Viena didžiausių sveikatos priežiūros įstaigų Vilniaus mieste, Šeškinės poliklinika, rudenį pasitiko atsinaujinusi, skelbiama atsiųstame pranešime. Po renovacijos duris atvėrė naujas odontologijos skyrius.

Dešimtį metų dirbusi Šveicarijoje, o dabar Šeškinės poliklinikos odontologijos skyriui vadovaujanti gydytoja Kristina Žiedas sako, kad toks atsinaujinimas labai stipriai motyvuoja čia darbuotis ne tik ją, bet ir kolegas.

„Be abejo, aplinka, įranga, medžiagos yra labai svarbios kasdieninio darbo dalys. Mes tikrai niekuo nenusileidžiame ir galbūt kai kurias privataus sektoriaus klinikas jau pralenkėme savo technologijomis, – savo darbine aplinka džiaugiasi gydytoja K. Žiedas. – Lyginant su praėjusiais metais, pacientų, apsilankančių odontologijos skyriuje kiekvieną dieną, skaičius šiandien yra 167. Tai yra du kartus daugiau, nei buvo pernai.“

Visgi, didėjantis odontologijos pacientų skaičius atspindi liūdną faktą – žmonės per mažai dėmesio skiria burnos ir dantų priežiūrai. Pasak odontologės K. Žiedas, pažeisti ėduonies yra 94 proc. mūsų šalies šešiamečių vaikų dantų ir tik 0,5 proc. suaugusiųjų gali džiaugtis ėduonies nepaliesta šypsena.

„Mūsų pagalbos reikia beveik kiekvienam Lietuvos gyventojui. Šios situacijos priežastys yra tos pačios: burnos ertmės higiena, įgūdžių trūkumai ir mityba. Deja, paslėptą cukrų turime beveik kiekviename maisto produkte ir tai sąlygoja ėduonies vystymąsi. Nuolatinis užkandžiavimas sukelia rimtą problemą – mes neduodame laiko savo pažeistam danties emaliui regeneruotis. Daug pacientų vengia valyti tarpdančius, tačiau joks dantų šepetėlis tinkamai neišvalo tarpdantinio tarpo“, – apie liūdną šalies gyventojų dantų būklę pasakojo K. Žiedas.

Šeškinės poliklinikos odontologijos skyriuje yra taikomi tokie profilaktikos metodai, kaip periodinė profesionali burnos higiena bei nuolatinių dantų vagelių hermetizavimas silantais. Medikai įspėja, kad tėvai turėtų pasirūpinti ir laiku padengti silantais savo vaikų dantis.

„Silantai yra nuostabus produktas ir galimybė apsaugoti išdygusį dantuką, jo kramtomąjį paviršių, nuo ėduonies. Danties paviršius nuvalomas šepetėliu su specialia pasta ir padengiamas takia kompozicine medžiaga – silantu. Jis yra įliejamas į danties vageles. Pakanka vienerių metų po procedūros, nes per tiek laiko dantukas subręsta, valymo įgūdžiai pagerėja ir dantis išlieka sveikas visam likusiam žmogaus gyvenimui“, – apie vaikų dantų padengimą silantais pasakojo gydytoja K. Žiedas.

Skandinavijos šalių patirtis parodė, kad dantų ligų profilaktika yra net 50 kartų pigesnė už jų gydymą. Širdies ir kraujagyslių ligos, Alzheimerio liga, cukrinis diabetas ir kitos negalios dažnai būna susijusios su burnos sveikata. Pandemijos kontekste dėl bakterijų tinkama burnos higiena ir dantų priežiūra gali daryti įtaką Covid-19 viruso komplikacijų suvaldymui. Svarbiausias sveikų dantų receptas yra tinkama kasdieninė jų priežiūra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)