Plačiai taikomos subsidijos yra brangios, taigi politikos formuotojams, siekiantiems padėti nuo kainų šuolio labiausiai nukentėjusiems mažas pajamas gaunantiems namų ūkiams, veikiau reikėtų pasirinkti tikslinę pagalbą, pareiškė Paulo‘as Medas iš TVF fiskalinių reikalų departamento.

Bendrosios energijos subsidijos „duoda naudos turtingiems namų ūkiams, kuriems tokios paramos nereikia“, todėl tokios subsidijos tampa labai brangios, pareiškė jis reporteriams.

Be to, tokios subsidijos „nėra palankios aplinkai, iš esmės dėl jų atsiranda labai neigiamų paskatų“.

TVF rekomenduoja „rinktis labiau tikslinę paramą labiau pažeidžiamiesiems ir labiausiai nukentėjusiesiems“, be kita ko, skiriant grynųjų pinigų išmokas mažas pajamas gaunančioms šeimoms ar subsidijuojant jų sąskaitas už elektrą.

Naftos kainos pastarosiomis savaitėmis pakilo į kelerius metus neregėtas aukštumas, dar padidinusios infliacinį spaudimą.

Pasak P. Medaso, kainų pakilimas iš dalies buvo prognozuotas, nes, pasaulio ekonomikai atsigaunant po COVID-19 pandemijos, auga ir paklausa.

Tačiau jis pabrėžė, kad TVF ragina šalis pereiti prie žalesnės energijos.

„Tikrovė yra tokia, kad su tokiu dideliu naftos ir dujų kainų kintamumu susiduriame jau ilgą laiką. Ir vienintelis būdas išspręsti tai visam laikui“ yra daugiau investuoti į atsinaujinančiąją energiją, pareiškė jis.

„Tai bus vienintelis būdas sukurti atsparią ekonomiką ir apsaugoti namų ūkius nuo naftos ir dujų kainų kintamumo.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)