Dėmesys švietimo ir kultūros politikos suderinamumui

Nacionalinis kultūros forumas kasmet telkia kultūros bendruomenę ir aktualizuoja viešosios politikos vaidmenį bei problemas, ieškant politikos formuotojų ir kultūros politikos dialogo. Lapkričio 26-ąją Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje nuo 9 val. vyksiančioje diskusijoje apie praktinius kultūros ir švietimo integralumo įgyvendinimo aspektus dalyvaus švietimo, kultūros ir kūrybos bendruomenių ekspertai bei atstovai. Renginį moderuos Žinių ekonomikos forumo direktorius, Forumo organizavimo partneris Arminas Varanauskas. Nacionalinis kultūros forumas taip pat bus transliuojamas tiesiogiai per NKIKIA socialinio tinklo „Facebook“ paskyrą.

„Šiais metais pasirinkome kultūros ir švietimo temą, nes siekiame atkreipti dėmesį į tai, kaip suderinamos yra šios dvi politikos. Pastebime, kad kultūros potencialas švietimo sistemoje nėra atskleistas pakankamai – norime pakviesti diskutuoti ir ieškoti sprendimų kartu, o į kultūros ir švietimo integralumą pažiūrėti visapusiškai bei kompleksiškai. Diskutuosime apie formalaus ir neformalaus švietimo integralumą, kūrybiškumo, kūrybinio mąstymo integravimą į ugdymo sistemą, pasitelkiant kultūros bei kūrybinių industrijų profesionalų patirtį. Nors daugiausiai dėmesio skirsime bendrajam ugdymui, tačiau taip pat kalbėsime ir apie aukštąjį mokslą – pedagogų ir specialistų, reikalingų sėkmingai kultūrinių ir kūrybinių industrijų sektoriaus plėtrai, rengimą“, – apie forume keliamus klausimus pasakoja NKIKIA valdybos pirmininkė Živilė Diavara.

Kultūros profesionalai gali suvaidinti reikšmingą vaidmenį švietimo sistemoje

Pasak nacionalinio kultūros forumo partnerio, asociacijos „Kūrybinės jungtys“ įkūrėjos ir vadovės Mildos Laužikaitės, švietimo sistemai šiandien kyla didžiulis iššūkis – persiorientuoti prie kompetencijomis grįsto ugdymo ir permąstyti ne tik ugdymo turinį, bet ir iš esmės keisti mokymo būdus. Ji teigia, kad vienu metu gilintis į matematikos, istorijos ar kalbų disciplinas ir mokytis kurti bei spręsti sudėtingas problemas, bendradarbiauti su kitaip mąstančiais yra sudėtingas uždavinys, kuriam dauguma šiuo metu dirbančių mokytojų nebuvo rengti.

„Lietuvoje jau daugiau kaip dešimt metų tęsiame veikiančią, moksliniais tyrimais patvirtintą praktiką, skirtą padėti mokytojams įveikti šiuos iššūkius. Tam pasitelkiame kūrybinio sektoriaus profesionalus, kurie kūrybingumą, kritinį mąstymą ir kitas svarbias kompetencijas kasdien taiko savo profesinėje veikloje. Tai didžiulis potencialas, kurio dėka mes kaip visuomenė galime sukurti ugdymą, atitinkantį XXI amžiaus poreikius. Dėl to norime pakviesti politikus ir kitus sprendimų priėmėjus, kūrybos, ugdymo profesionalus geriau suprasti bei įvertinti šį potencialą ir kartu ieškoti praktinių sprendimų, kaip turimus pajėgumus panaudoti svarbiems ir neatidėliotiniems pokyčiams“, – apie kultūros profesionalų svarbą švietimo sistemoje pasakoja M. Laužikaitė.

Švietimo ekspertas iš JAV kalbės apie šių dienų iššūkius

Apie kultūros vertės ir svarbos problematiką, kūrybinio mąstymo ugdymą, kultūrinį sąmoningumą bei kitus kultūros ir švietimo sinergijai svarbius klausimus kalbės užsienio, Lietuvos kultūros ir švietimo ekspertai.

Šių metų Nacionalinio kultūros forumo pagrindinis svečias – Charles Fadel (JAV), kuris yra dirbęs su švietimo sistemomis ir institucijomis daugiau nei 30 šalių: Pietų Korėjoje, Švedijoje, Šveicarijoje ir kitose. Center for Curriculum Redesign (JAV) steigėjas ir direktorius, Harvard GSE vizituojantis mokslininkas, BIAC/OECD Švietimo komiteto pirmininkas, knygų ir bestselerio „21 amžiaus gebėjimai“ autorius pasidalys savo įžvalgomis apie švietimą dabartiniame iššūkių kupiname pasaulyje ir kokius įrankius pasitelkus savo vaikus galime atvesti į sėkmę.

NKIKIA valdybos atstovai įsitikinę, kad šis forumas yra svarbus žingsnis link realių pokyčių ir galimybės į šiuos procesus įsitraukti kultūriniam ir kūrybinių industrijų sektoriui: „Šiuo forumu siekiame užtikrinti bendradarbiavimą ir susikalbėjimą tarp Kultūros ir Švietimo ministerijų. Mums svarbu žinoti, kad forumo metu aptarta švietimo ir kultūros sąveika iš tikrųjų praktiškai prisidės prie ugdymo Lietuvos mokyklose.“

Daugiau informacijos apie renginį ir registraciją į jį galima rasti čia.

Forumo partneriai: Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Žinių ekonomikos forumas, Lietuvos leidėjų asociacija, asociacija „Kūrybinės jungtys“, Lietuvos dizaino asociacija, AGATA, Socialinės lyderystės asociacija, naujienų portalas Delfi.lt, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija, naujienų portalas LRT.lt, kūrybinė komunikacijos agentūra „pepper agency“.

Forumą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Vilniaus miesto savivaldybė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją