Prezidento patarėjas Emilio Archila socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbtoje žinutėje gyrė „Dairo Antonio Usugos, žinomo slapyvardžiu Otonielis, Įlankos klano galvos, sučiupimą Nekokli“. Ši gauja yra įtakingiausia tarp Kolumbijos narkotikų prekeivių.

Tai iki šiol „didžiausias smūgis narkotikų prekybai mūsų šalyje šį šimtmetį“, - sakė prezidentas Ivanas Duque.

Dairo Antonio Usuga

Jis Otonielio sulaikymą prilygino akcijai, per kurią 1993 metais buvo nukautas narkobaronas Pablas Escobaras.

Otonielis, kuris vadovavo grupuotei „Clan del Golfo“, buvo blogiausios reputacijos narkomafijos bosas pasaulyje, policininkų, kareivių ir vietos aktyvistų žudikas“, - spaudos konferencijoje Bogotoje kalbėjo T. Duque.

Dairo Antonio Usuga

Jo suėmimas esą „veikiausiai reiškia „Clan del Golfo“ pabaigą“. Kartu prezidentas paragino likusius klano narius pasiduoti arba jie pajus „visą įstatymo svorį“.

Dairo Antonio Usuga

JAV už informaciją, padėsiančią sučiupti Otonielį, buvo skyrusi 5 mln. dolerių atlygį. Jis be narkotikų prekybos dar kaltinamas nužudymais, reketu ir grobimais. Jo klanas kaltinamas dėl tonų narkotikų, pirmiausiai kokaino, kontrabandos į Centrinę ir Šiaurės Ameriką.

Į Nekokli savivaldybę operacijai įvykdyti buvo nusiųsta apie 500 karių, kuriuos palaikė 22 sraigtasparniai. Per operaciją vienas policininkas žuvo.

I. Duque sakė, kad tai buvo „didžiausias kada nors matytas skverbimasis į džiungles mūsų šalies karo istorijoje“.

Per tiesioginę policijos surengtą transliaciją vėliau parodyta, kad antrankiais surakintas Otonielis buvo atskraidintas į Bogotą, o po to, griežtai saugomas, buvo nugabentas į sulaikymo vietą.

Kolumbijos policijos viršininkas Jorge Vargasas per spaudos konferenciją sakė, kad valdžios institucijos atliko „svarbią palydovinę operaciją su JAV ir Jungtinės Karalystės agentūromis“.

Pasak policijos, Otonielis slapstėsi džiunglėse savo gimtajame Urabos regione. Kaip pranešama, jis nesinaudojo telefonu, bendraudavo per kurjerius.

Bijodamas pareigūnų, jis „miegodavo ten lyjant lietui ir niekada nepriartėjo prie gyvenamų vietovių“, sakė J. Vargasas.

Jungtinės Valstijos buvo pasiūliusios 5 mln. dolerių (4,3 mln. eurų) premiją už informaciją, kuri padėtų suimti ieškomiausią Kolumbijos narkotikų baroną.

2009 metais vyrui buvo pareikšti kaltinimai JAV, jam gresia ekstradicijos į šalį procesas, kur jis turi stoti prieš federalinį teismą.

Kolumbijos vyriausybė kaltina Įlankos klaną, finansuojamą daugiausia iš prekybos narkotikais, neteisėtos kasybos ir turto prievartavimo, esant viena iš pagrindinių smurto visoje šalyje priežasčių nuo taikos pakto pasirašymo su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) partizanais 2016-aisiais.

Nepriklausomos ekspertų grupės „Indepaz“ duomenimis, Įlankos klanas veikia beveik 300 šalies savivaldybių. Tačiau pastarojo meto vyriausybės pastangos lėmė šios organizacijos nykimą.

Daug metų Otonielis nepateko į teisėsaugos akiratį, nes vengė reklamuotis kaip kiti, garsesni Kolumbijos narkotikų baronai.

Nors 2017 metais Otonielis paskelbė ketinantis pasiekti susitarimą su Kolumbijos teisingumo sistema, vyriausybė pasiuntė mažiausiai 1 tūkst. karių jo suimti.

Vadovavimą Įlankos klanui, anksčiau vadintam Usugos klanu, jis perėmė iš savo brolio Juano de Dioso (Chuano de Dioso), policijos nukauto 2012 metais.

Neturtingoje šeimoje gimęs Otonielis prisidėjo prie marksistų partizanų Liaudies išvadavimo armijos (EPL), išformuotos 1991 metais.

Otonielis sudėjo ginklus, bet vėliau prisidėjo prie kraštutinių dešiniųjų sukarintų grupių. Daug jų 2006 metais tuometinio dešiniojo sparno prezidento Alvaro Uribe (Alvaro Uribės) administracijos iniciatyva buvo demobilizuotos, bet Otonielis nusprendė kovoti toliau.

Kolumbija yra didžiausia kokaino gamintoja pasaulyje, o pagrindinė jos rinka yra Jungtinės Valstijos, nors jau pusę amžiaus stengiamasi užgniaužti šią prekybą narkotikais.

Atokiuose rajonuose, kur vyriausybei atstovaujama silpnai, nusikaltėlių gaujos, tokios kaip Įlankos klanas, buvusių kairiųjų partizanų FARC disidentai ir tebeveikianti kairiųjų partizanų Nacionalinė išvadavimo armija (ELN), kovoja kruvinus mūšius dėl narkotikų kontrabandos kelių ir nelegalios kasybos kontrolės.

Informacijos nutekinimas ir saugių namų kaimo vietovėse tinklas sudarė sąlygas jam daug metų priešintis armijos išdegintos žemės kampanijai prieš Įlankos klaną.

Tačiau karas paveikė šį 50 metų bėglį, kuris net slapstydamasis tvirtindavo miegąs ant ortopedinių čiužinių, padedančių dėl nugaros sužeidimo.

2017-aisiais, popiežiui Pranciškui lankantis šalyje, jis pirmą kartą parodė savo veidą – paskelbė vaizdo įrašą ir jame paprašė leisti jo grupuotei sudėti ginklus pagal daug didesnei FARC skirtą taikos procesą.