Pasak profesoriaus, vitamino D trūkumo galime ir visai nepajusti, nors organizmui tai kenkia. Kai trūkumas didesnis, gali atsirasti tam tikri pojūčiai.

„Vitaminas D yra vienas svarbesnių kalcio apykaitos reguliatorių. Tai vienas iš elementų, iš kurio susideda mūsų kaulai, o kalcio tam tikras kiekis cirkuliuoja mūsų skysčiuose“, – sakė prof. V. Urbanavičius.

Vienas iš šio vitamino trūkumo simptomų yra nuovargis, tačiau jis gali pasireikšti ir dėl daugybės kitų priežasčių. Esant didesniam trūkumui atsiranda raumenų skausmai, mėšlungis, ypač fizinio aktyvumo metu.

Vitaminas D

„Tai tiesiogiai daro įtaką raumenų ir nervų sistemos funkcionalumui“, – sakė pašnekovas.

Nedidelis kalcio trūkumas mūsų platumose gyvenantiems žmonėms, pasak profesoriaus, yra būdingas, nes vitamino D gamyba yra labai susijusi su saule. Kai jos nėra, pasireiškia vitamino D trūkumas.

„Jį geriausia nustatyti atliekant laboratorinius tyrimus. Bet tarp Lietuvos gyventojų vitamino D trūkumas yra itin dažnas.

Galima sakyti, kad vitaminas D yra tinkamas visiems. Neveltui šis vitaminas dažnai dedamas į maisto produktus kaip profilaktinė priemonė. Pavyzdžiui, gali būti ir miltai, ir gėrimai su vitaminu D“, – kalbėjo prof. V. Urbanavičius.

Saugus vitamino D kiekis yra apie 1000-2000 tarptautinių vienetų per dieną. Beje, perdozavimas taip pat yra įmanomas, bet labai labai retas, nes tam reikia daug didesnių dozių.

Vitamino D pasisavinimas iš maisto produktų vyksta žarnyne, todėl, jei yra kokių nors žarnyno problemų, pasisavinimas gali būti sunkesnis.

„Apskritai, tai riebaluose tirpus vitaminas, todėl jis pasisavinamas su riebalais geriau. Po įvairių žarnyno operacijų mikroelementai yra pasisavinami sunkiau, taip pat ir vitaminas D“, – Žinių radijui sakė gydytojas.

Šio vitamino yra riebioje žuvyje, tokioje kaip skumbrė, lašiša, upėtakis. Yra ir kituose produktuose, pavyzdžiui, kiaušiniuose, piene, kai kuriose daržovėse – tik mažesniais kiekiais.

Profesoriaus teigimu, rudenį apie vitaminą D reikėtų pagalvoti iš esmės kiekvienam lietuviui. Tai tinkamas laikas pradėti jį vartoti.

Vyresniems žmonėms vitaminas D sunkiau įsisavinamas, tad jiems tai itin aktualu. Taip pat vitamino D itin dažnai stokoja tie, kurie turi antsvorio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)