Kaip gaminama „Gubernijos“ Duonos Gira...

1. Nors dauguma gamintojų girą raugia naudodami salyklą, „Gubernija“ renkasi gerokai sudėtingesnį kelią – girą gamina iš duonos džiūvėsėlių, vietinėse duonos kepyklose kepamų pagal specialų užsakymą.

„Lietuvoje nuo seno gira buvo raugiama iš namuose paskrudintos duonos, todėl prieš 25-erius metus „Gubernijos“ daryklai kilo puiki mintis atgaivinti šią seną tradiciją – pradėti virti girą pasitelkiant senas receptūras. „Gubernijos“ Duonos Girai buvo pasirinktas ir atgaivintas daugiau nei prieš šimtmetį sukurtas receptas. Jo sudėtyje – vien tik natūralūs ingredientai, kurių svarbiausias – specialiai iškepti duonos džiūvėsėliai. Šių džiūvėsėlių receptą atradome glaudžiai bendradarbiaudami su kepėjais, juos pagaminti nėra paprasta – reikia ne tik kruopščiai atrinkti ir pamatuoti sudėtį, bet ir specialių sąlygų – pavyzdžiui, džiūvėsėliai džiovinami visą naktį“, – pasakoja „Gubernijos“ aludarė Vaida Narkevičienė.

2. Iš viso per metus partnerių duonos kepykloje „Gubernijai“ iškepama vidutiniškai 58 tonos džiūvėsėlių. Duonos Girai pagal specialų užsakymą gaminami ruginiai ir kvietiniai džiūvėsėliai. Teisingai iškepti jie yra ovalo formos, lengvi ir kvapnūs.

3. Nors gira įprastai brandinama 24 valandas, siekiant nepriekaištingo skonio „Gubernijos“ Duonos Gira brandinama iki 7 parų.

„Duonos Girai pagaminti reikalingi keli žingsniai: pirmiausia užmerkiame duonos džiūvėsėlius, išfiltruojame misą, ją išverdame, tuomet rauginame, brandiname, išpilstome į tarą ir gabename į parduotuves. Nors gali atrodyti, kad surauginti girą galima ir namuose, patirtis rodo, kad siekiant geriausio rezultato reikalingas ne tik gilus išmanymas ir tiksliai atliktas darbas kiekviename etape, bet ir šiuolaikiška įranga“, – pasakoja V. Narkevičienė.

Kaip Duonos Girai sekasi Lietuvoje ir pasaulyje?

4. Kiekvienais metais apytiksliai net 300 tūkstančių litrų „Gubernijos“ Duonos Giros yra eksportuojama. Šiandien šio unikalaus lietuviško gėrimo galima paskanauti net 15-oje užsienio valstybių, tarp kurių – net tokie lietuviams egzotiniai kraštai kaip Kinija ar Honkongas.

Šiuo metu į užsienio valstybes eksportuojama apie 7 proc. visos Šiauliuose pagaminamos „Gubernijos“ Duonos Giros, tačiau šis skaičius sparčiai auga – planuojama, kad iki metų pabaigos užsienio valstybėms skirtos produkcijos kiekis augs net 20 proc.

5. Labiausiai „Gubernijos“ Duonos Gira mėgstama JAV, Jungtinėje Karalystėje, Rusijoje, Lenkijoje, Airijoje ir Ukrainoje.

„Gira – Centrinės-Rytų Europos regionui būdingas gėrimas, todėl „Gubernijos“ Duonos Giros sėkmę užsienyje dažniausiai lemia viena iš dviejų priežasčių: arba gira – vietos gyventojams pažįstamas ir mėgstamas gėrimas, arba šalyje, kurioje galima paskanauti mūsų giros, gausu atvykėlių iš Lietuvos ir kitų Rytų ar Centro Europos valstybių. Vis dėlto kuo toliau, tuo ryškiau matome tendenciją, kad „Gubernijos“ Duonos Girą pamėgsta vis daugiau europietiškų šaknų neturinčių žmonių – juos pavergia neįprastas, tačiau apetitą keliantis gėrimo skonis“, – sako „MV GROUP“ Pardavimų plėtros skyriaus vadovas A. Abromavičius.

6. Pastaraisiais metais „Gubernijos“ Duonos Gira ypač smarkiai išpopuliarėjo JAV – lietuviška gira imta prekiauti viename didžiausių JAV mažmeninės prekybos tinklų „Publix“.

„Nuosekliai stipriname savo pozicijas už Atlanto, todėl partnerystė su prekybos tinklu „Publix“ yra svarbus žingsnis įsitvirtinant svečioje šalyje. Mūsų gaminama Duonos Gira atsidūrė trečios pagal ekonomikos dydį ir ketvirtos pagal gyventojų skaičių JAV valstijos – Floridos – maisto prekių parduotuvių lentynose. Tai rodo, jog turime sukūrę pasaulinio lygio produktą“, – sako Aurimas Abromavičius.

7. Jau daugelį metų „Gubernijos“ Duonos Gira ypač mėgstama ir Lietuvoje – pagal pardavimų rodiklius, yra viena iš lyderiaujančių rinkoje. Kasmet „Gubernijos“ darykloje išverdama apie 2,5 milijonų litrų Duonos Giros.

Kaip skaniausia gerti girą?

8. Kaip gurkšnoti girą, kad ji būtų pati skaniausia? V. Narkevičienė siūlo atsižvelgti į keletą aspektų: metų laiką, taurę, užkandžius, mus supančią aplinką.

„Vasarą gira – vienas geriausių gėrimų atsigaivinti, o karšti orai tarytum įpareigoja girą gerti vėsesnę. Gira ypatinga tuo, kad ji puikiai atskleidžia subtilų skonį tiek vėsesnė, tiek šiek tiek sušilusi – nėra vienos temperatūros, labiausiai tinkančios girai. Jeigu mėgstate šaltą – puiku, gerkite šaltą, jei prisibijote šaltų gėrimų, leiskite girai šiek tiek sušilti. Tik atminkite, kad atidarius Duonos Giros skardinę, iš jos greičiau pasišalins angliarūgštė, jei gira bus šilta“ – sako „Gubernijos“ aludarė.

9. Anot V. Narkevičienės, gurkšnoti girą tinka iš esmės prie daugelio patiekalų, kurių skonis neužgožia giros: kuo intensyvesnio skonio patiekalas, tuo sunkiau pajusite giros skonį. Jei norite ragauti būtent girą, rinkitės švelnesnius, neintensyvaus skonio patiekalus: balti ar fermentuoti sūriai, žuvies, mėsos patiekalai, tačiau skaniausia – prie saldesnių užkandžių, tokių kaip įvairūs sausainiai, riestainiai, pyragėliai ar blyneliai.

„Geriant girą verčiau rinktis mažiau intensyvaus skonio maistą, idant skoniai gomuryje pasiskirstytų tolygiai ir nei maistas, nei gira neužgožtų vienas kito. Taip pat verta atkreipti dėmesį į „Gubernijos“ Duonos Giros rūšį – antai kvietinė bus kiek saldesnė, turinti daugiau skonio, labiau gurmaniška. Tuo tarpu ruginė – sodresnė, joje labiau išreikštas duonos skonis, ji bus labiau gaivinanti“, – pataria ji.

10. Galiausiai, „Gubernijos“ Duonos Gira savo sudėtyje turi vien natūralius ingredientus, taigi – jokių konservantų. „Pagrindiniai gėrimo ingredientai – tai duonos džiūvesėliai, vanduo, citrinos rūgštis ir cukrus, kurio, palyginus su dauguma kitų saldžių gėrimų, Duonos Giroje yra pastebimai mažiau“, – sako V. Narkevičienė.

Užsakymo nr.: PT_88453473