Jau nuo spalio 15 d. visi tiek viešojo, tiek privataus sektoriaus darbuotojai privalės turėti skaitmeninį COVID-19 sveikatos sertifikatą arba bus išsiųsti namo nemokamų atostogų ir privalės sumokėti baudą, siekiančią beveik 1,5 tūkst. eurų.

Apie priemonę, paversiančią vadinamąjį žaliąjį pasą privalomu, buvo pranešta rugsėjį. Ji įsigalioja spalio 15 dieną ir bus aktuali bent jau iki metų pabaigos (greičiausiai žymiai ilgiau), sako pareigūnai. Vyriausybės ministrai ir sveikatos priežiūros pareigūnai sako, kad šis reikalavimas būtinas apsaugant visuomenės sveikatą ir norint išvengti infekcijų šuolio.

Tai, jog Italijoje žaliojo paso bus reikalaujama iš visų dirbančiųjų, šalį išskiria iš kitų. Daugumoje valstybių tik sveikatos priežiūros sistemoje dirbantieji privalo pateikti įrodymų, jog yra pilnai pasiskiepiję, jų koronaviruso testas neigiamas arba yra persirgę.

Italija šiuo savo žingsniu siekia ne tik sumažinti naujų infekcijų skaičių, kuris, artinantis žiemai, šiauriniame pusrutulyje sparčiai kopia viršų, bet ir paskatinti žmones skiepytis.

„Vakcina – vienintelis ginklas, kurį turime kovoje prieš COVID-19. Suvaldyti ligą galime tik paskiepiję didžiąją dalį gyventojų“, – pareiškė regioninių reikalų ministrė Mariastella Gelmini.

Tiek ji, tiek jos komanda akcentuoja Italijoje žemėjančią epidemijos kreivę – tai mažėjimas, sutapęs su vakcinavimo programa, kurios metu jau pavyko paskiepyti 80 proc. Italijos suaugusiųjų. Sveikatos pareigūnai praėjusį ketvirtadienį pranešė, jog per 24 valandas šalyje nustatyti 2938 nauji koronaviruso atvejai, 41 žmogus mirė.

„Žaliasis pasas tikrai veikia, pasiskiepijusiųjų skaičius auga. Pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas naujų infekcijų, į ligonines paguldytų pacientų ir mirčių nuo COVID-19 mažėjimas“, – teigia ministrė.

„Daug kur pasaulyje suvaldyti pandemiją pavyko tik dėl to, kad ten buvo sėkmingai vykdomos vakcinavimo programos. Vakcinos yra saugios ir jos gelbėja gyvybes“, – praėjusį ketvirtadienį pareiškė Italijos ministras pirmininkas Mario Draghi.

Nors rugsėjį Italijos parlamentas, paprašytas pritarti sveikatos paso pavertimui privalomu visiems dirbantiems, ir buvo vieningas, kai kurie etikos ekspertai bei politikos filosofai išreiškė abejonių, argumentuodami, jog šis reikalavimas iš dalies piliečių atima jų konstitucines teises, nors jie jokių įstatymų ir nepažeidė.

Jie taip pat tvirtina, esą, reikalavimas pažeidžia Europos Sąjungos teisės aktus, draudžiančius nepasiskiepijusiųjų asmenų diskriminaciją, rašo voanews.com.

Vienas iš įtakingiausių šiuolaikinių Italijos filosofų Massimo Cacciari sako, jog šis reikalavimas itin diskriminuojantis, nes „viena grupė žmonių iškart paverčiama antrarūšiais piliečiais“.

„Atsidūrėme labai pavojingo sprendimo situacijoje, balansuojame ties atsidūrimo nuolatinėje nepaprastojoje padėtyje riba. Jeigu jums neaktualūs konstituciniai dalykai, puiku. Tik kaip galite nesuprasti, jog COVID krizė greitina šiuos pasikeitimus, centralizuodama sprendimų priėmimo procesą“, – per neseniai vykusius televizinius debatus, organizuotus naujienų agentūros „Adnkronos“, kalbėjo filosofas.

Viešosios nuomonės tyrimų bendrovės „YouTrend“ vadovas Lorenzo Pregliasco turi kitokią nuomonę.

„Kalbant politiniais terminais, M. Draghi vyriausybė elgiasi pragmatiškai. Ji laipsniškai didina pasiskiepijusiųjų skaičių, tačiau nesiima veiksmų, kad vakcinaciją paverstų privaloma, nes tokie veiksmai sulauktų itin griežtos reakcijos. Lėtai didindama skaičių veiklų, kurioms būtinas žaliasis pasas, valdžia palieka vis mažiau vietos nepasiskiepijusiems“, – sako L. Pregliasco.

Dar viena pasaulio šalis, kur visi dirbantieji privalo turėti vadinamąjį COVID-19 pasą, yra Saudo Arabija. Dar kelios Europos valstybės taip pat reikalauja tokių pasų norint pateikti į viešas vietas, pavyzdžiui, restoranus, barus, muziejus, kino teatrus ir teatrus. Graikija pradėjo testuoti neskiepytus tiek viešojo, tiek privačiojo sektorių darbuotojus.

Remiantis viešosios nuomonės apklausomis, Italijos visuomenė iš esmės pritaria šiai priemonei, tačiau tūkstančiai vakcinų oponentų ir COVID-19 skeptikų šeštadieniais vis tik renkasi šalies miestuose ir protestuoja prieš pandemijos ribojimus bei žaliuosius pasus dar nuo tada, kai liepą jie tapo privalomi pramogoms ir ilgoms kelionėms traukiniais.

M. Draghi vyriausybę smerkdami kaip „sveikatos diktatorius“, protestuotojai pasisako prieš tai, ką regi kaip pilietinių teisių pažeidimus ir dažnai socialinės žiniasklaidos platformose skleidžia sąmokslo teorijas.

Pavyzdžiui, be kitų pramanų, teigia, jog vakcinos nesaugios ir mirtinai pavojingos.

Kaip bus tikrinama, ar darbuotojai turi žaliąją pasą, kol kas neaišku. Už didmiesčių ribų net restoranuose klientų itin retai prašoma parodyti žaliąjį pasą, atskleidė tyrimas. Apsilankius aštuoniose skirtinguose Romos priemiesčiuose esančiuose restoranuose tik viename buvo paprašyta parodyti skaitmeninį sveikatos sertifikatą, pastebi rašo voanews.com.

Italijos valdžia jau nuo šios savaitės įveda griežtesnių sankcijų pramogų vietoms ir verslams, nesilaikantiems keliamų saugos reikalavimų. Vadovai ir savininkai, kurie daugiau nei kartą pažeis reikalavimus, gali dešimčiai dienų netekti teisės vykdyti savo veiklą. Darbdaviai taip pat prieš prasidedant kiekvienai pamainai privalo patikrinti savo darbuotojų skaitmeninius sertifikatus.

Verslo lyderiai skundžiasi, jog patikros apsunkina kasdieninį darbą. Remiantis duomenų apsaugos įstatymais, verslams draudžiama kaupti darbuotojų sveikatos duomenis, o tai reiškia, kad kiekvieną dieną jie turi iš naujo tikrinti sveikatos sertifikatus.

Verslo asociacija „Confindustria“, atstovaujanti gamybos verslams ir paslaugų teikėjams, bei prekybos, turizmo ir transporto bendrovių interesu ginanti „Confcommercio“ šiuo metu derasi su M. Draghi ministrais ir aiškinasi, ar darbdaviai gali gauti prieigą prie vyriausybės duomenų bazės, kur kaupiami įrašai apie skiepus. Pastarieji susieti su pasiskiepijusiųjų mokesčių mokėtojų kodais.

Pasas yra sertifikatas, rodantis, ar asmuo yra paskiepytas nuo COVID-19, per pastarąsias 48 valandas jo testas buvo neigiamas arba jis neseniai pasveiko nuo viruso. Šiuo metu paso reikalaujama iš visų Italijos gyventojų, norinčių pavalgyti restoranuose, nueiti į kiną ir sporto stadionus, važiuoti tarpmiestiniais traukiniais ir autobusais ar skristi vidaus skrydžiais, taip pat mokytojams.

Remiantis naujuoju įstatymu, darbuotojams, nepateikusiems paso, gresia bauda nuo 600 iki 1500 eurų, skelbia „Reuters“.

Jų teigimu, dėl nepateisinamo darbuotojų neatvykimo į darbą neturint šio paso darbuotojas gali būti nušalintas nuo pareigų.

Profesinės sąjungos paragino vyriausybę nemokamai teikti koronaviruso testus nevakcinuotiems darbuotojams.

„Jie turi būti nemokami, žmonės negali mokėti, kad dirbtų“, – sakė didžiausios profesinių sąjungų konfederacijos CGIL vadovas Maurizio Landini. Tačiau ministras pirmininkas M. Draghi nuogąstauja, kad nemokami testai neskatins žmonių skiepytis.

Italija buvo pirmoji Europos šalis, kuriai 2020 m. vasario mėnesį smogė koronaviruso atvejų banga, ir ji patyrė didžiulę recesiją. Nuo to laiko mirė daugiau nei 130 tūkst. žmonių, sirgusių COVID-19.

Kai kurios kitos Europos šalys reikalauja COVID paso tik iš tam tikrų sektorių darbuotojų, o Graikija nuo šios savaitės pradėjo privalomą kassavaitinį visų nuo koronaviruso nepasiskiepijusių darbuotojų testavimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (672)