Teigiama, kad toks sprendimas priimtas atsižvelgus į vakcinų suformuoto imuniteto trukmės tyrimus, Europos vaistų agentūros (EVA) ir Lietuvos ekspertų rekomendacijas.

Kaip vyks Lietuvos gyventojų revakcinacija, komentavo Sveikatos apsaugos ministerijos patarėjas Lukas Galkus.

Skiepijimas nuo koronaviruso „Eurovaistinėje“

Šiuo metu sustiprinančiąja vakcinos doze jau gali pasiskiepyti 200 tūkst. asmenų Lietuvoje ir šie skaičiai nuolat didėja – kas savaitę tokių asmenų prisideda apie 50 tūkst. papildomai

„Šiuo metu turime virš 200 tūkst. žmonių, kurie potencialiai galėtų pasiskiepyti trečią kartą, nes praėjo daugiau nei 6 mėnesiai nuo pilno jų paskiepijimo. Iš šitų asmenų apie 50 tūkst. jau yra pasiskiepiję. Tai yra vyresnio amžiaus gyventojai ir sveikatos bei socialinių paslaugų įstaigų darbuotojai, kuriems buvo sudaryta galimybė skiepytis anksčiau.

Nuo šiandien įsigalioja sveikatos apsaugos ministro patvirtinta tvarka, kada sustiprinančiąja vakcinos doze gali skiepytis visi 18 metų ir vyresni gyventojai. Skiepijimas daugiausia bus vykdomas „Comirnaty“, tai yra „Pfizer“ gamintojo vakcina. Tie, gyventojai, kurie buvo pasiskiepiję su „Moderna“, „Pfizer“ ar „AstraZeneca“ vakcinomis, trečiam skiepui gaus būtent „Pfizer“ vakciną.

O tie, kurie pasiskiepijo „Janssen“ gamintojo vakcina, galės antrą kartą pasiskiepyti arba „Janssen“ gamintojo vakcina, arba „Pfizer“, – aiškino L. Galkus.

Pasak jo, vakcinacija vyks per vakcinavimo centrus arba sveikatos priežiūros įstaigas. Kaip ir anksčiau, registruotis skiepui bus galima skambinant 1808 telefonu arba per koronastop.lt puslapį. Pasiskambinus arba užsiregistravus internetu bus galima pasirinkti kelias vietas savo savivaldybėje, kur pasiskiepyti.

Vakcinos nuo koronaviruso

Nors iš pradžių kalbėta, kad revakcinacijai bus galima rinktis ir gamintojo „Moderna“ vakciną „Spikevax“, kol kas šis sprendimas sustabdytas.

„Moderna“ gamintojo vakcina revakcinacijai kol kas nebus naudojama, nes kol kas tiesiog laukiame daugiau informacijos iš Europos vaistų agentūros. Mūsų žiniomis, gamintojas yra pasikreipęs dėl registracijos, būtent galimybės revakcinuoti gyventojus su šia vakcina ir yra nurodęs, kad tokiems gyventojams būtų skiriama dvigubai mažesnė vakcinos dozė negu skiriama dabar.

Dėl šios priežasties yra šioks toks laukimas ir tikėtina, matant ir kitų šalių patirtis, kad bus registruota šita vakcina. Tiesiog tada atitinkamai būtų pakeistas vakcinos dozavimas“, – kalbėjo L. Galkus.

Persirgę asmenys bus skiepijami, praėjus 6 mėnesiams nuo ligos patvirtinimo.

Anot ministerijos patarėjo, galimybių paso išdavimo tvarka, prasidėjus revakcinacijai, nesikeičia. Jis bus išduodamas, pasiskiepijusiems dviem „Comirnaty“, „Spikevax“ arba „Vaxzevria“ vakcinų ir viena „Janssen“ vakcinos doze. Galimybių pasą, kaip ir anksčiau, reikės vis atnaujinti, kaip ir įprasta, kas du mėnesius.

„Šiuo metu tiek galimybių paso, tiek Europos Sąjungos pažymėjimo galiojimo laikas ir naudojimo taisyklės nesikeis. Tai yra, jam neturės įtakos, ar gyventojas pasiskiepijęs trečią kartą, ar ne. O ateity gali būti galimi visokie sprendimo būdai. Žiūrėsime, kaip pati ES sutars dėl Europos Sąjungos skaitmeninio sertifikato naudojimo. Bet kol kas neplanuojame keisti“, – patikino L. Galkus.

Medikų skiepijimas trečiąja vakcinos nuo koronaviruso doze Kauno klinikose

12 metų ir vyresniems pacientams, kurie serga lėtinėmis imunitetą silpninančiomis ligomis arba kuriems taikomas gydymas imuninę sistemą slopinančiais vaistiniais preparatais, gydytojo sprendimu sustiprinančioji „Comirnaty“ vakcinos dozė gali būti skiriama anksčiau, t.y. praėjus ne mažiau kaip 28 dienoms nuo antrosios COVID-19 vakcinos dozės suleidimo dienos.

Tiesa, apie platesnio masto vaikų revakcinaciją kol kas negalvojama.

„Manome, kad dar tam anksti, turint galvoje, kad vaikus pradėjome vakcinuoti tik vasarą. Jeigu ir bus revakcinuojami vaikai, tai galės būti tik kitais metais.

Žiūrėsime, kaip elgsis patys vakcinų gamintojai. Greičiausiai jie taip pat atlikinėja tyrimus su šia grupe ir teiks duomenis Europos vaistų agentūrai dėl sprendimo leisti naudoti revakcinaciją ir jaunesnėms grupėms. Reikės sulaukti šių tyrimų rezultatų. Be jų Sveikatos apsaugos ministerija sprendimų nepriims“, – teigė ministerijos atstovas.

L. Galkus pridūrė: „Tarp mokslininkų vis pasigirsta samprotavimų, kad galbūt trečia vakcinos dozė suteiks stipresnę apsaugą ir stipresnį imunitetą. Galbūt jos užteks visiems metams. Tai reiškia, kad nebereikėtų skiepytis kas pusę metų, o po trečio skiepo reikėtų skiepytis prieš kiekvieną šaltąjį sezoną, tai yra ankstyvą rudenį.

Kol kas žiūrėsime, kaip viskas vystysis šį sezoną ir tikimės, kad su daugiau mokslinių duomenų tokia teorija galėtų pasitvirtinti, nes tai reikšmingai prisidėtų prie pandemijos suvaldymo“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės