Septynis dalyvius atrinko „Swedbank“ ekspertų komanda, o likusius tris – portalo DELFI skaitytojai. Daugiausiai portalo skaitytojų simpatijų pelnė ir šansą dalyvauti akademijos programoje gavo įmonės „Puoškis lietuviškai“, kuriantys rūbus, pasakojančius mūsų tautos istoriją, verslo renginių organizatoriai „Linksmadienis“ ir grožio studija šeimai „Cozy Cuts“.

Rasa Verkauskaitė-Kazanskienė

Be jų „Kiekvienas gali“ akademijoje taip pat dalyvaus verslo procesų automatizavimu užsiimanti Kauno įmonė „Definra“, neįgaliųjų įdarbinimo galimybėmis besirūpinanti viešoji įstaiga iš Prienų „Galimybių dirbtuvės“, Klaipėdoje įsikūręs gėlių salonas „Florika“, maitinimo paslaugas darželiams Vilniuje teikianti įmonė „Rojaus obuoliai“, natūralios kosmetikos gamintoja iš Marijampolės „Kosmetikos laboratorija“, juvelyrikos namai iš Vilniaus „v2o“ bei statybos ir sodo prekėmis prekiaujanti bendrovė „Kovas“ iš Trakų.

Susidomėjimas viršijo lūkesčius

Pasak „Swedbank“ Smulkių verslo klientų ir rinkodaros skyriaus vadovės Rasos Verkauskaitės-Kazanskienės, smulkiųjų šalies verslininkų susidomėjimas akademija viršijo lūkesčius, o norą dalyvauti projekte pareiškė daugiau kaip 150 įmonių iš visos Lietuvos.

„Kandidatai į programą sugriovė mitą, kad smulkusis verslas neturi laiko tobulėjimui ir akademiją įvertino kaip ypatingai vertingą galimybę. Po įtempto ir dinamiško atrankų periodo turime 10 motyvuotų akademijos dalyvių, veikiančių skirtinguose verslo sektoriuose, skirtinguose Lietuvos miestuose. Tikime, kad jų atradimai ir įžvalgos, kuriomis dalinsimės ir „Delfi“ portale, bus vertingos visiems projektą stebintiems smulkiems verslams ar apie savo verslą dar tik svarstantiems“, - sako R. Verkauskaitė-Kazanskienė.

Smulkusis verslas sudaro daugiau kaip 80 proc. šalies įmonių, tačiau jų sukuriama ekonominė vertė nėra didelė. Viena iš priežasčių ta, kad smulkioms įmonėms dažnai pritrūksta resursų, kurie padėtų spręsti konkurencingumo, efektyvumo padidinimo ar inovatyvių technologijų diegimo klausimus. Todėl vienas iš pagrindinių „Kiekvienas gali“ akademijos tikslų yra padėti įmonėms rasti ir įgyvendinti reikalingus sprendimus.

Iššūkius spręs kartu su mentoriais

Visos akademijoje dalyvaujančios įmonės jau yra įvardijusios joms aktualiausias problemas. Jos norėtų rasti būdų kaip, pavyzdžiui, pritraukti ir išlaikyti darbuotojus, įvesti naujų produktų į rinką, rasti partnerių ar stambių klientų, optimizuoti kasdienius veiklos procesus ar įdiegti našumą padidinančias technologijas.

Povilas Petrauskas

Kaip spręsti šiuos ir kitus augimą ribojančius iššūkius, kiekvienam „Kiekvienas gali“ akademijos dalyviui patars individualiai priskirtas mentorius. Tarp jų yra patyrę verslininkai, valdantys sėkmingas įmones, ir kiti ilgametę verslo patirtį turintys ekspertai.

Rūta Merkytė

„Kiekvienas gali“ smulkaus verslo akademijoje įmones konsultuos Odeta Bložienė („Burokėlis ir krapas“), Dovilė Urbanaitė („She is glowing“), Andrius Vitkevičius („Vilduja“), Aivaras Šidla („Smiltainis ir ko“), Povilas Staigis („Tegra state“), Pijus Makarevičius („Furniture1.eu“), Rūta Merkytė („Manilla“), Kotryna Uleckaitė („Litamilk“), Giedrius Dzenkauskas („Swedbank“) ir koučingo specialistas Povilas Petrauskas.

Giedrius Dzenkauskas

Ką projekte dalyvaujančioms įmonėms pataria mentoriai, kaip dalyviams sekasi tai įgyvendinti ir ko iš to galėtų pasimokyti kiti verslininkai ar apie savo verslą dar tik svajojantieji, nuo spalio 26 dienos iki kitų metų pradžios bus galima sekti adresu www.kiekvienasgali.lt