Tyrimo, kurį finansavo Nacionalinis sveikatos institutas (NIH), rezultatų buvo nekantriai laukiama JAV, šaliai žvalgantis į galimą vakcinų maišymą, kuris ten kol kas nėra leidžiamas.

Tyrime dalyvavo 458 suaugę žmonės, prieš mažiausiai 12 savaičių gavę vieną iš trijų JAV aprobuotų vakcinų („Pfizer“, „Moderna“ ar J&J). Šios trys grupės buvo padalintos į iš viso devynias naujas grupes po maždaug 50 žmonių ir joms buvo suleista sustiprinančioji vienos šalyje pasiekiamų vakcinų dozė.

Praėjus 15 dienų po palaikomosios dozės suleidimo, tyrėjai analizavo susidariusių antikūnų kiekį.

Žmonėms, kurie iš pradžių buvo paskiepyti J&J vakcina, antikūnų kiekis po palaikomosios J&J dozės padidėjo keturis, po palaikomosios „Pfizer“ dozės – 35, o po palaikomosios „Moderna“ dozės – 76 kartus.

Skiepijimas

Abi „Moderna“ dozes gavusių žmonių antikūnų kiekis buvo didesnis „nepriklausomai nuo suleistos palaikomosios dozės“, palyginti su žmonėmis, prieš tyrimą paskiepytais „Pfizer“ ar J&J vakcinomis.

Negana to, po paskiepijimo sustiprinančiąja doze „nenustatyta saugumo problemų“.

Tačiau šis tyrimas, kuris dar nėra recenzuotas, turi tam tikrų trūkumų. Dalyvių skaičius buvo nedidelis, o imuniteto atsakas ilgainiui gali kisti, net ir praėjus tyrimo metu stebėtam 15 dienų laikotarpiui.

NIH tyrimas turėtų paskatinti JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) ekspertų komiteto diskusijas, kuris ketvirtadienį ir penktadienį ketina svarstyti „Moderna“ ir J&J paraiškas dėl leidimo skiepyti sustiprinančiąja doze.

JAV jau yra uždegusios žalią šviesą palaikomajai „Pfizer“ dozei skiepijant vyresnius kaip 65 m. amžiaus žmones, gretutinėmis ligomis sergančius suaugusiuosius ir žmones, kurie savo darbe susiduria su didele užsikrėtimo rizika.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)