M. Saakašvilis, vadovavęs šiai Kaukazo valstybei 2004–2013 metais, buvo sulaikytas ir įkalintas spalio 1 dieną grįžęs iš tremties Ukrainoje.

53-ejų metų pagrindinės Sakartvelo opozicinės jėgos – Vieningojo nacionalinio judėjimo – įkūrėjas nedelsdamas paskelbė bado streiką, protestuodamas prieš baudžiamąjį persekiojimą, kurį jis laiko politiškai motyvuotu. Jis pažadėjo atsisakyti maisto tol, kol bus paleistas.

Antradienį M. Saakašvilį apžiūrėjo medikų komisija, vėliau rekomendavusi jį hospitalizuoti. Apžiūra buvo atlikta opozicijos lyderio gydytojui Nikolozui Kipšidzei išreiškus susirūpinimą, kad M. Saakašvilio sveikatai gali būti padaryta negrįžtamos žalos.

Tačiau sveikatos apsaugos ministrė Jekaterinė Tikaradzė ketvirtadienį žurnalistams pareiškė, kad M. Saakašvilio sveikatos būklė „yra stabili, gana patenkinama ir šiuo metu nėra būtinybės jį hospitalizuoti“.

Pasak jos, M. Saakašvilis gali naudotis medicinos paslaugomis kalinimo įstaigoje.

M. Saakašvilis 2018 metais Sakartvele buvo už akių nuteistas kalėti šešerius metus dėl įgaliojimų viršijimo.

Dabar jis bus teisiamas dar dviejose bylose – dėl piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi ir neteisėto savo šalies sienos kirtimo.

Trečiadienį prokurorai pareiškė, kad eksprezidentas į šalį atvyko rugsėjo 28 dieną pasislėpęs sunkvežimyje su pieno produktais, kad apeitų pasienio kontrolę.

Spalvingo charakterio provakarietiškas reformuotojas, vis dar turintis lojalių šalininkų būdamas šalies pagrindinis opozicijos lyderis, neigia atlikęs kokių nors neteisėtų veiksmų.

Sakartvelo premjeras Iraklis Garibašvilis išprovokavo pasipiktinimą šalyje pareiškęs, kad vyriausybė buvo priversta areštuoti M. Saakašvilį, nes jis atsisakė trauktis iš politikos.

Praėjusią savaitę dešimtys tūkstančių kartvelų išėjo į sostinės Tbilisio gatves reikalauti M. Saakašvilio paleidimo. Tai buvo didžiausia antivyriausybinė demonstracija per pastarąjį dešimtmetį.

Eksprezidento ir jo daugelio sąjungininkų baudžiamasis persekiojimas Vakarams kelia nerimą.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)