Tiesą sakant, moliūgo pasirinkimas ir svarstymai, kaip jį išpjaustyti, yra viena smagiausių Helovino sezono tradicijų. Ar tai būtų moliūgas su standartinėmis trikampėmis akimis bei nosimi ir dantyta burna, ar šiek tiek meniškesnis variantas (ar kas nors pagalvojo apie blizgučius?), šviečiantis išskaptuoto moliūgo žibintas namų prieangyje yra pagrindinis Helovino elementas, rašo goodhousekeeping.com.

Tačiau visi, kada nors bandę skaptuoti moliūgą, žino, kad šis darbas yra kur kas sunkesnis ir bjauresnis, negu atrodo iš pirmo žvilgsnio, ir nesvarbu, ar esate patyręs menininkas, ar žalias naujokas. Žinoma, šio vargo galima išvengti, nusprendus moliūgo apskritai neskaptuoti ar naudoti išpieštą moliūgą. Tačiau niekas neteikia didesnio pasitenkinimo jausmo negu jūsų pačių rankomis sukurtas klasikinis Helovino žibintas.

Kad padėtume jums pasigaminti savo svajonių žibintą, paprašėme ekspertų pasidalyti moliūgų skaptavimo bei išpjaustymo paslaptimis, kurios užtikrins, kad šiurpuliukus keliantis kūrinys gerai atrodys ir kvepės visą Helovino sezoną.

Pradedant nuo to, kur reikėtų daryti įpjovas ir kaip skaptuojant laikyti moliūgą, bei baigiant užuominomis, kaip panaudoti moliūgo atliekas, šie patarimai padės jums įpūsti gyvasties žvakės šviesele švytinčiai moliūgo galvai. Perskaitę ekspertų patarimus, pasidairykite moliūgo išpjaustymo idėjų dar didesniam įkvėpimui.

1 žingsnis. Susiraskite tinkamiausią moliūgą.

Rinkitės šviežią moliūgą su tvirtu koteliu. Patikrinkite, kad jis nebūtų apdaužytas ar apibraižytas. Jūsų moliūgas turėtų būti plokščia apačia, kad skaptuojant neriedėtų.

2 žingsnis. Pradėkite pjauti iš apačios, o ne nuo viršaus.

Moliūgų skaptavimo ekspertas ir žibintų festivalio „The Great Jack O`Lantern Blaze“ kūrybos direktorius Michaelas Natiello sako, kad išpjovus „dangtelį“ iš apačios, vėliau neįlinks moliūgo šonai.

3 žingsnis. Jei vis tiek pradėsite skaptuoti moliūgą nuo viršaus, dangtelį pjaukite šiek tiek šone.

Tokiu atveju dangtelis neįkris į moliugo vidų, kai juo uždengsite skylę. Šiam darbui turėtų tikti mėsos nukaulinimui skirtas peilis.

4 žingsnis. Pašalinkite visą moliūgo minkštimą.

Egzistuoja specialios „letenos“ moliūgo minkštimui iškabinti, bet jums gali tikti ir paprasčiausias ledų kaušelis. Pasistenkite, kad „veido“ srities sienelė būtų plonesnė (ne storesnė kaip 3 cm) – bus paprasčiau pjaustyti žievę.

5 žingsnis. Pirmiausia ant popieriaus nusipieškite žibinto eskizą.

Jei ant popieriaus nusipiešite tikro dydžio žibinto ertmių eskizą, tuomet galėsite naudoti jį kaip iškarpą, sako M. Natiello. Iškirptas detales tiesiog priklijuokite prie moliūgo ir pieštuku ar šakute išbadykite pjovimo linijas. (JAV parduotuvėse netgi galima įsigyti specialius rinkinius, skirtus tokių žibintų gamybai. Juos sudaro ne tik pjovimo bei skaptavimo įrankiai, bet ir žymekliai su iš anksto paruoštais šablonais.)

6 žingsnis. Moliūgą laikykite sterblėje.

Išpjaustyti veido bruožus bus lengviau, kai veidas bus atsisukęs į jus. M. Natiello pataria naudoti dantytą virtuvinį peilį ar rankdarbiams skirtą skalpelį, bet jei norėsite įmantresnio dizaino, jums pravers net mažas pjūkliukas. Tiesiog nepjaukite nuožulniai – švarūs ir statmeni pjūviai atrodo gražiausiai.

7 žingsnis. Pradėkite pjauti grubiais pjūviais.

Jei pirmiausia išpjausite didelius moliūgo žievės gabalus, vėliau galėsite prie jų sugrįžti ir nudailinti pjūvio kraštus.

8 žingsnis. Kūrybingai panaudokite išpjautą žievę.

Iš nereikalingų moliūgo žievės gabalų galite padaryti liežuvį, pypkę ar plaukų aksesuarą.

9 žingsnis. Pasirūpinkite, kad moliūgas liktų šviežias.

M. Natiello rekomenduoja ištepti pjūvių kraštus vazelinu, kuris „užrakins“ drėgmę. Jeigu jūsų moliūgas po kelių dienų vis tiek apvyto, galite jį atgaivinti, aštuonioms valandoms panardindami į vandenį veidu žemyn.

10 žingsnis. Padarykite angą dūmams.

Uždegę žvakę, kelioms minutėms uždenkite dangtelį. Tuomet toje vietoje, kur dangtelis pajuodavo, padarykite nedidelę skylutę. Jei nenorite streso, galite rinktis elektrinę žvakę su baterijomis.

11 žingsnis. Dangtelio vidų apibarstykite cinamonu.

Kai uždegsite žvakę, jūsų žibintas pakvips moliūgų pyragu. Mmm!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)