Patogiau planuoti laiką

Jau 15–asis Konstitucijos egzaminas, pasak praėjusių metų laimėtojos, gali tapti dar populiaresnis. Tai, kad ši visuotinė teisinių žinių patikrinimo iniciatyva, atsižvelgiant į COVID–19 pandemijos iššūkius, ir šiemet vyks virtualioje erdvėje, suteikia galimybę daugeliui paprasčiau egzaminą įtraukti į savo dienotvarkę, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Praėjusieji metai buvo nuotolinio darbo metai, todėl buvo paprasta derinti dalyvavimą skirtinguose renginiuose. Mano aplinkoje nedaug žmonių laiko šį egzaminą, tačiau daugiau pažįstamų prie šios iniciatyvos prisijungė būtent laikant egzaminą nuotoliniu būdu“, – pasakojo egzamino dalyvė.

Viešųjų pirkimų specialistė Raseinių rajono savivaldybės administracijoje dirbanti Jekaterina šiuo metu paraleliai studijuoja teisę Vilniaus universitete ir viešųjų pirkimų teisę Mykolo Romerio universitete. Nors egzamine moteris pasakojo dalyvaujanti ne kasmet, nuotolinis egzaminas tapo puikia proga pasitikrinti, kaip gerai išmano pagrindinį šalies įstatymą. „Norėjau geriau išmanyti Konstituciją, pasitikrinti savo žinias ir, be abejonės, norėjau laimėti“, – su šypsena pasakojo pašnekovė.
Tautiškos giesmės giedojimas

Dėkoja dėstytojams

Pasiteiravus, kaip raseinietei pavyko sėkmingai atsakyti į klausimus, ji sakė, jog turėtų už tai dėkoti savo dėstytojams. Artėjant egzaminui ji perskaitė studijų konspektus ir Konstituciją, tačiau tikrasis pasiruošimas truko kur kas ilgiau. Užtikrintumo suteikė ir tai, kad dar prieš egzaminą teko laikyti Konstitucinės teisės dalyko egzaminą universitete.

„Už gautas konstitucinės teisės žinias ir gebėjimą jas pritaikyti esu dėkingą dėstytojams. Universalaus būdo pasiruošti egzaminui nėra, kiekvienas turi savo mokymosi ir pasiruošimo strategiją. Laikant egzaminą svarbu gerai nusiteikti, atidžiai perskaityti klausimus ir neskubėti pasirinkti teisingą atsakymo variantą.

Egzamine tikrai nėra lengvų klausimų. Tiesiog į vienus klausimus yra konkretus trumpas atsakymas iš pačios Konstitucijos, kurį žinai arba ne. Kiti klausimai jau reikalauja gebėjimo pritaikyti turimas žinias. Tokie klausimai yra ir sudėtingesni, ir įdomesni“, – sakė J. Povilaitienė bei pridūrė, kad tikisi, jog egzamine bus daugiau atvirų klausimų ir uždavinio sprendimų.

Proga švęsti Konstituciją

Tradicija jau tapęs žinių patikrinimas, anot Konstitucijos egzamino laimėtojos, yra puiki proga atšvęsti, kad Lietuvoje turime Konstituciją bei prisiminti jos tikrąją svarbą, o kartu ir sustiprinti visuomenės žinias.

Kaip sakė būsima teisininkė, svarbu ir tai, kad kasmet į egzaminą įtraukiami labai skirtingi žmonės: nuo moksleivių, studentų, teisininkų iki kitų profesijų atstovų, senjorų ir neįgaliųjų. „Toks šventimo būdas skatina žmones domėtis Konstitucija, jos turiniu, nes tikrai ne kiekvienas yra bent perskaitęs šį dokumentą.

Konstitucijos diena man yra šventinė ir tikrai stengiuosi ją švęsti ne tik laikydama egzaminą, bet ir pagal galimybes dalyvaudama kituose šiai dienai paminėti skirtuose renginiuose“, – kalbėjo ji ir patikino, jog nuotolinio egzamino nepraleis ir šiemet.

Spalio 25–ąją, minint Konstitucijos dieną, visi kviečiami Konstitucijos egzaminą spręsti interneto svetainėje www.konstitucijosegzaminas.lt, kur šiuo metu vyksta registracija ir galima treniruotis prieš didįjį žinių patikrinimą. Dalyviai prisijungti prie egzamino galės nuo 9 iki 13 val. Užduočių atlikimui bus skirtos 45 minutės. Viso šį egzaminą sudaro uždari testo ir vienas atviras klausimai.

Jau antrus metus iš eilės egzaminą galima laikyti ir naujienų portale „Delfi“.

Nugalėtojų laukia specialus Prezidento įsteigtas prizas. Taip pat jie bus apdovanoti ir Teisingumo ministerijos prizais.

Per keturiolika Konstitucijos egzamino gyvavimo metų konstitucines žinias pasitikrino apie 400 tūkst. žmonių – maždaug kas 7 Lietuvos pilietis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)