Negaliu taip kalbėti apie visus, bet deja toks reiškinys Lietuvoje egzistuoja. Rinkėjai turi būti informuojami nešališkai ir objektyviai apie visų darbus, o tokie politikai, kurie nevykdo savo pažadų, o juo labiau – savo sprendimais daro didelius nuostolius, valstybei ir jos žmonėms, rinkėjų valia turi būti siunčiami į užribį visiems laikams. Politikui tai reikštų mirties nuosprendį.

Todėl turiu pareigą laikas nuo laiko atsiskaityti savo rinkėjams.

Rinkimų į Europos Parlamentą (EP) metu pateikiau savo programą, už kurią, tikiu, balsavo mano rinkėjai. Vieni pirmų punktų mano programoje buvo tokie: dėti visas pastangas siekiant pagerinti dirbančių žmonių ir senjorų gyvenimą. Siekti, kad mažiausias minimalus atlyginimas (MMA) būtų ne mažesnis 750 eurų. Patikslinu – ne mažesnis. Tai reiškia, kad valstybė gali mokėti ir daugiau. Beje, jau šiandien tokių valstybių yra daug. Pensija turi būti 5-10 proc. didesnė nei MMA, tai yra apie 800 eurų.

Tai žadėjau rinkimų metu, todėl pristatau savo darbus. Pabrėžiu, kad čia pristatau tik su minėtais pažadais susijusius darbus – rezoliucijas, teisės aktų projektus ar užklausimus, kurie buvo priimti Europos Komisijos svarstymui. Visas kitas iniciatyvas, kurios nebuvo priimtos, paskelbsiu kadencijos pabaigoje.

Nuo šios kadencijos pradžios Europos Komisijai yra pateikta apie 40 mano iniciatyvų. Čia pristatyti sutrumpinti variantai.

Pasiūlymas dėl Europos Parlamento rezoliucijos dėl mažiausios minimalaus atlyginimo ribos – 750 EUR – nustatymo visoje ES

• kadangi minimalūs atlyginimai Europos Sąjungoje skiriasi beveik 10 kartų, o absoliutus pajamų dydis – šimtus kartų;
• kadangi minimalaus atlyginimo padidinimas iki mažiausio 750 EUR dydžio visoje Europos Sąjungoje yra veiksmingas nepritekliaus įveikimo būdas;
• kadangi Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 23 straipsnyje pripažįstama, kad kiekvienas žmogus turi teisę gauti teisingą ir tinkamą atlyginimą̨, užtikrinantį jam ir jo šeimai žmogaus orumo vertą gyvenimą̨. O pagrindiniai ES tikslai yra kovoti su socialine atskirtimi bei stiprinti valstybių̨ narių ekonominę ir socialinę sanglaudą;
• kadangi pagrindiniai žmogaus teisių pažeidimai yra socialinė atskirtis ir skurdas.

Raginu Europos Sąjungos valstybes nares nustatyti, kad mažiausia minimalaus atlyginimo riba visoje Europos Sąjungoje būtų̨ ne mažesnė kaip 750 EUR.

Raginu Europos Sąjungos valstybes nares pritarti Visuotinės žmogaus teisių deklaracijos 23 straipsnio nuostatoms.

Dar viena rezoliucija:

Kaip ir sakiau, kad pensija turi būti 5-10 proc. didesnė nei MMA, tai yra šiuo metu turi būti apie 800 eurų.

Nes žmonės visą gyvenimą dirbo, mokėjo mokesčius, ir daug iš jų dirbo ne už minimalų atlyginimą, todėl ir pensija, turi būti nors šiek tiek didesnė nei minimalus atlyginimas. Kadangi minimalaus atlyginimo dydis ne visose ES valstybėse narėse viršija skurdo ribą, arba šiek tiek viršija šią ribą. Mano rinkiminėje programoje į EP buvo būtent pažadas, todėl mano pasiūlymas būtent toks.

Pasiūlymas dėl Europos Parlamento rezoliucijos dėl pensijų minimalaus dydžio ribos nustatymo, kuri būtų ne mažesnė kaip 60 proc. nuo vidutinio ES šalies narės atlyginimo

Kadangi 28 valstybes nares turinčioje Europos Sąjungoje kas ketvirtam asmeniui jo gaunama pensija yra pagrindinis pajamų šaltinis. Valstybių narių socialinės apsaugos sistemos visiems ES piliečiams turėtų užtikrinti tinkamas ir pakankamas pajamas išėjus į pensiją ir tinkamą gyvenimo lygį, taip pat apsaugoti juos nuo skurdo pavojaus arba nuo socialinės atskirties, siekiant užtikrinti aktyvų socialinį, kultūrinį ir politinį jų dalyvavimą visuomenės gyvenime.

Kadangi pensijos, ne mažesnės, nei 60 proc. nuo vidutinio ES šalies narės atlyginimo užtikrintų orią senatvę ir ekonominį nepriklausomumą.

Raginu ES valstybes nares nustatyti, kad pensija visoje ES būtų ne mažesnė kaip 60 proc. nuo vidutinio tos šalies atlyginimo.

Kitą straipsnį apie mano iniciatyvas skaitysite netrukus.

Su pagarba Nepriklausomas Europos Parlamento narys
Viktoras Uspaskich

Už pareikštas nuomones atsako tik autorius. Šios nuomonės nebūtinai atitinka oficialią Europos Parlamento poziciją.

Užsakymo nr.: PT_88452383