Ketvirtadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys susitiko su didžiųjų šalies ligoninių vadovais. Apie priimtus sprendimus jis kalbėjo po pietų vykusioje spaudos konferencijoje.

Pasak jo, didžioji dalis sveikatos paslaugų vis dar gali būti teikiamos.

„Mano žinutė būtų tokia, kad virusas mus pajėgus išgaudyti po vieną, pridaryti problemų konkrečiame regione, bet ta informacija, kuria pasidalinome šiandien kartu, ji aiškiai rodo, kad suivieniję savo visas organizacines pajėgas, visus regionus kartu, dar esame pajėgūs užtikrinti visų pagrindinių paslaugų tiekimą. Bet tam reikia, kad regionas veiktų ne vienas, bet būtų naudojami visi ištekliai kartu. Tada didžioji dalis paslaugų šiandien dar gali būti užtikrinta. Šiandien galiu patikinti, kad pagal tai, kokius turi nacionalinė sveikatos apsaugos sistema išteklius, gyventojams sveikatos paslaugos dar gali būti teikiamos didžiąja dalimi“, – sakė A. Dulkys.

Pasak jo, kol kas nesvarstomos jokios kitos priemonės.

Arūnas Dulkys

„Manau, kad dar nepanaudoti visi vidiniai sveikatos apsaugos ištekliai. Dar nėra išnaudotos jungtinės pajėgos“, – kalbėjo SAM vadovas.

Ministro teigimu, reikėtų galvoti, kaip įgalinti reabilitacines ligonines. Paskutines 2-3 dienas pacientas galėtų būti perkeltas į reabilitacinę ligoninę. Taip pat, pasak A. Dulkio, visoje Lietuvoje galėtų veikti mobilios grupės, kurios padėtų tose ligoninėse, kur labiausiai trūksta žmonių.

„Sistemoje dar turime tokių įstaigų, kurios nėra užkrautos ir galėtų priimti dalį ligonių, kad kitoms įstaigoms nereikėtų stabdyti paslaugų“, – sakė A. Dulkys.

Taip pat, pasak ministro, savivaldybėms, kuriose greičiausiai pasiskiepys daugiau nei 90 proc. 70 metų ir vyresnių asmenų, jau yra numatytos papildomos priemokos prie darbo užmokesčio.

A. Dulkys paminėjo, kad kai kuriose ligoninėse pastebimas deguonies aparatų trūkumas, tačiau bendroje sveikatos sistemoje to nėra. Santaros klinikų vadovas Feliksas Jankevičius taip pat sakė, kad deguonies aparatų kol kas netrūksta.

Pasak A. Dulkio, skiepų nauda yra akivaizdžiai matoma ir jei šiuo metu sveikatos darbuotojai nebūtų pasiskiepiję, būtų jaučiamas didelis jų trūkumas.

„Prie analogiško sergamumo masto, gruodį, sausį ligoninėse buvo beveik tūkstančiu pacientų daugiau nei yra dabar. Ačiū tiems, kurie pasiskiepijo, nes būtent dėl jų dar galime valdyti situaciją“, – sakė A. Dulkys.

„Privalomo skiepijimo idėja Vyriausybėje buvo, šis klausimas dar nėra uždarytas, prie jo dar grįšime“, – pridūrė ministras.

Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius spaudos konferencijoje sakė, kad savaitgalį į Kauno regiono ligonines buvo atvežti pacientai iš Vilniaus regiono – į Prienus buvo priimti 10 pacientų iš Alytaus.

„Šiais metais turime apie 60 proc. pacientų praeitų metų piko ligoninėse. To rezervo turime“, – sakė prof. R. Jurkevičius.

Panevėžio respublikinė ligoninė kol kas neplanuoja riboti planinių paslaugų, nes šiame regione imunizuotų žmonių yra jau beveik 80 proc. Pasak ligoninės direktoriaus Arvydo Skorupsko, ligoninės yra pasiruošusios bendradarbiauti tarpusavyje ir priimti pacientus iš kitų miestų, jei to prireiktų.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyr. gydytojo pavaduotojas Eugenijus Zalagėnas pasakojo, kad šiuo metu Klaipėdoje sergamumas yra pats prasčiausias, tačiau jau trečią savaitę pacientų skaičius yra stabilus.

„Pasiekėme plato stadiją, jis nebeauga, tas džiugina“, – apie pacientų srautus sakė E. Zalagėnas.

Dėl didelio COVID-19 pacientų skaičiaus ribojamos planinės operacijos

„Delfi“ primena, jog antradienį paskelbta, kad didžiausioje Vilniaus regiono atraminėje ligoninėje, Antakalnyje esančioje Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje, uždaromas Kraujagyslių chirurgijos skyrius. Kaip pranešė Santaros klinikų atstovė žiniasklaidai Gitana Letukienė, skubūs šio profilio pacientai iš minėtosios ligoninės bus nukreipiami į Respublikinę Vilniaus universitetinę ligoninę, esančią Lazdynuose.

Apie tai, kad gali tekti dar labiau kitas medicinos paslaugas pranešė ir LSMU Kauno ligoninė.

„Ir vėl esame didžiausia šalyje COVID-19 ligoninė. Šiuo metu gydome per 180 koronaviruso ligonių, nuolat užpildyti abu kovidiniai reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriai Šilainių ir Aukštųjų Šančių padaliniuose. Maža to, dar 20 vietų su deguonimi COVID-19 ligai gydyti nuo spalio 20-osios įrengėme Hipodromo g. 13 padalinyje, Vidaus ligų skyriuje. Tai reiškia, kad dar labiau teks riboti kitas medicinines paslaugas, nes bendras įvairių ligų sergamumas tik didėja, o terapiniai padaliniai jau perpildyti“, – feisbuke rašė LSMU Kauno ligoninė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės