„Europai reikia kvalifikuotų darbuotojų, kurių vis labiau trūksta. Naujosios technologijos, dirbtinis intelektas ir skaitmenizavimo procesai didina IT, inžinerinės srities specialistų poreikį. Taip pat trūksta ir tų darbuotojų, kurių funkcijų technologijos įgyvendinti negali, – teigė EURES nacionalinio koordinavimo skyriaus Lietuvoje vedėja Agnė Peciukevičienė. – Aktualiausia yra sveikatos sektoriaus ir socialinės priežiūros sritis“.

19-oje Europos šalių itin trūksta santechnikų, vamzdynų montuotojų, o 18-oje geriausias galimybes įsidarbinti turi slaugos specialistai. Tarp labiausiai trūkstamų darbuotojų minėti suvirintojai bei tarptautinio transporto priemonių vairuotojai, kurių stokojama ir Lietuvoje.

Pandemijos metu įvesti apribojimai visose Europos šalyse sumažino darbuotojų mobilumą. A. Peciukevičienė atkreipė dėmesį, kad tą labiausiai pajuto sezoninius darbo pasiūlymus teikiantys darbdaviai. Įprastai kasmet daugiau nei 850 tūkst. Europos sąjungos piliečių vykdavo į kitas šalis dirbti ūkininkavimo, turizmo, apgyvendinimo ir maitinimo bei statybos sektoriuose. Šiuo metu pritraukti darbuotojus keliems mėnesiams – iššūkis.

Rudens sezono metu Europoje ypač stigo darbuotojų derliui nuimti. Kolegos iš kitų EURES skyrių baiminasi, kad šiais mažės norinčių dirbti ir kalėdinių eglučių ūkiuose bei žiemos turizmo sektoriuose.

Mūsų šalies Užimtumo tarnyba – ne vienintelė Europoje, susidurianti su didėjančiu tarpininkavimo įdarbinant poreikiu. Kitos šalys taip pat dirba su ilgalaikiais, nemotyvuotais klientais, kuriems reikia papildomos pagalbos, integruojantis į darbo rinką. „Visoje Europoje pastebima, kad sunkiausia yra nekvalifikuotiems bedarbiams“, – pabrėžė A. Peciukevičienė.

Užimtumo tarnybos duomenimis, spalio 1 d. šalyje buvo registruota 195,2 tūkst. darbo neturinčių asmenų, iš jų – 82,7 tūkst. ilgalaikių bedarbių (prieš metus jų buvo 53,7 tūkst.). Jie sudarė 42,4 proc. visų registruotų darbo neturinčių asmenų.

Rugsėjį darbo ieškantys asmenys galėjo rinktis iš 66,1 tūkst. darbo pasiūlymų, registruotų Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)