Nors ir kai kurie nori mokėti pinigus už „HBO“ ar „Hulu“, to žmonės padaryti tiesiog negali. Nesuprantančiam, kaip veikia įvairūs piratavimo įstatymai ir skirtingos platformos, tai gali atrodyti labai painu – koks tikslas kai kuriose šalyse riboti prieigą prie tam tikrų filmų ar serialų ir taip prarasti dalį pinigų? Iš tiesų, problema yra labai aiški, o ir sprendimas jai yra.

Turinio mažai, nes pirataujame

Holivudo studijos į kiekvieną serialą ar filmą dažnai investuoja milijonus. Į filmą ar serialą įkišus šitokius pinigus, stengiamasi kaip įmanoma daugiau dėmesio skirti piratavimo prevencijai. Kai „Disney“ ar kita studija mato, kad, pavyzdžiui, Lietuvos rinkoje jų filmams poreikis nėra didelis, o piratavimo rizika Lietuvoje – aukšta, jie nutaria mūsų šalį tiesiog praleisti.

Kartais filmus Lietuvoje ar kurioje kitoje šalyje atsisako ir patys „Netflix“ – kadangi dėl turinio rodymo skirtingose šalyse reikia sudaryti skirtingas sutartis, jeigu matoma, kad tam tikras turinys šalyje neturi potencialo, sutartis tiesiog nesudaroma. Taip negaištamas laikas ir apsaugomos investicijos.

Ir nors Lietuva jau tikrai nebėra mažiausiai geidžiama rinka kino industrijai Europoje (šią vietą dabar užima Albanija, Bulgarija, Serbija, nelabai smagi kompanija), pasitempti kur dar turime ir galime – visgi esame viena inovatyviausių šalių. Tik mūsų kova su piratavimu niekada nebuvo inovatyvi. Draudimai ir tam tikrų tinklapių padavimas į teismą nepasirodė labai jau efektyvios priemonės, iš tiesų tik juokinom pasaulį. Gerai tik tai, kad tai bent jau parodo mūsų įstaigų norą kovoti su piratavimu.

Problemos sprendimą turi „Google“

Vienas geriausių sprendimų kovoje su masiniu piratavimu Lietuvoje yra pasiūlos didinimas. Mažai žinoma, bet Europos Komisijos duomenimis, Lietuva yra antra pagal piratavimo mastus visoje Europos Sąjungoje.

Kaip su tuo kovoti? Skaitmeninius vagis galėtų paspausti „Google“, jeigu nors kiek pakeistų savo algoritmus. Ką turiu omenyje?

Pabandykite užeiti į „Google“ paiešką ir surasti piratinio turinio. Tiesiog įveskite ką nors lietuvių, rusų ar anglų kalba apie nemokamus filmus ar serialus – viską pamatysite tiesiog pirmame paieškos rezultatų puslapyje. Būtent tai yra vienas pagrindinių dalykų, skatinančių piratavimą.

Nors teoriškai filmų ir serialų kūrėjai gali kreiptis į „Google“ dėl kiekvienos piratinės nuorodos, kurioje yra rodomas iš jų pavogtas turinys, savaime suprantama, tai problemos nesprendžia.

Naujos piratinio turinio svetainės kuriamos kasdien, o pati paieškos sistemos kūrėja reaguoja ganėtinai lėtai. Lietuvoje „Google“ turėtų padaryti tai, ką JAV jie padarė dar 2012 metais (o kai kuriose Europos valstybėse – kiek vėliau): piratinio turinio platintojai, kurie gauna paraiškas dėl piratinio turinio iš kelių skirtingų šaltinių, turėtų būti baudžiami ir paieškos rezultatuose rodomi daug žemiau.

Jungtinėje Karalystėje tie patys „Google“ panaudojo dar paprastesnį algoritmą – visi tinklalapiai, kurie dalinasi piratiniu turiniu, siūlo pažiūrėti filmus, serialus nemokamai, automatiškai yra nukeliami į tolimesnius paieškos puslapius, o kai kurie piratinio turinio platintojai yra visiškai pašalinami iš paieškos. Tai yra efektyvus piratavimo mažinimas ir legalaus turinio naudojimo ir platinimo skatinimas, tačiau apie tokį sprendimą Lietuvoje galime tik pasvajoti. Kodėl „Google“ renkasi piratus, ne legalias platformas ir kino kūrėjus?

Piratavimas gal ir neišnyks, bet sumažinę jį išloštume visi

Žinoma, tiek JAV, tiek Jungtinėje Karalystėje, tiek kitose šalyse vis dar galima rasti piratinio turinio, bet tai padaryti yra žymiai sudėtingiau nei Lietuvoje. Be to, kokia prasmė tai daryti, kai tose šalyse yra pasiekiami „Netflix“, „HBO“, „Amazon Prime Video“ ir kiti servisai.

Primenu, ne taip ir seniai siųsdavomės muziką į savo telefonus ir daugelis tai darydavome, deja, nemokamai. Kai atsirado daug patogesni servisai kaip „Spotify“, „Apple Music“ ir pan., to praktiškai niekas nebedaro. Neprisimenu, kada paskutinį kartą mačiau, kad kas nors leistų muziką tiesiai iš savo telefono, o ne kokio nors serviso. Taip gyventi yra tiesiog patogiau ir net aršiausi piratautojai tai suprasdami nepagaili tų kelių eurų per mėnesį. Kai turėsime gerą turinio pasiūlą „Netflix“, „HBO“ ar kituose servisuose, tuomet lygiai ta pati istorija nutiks ir su vaizdo turiniu, o visokie piratiniai tinklapiai su tragišku monotonišku lietuvišku įgarsinimu iš „Mantuxas420“, reklamomis ir net HD kokybės nesiekiančiu vaizdu tiesiog išmirs.

Ne, piratavimas tikrai neišnyks visiškai, net jeigu „Google“ visiškai neberodytų jokių su piratinėmis svetainėmis susijusių rezultatų. Bet, visų pirma, tai paskatins atvežti daugiau turinio į Lietuvos rinką greičiau, be to, naujų piratavimu užsiimančių žmonių kiekis mažės. Tuomet situacija pradės gerėti legalaus turinio naudotojų naudai. Kodėl „Google“ atsisako tą daryti?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)