Paralimpietis O. Bareikis apie savo negalią kalba visiškai ramiai. Galbūt dėl to, kad regėjimo sutrikimų turi nuo pat vaikystės. Kaip pats pasakoja, mokytis įprastoje mokykloje nebuvo lengva, mat specialių sąlygų tokį sutrikimą turintiems vaikams nebuvo, o regėjimas su kiekvienais metais vis labiau prastėjo.

Pasitarę su sūnumi, Osvaldo tėvai priėmė nelengvą sprendimą – leisti vaiką į specializuotą aklųjų ir silpnaregių mokyklą, kurioje, kaip pasakojo sportininkas, mokytis tapo kur kas lengviau.

„Sąlygos mokytis ten buvo kur kas geresnės. Mokytojai apmokyti dirbti su specialių poreikių vaikais, pritaikytos mokymosi priemonės, suteikta galimybė gyventi bendrabutyje, viskas vietoje“, – pasakoja pašnekovas.

Paklaustas, kaip jo gyvenime atsirado sportas, Osvaldas pasakoja paauglystėje išbandęs kone viską: „Visada buvau aktyvus ir viskuo besidomintis vaikas. Teko išbandyti lengvąją atletiką, plaukimą, šachmatus, lankiau muzikos mokyklą, golbolą, aklųjų stalo tenisą. Kai buvau 11-12 metų amžiaus, klasiokas pasiūlė nueiti į dziudo treniruotę. Taip viskas ir prasidėjo – šią sporto šaką pamilau iš karto“.

Kai mokykloje tarp bendraamžių nebeliko lygiaverčių priešininkų, atėjo metas pagalvoti ir apie profesionalią sportininko karjerą. Tuomet į Osvaldo gyvenimą įžengė ir treneris Algis Mečkovskis, su kuriuo sportininkas dirba iki šiol. Pasiekti rezultatai paskatino pasvajoti ir apie paralimpines žaidynes. Brazilijoje iškovota 5-toji vieta ir šiais metais užsikabintas bronzos medalis Tokijuje – tokiais išties neeiliniais pasiekimais šiai dienai gali pasidžiaugti Osvaldas.

Sportininko karjera – ne amžina

Šiuo metu 27-erių metų profesionalus imtynininkas yra pačiame sportinės karjeros pike, tačiau ne paslaptis – sportinė karjera negali tęstis amžinai. Tad pabaigęs specializuotą aklųjų ir silpnaregių mokyklą, Osvaldas įstojo į Ukmergės technologijų ir verslo mokyklą, kurioje įgijo metalo apdirbėjo ir staklininko specialybę, o šiais metais baigė ir Vilniaus Gedimino technikos universitetą, pramonės inžinerijos studijų programą.

Kaip pasakoja sportininkas, siekti aukštojo mokslo jam labai padėjo Valstybinio studijų fondo vykdomas projektas „Studijų prieinamumo didinimas“, kuriuo siekiama užtikrinti aukštojo mokslo prieinamumo ir studijų kokybės gerinimą studentams su specialiaisiais poreikiais. Pasinaudojęs teikiama finansine parama, Osvaldas įsigijo būtinąsias priemones studijoms – skaitymui ir braižymui specialiai pritaikytas priemones, skaičiuotuvus su didesniais skaičiais, literatūrinę medžiagą.

Osvaldas Bareikis

„Labai džiugu, kad turime tokių programų. Pats žinau, kaip be pagalbos kartais būna sunku integruotis į visuomenę ir kokia ta pagalba gali būti reikšminga. Tikriausiai dauguma turi svajonių, kurių nedrįsta įgyvendinti. Tokios galimybės padidina motyvaciją ir norą siekti aukštumų mokslo srityje“, – teigia paralimpietis.

Šiuo metu O. Bareikis ne tik aktyviai sportuoja ir ruošiasi ateities pergalėms, bet ir darbuojasi vienoje inžinerinių projektų įmonėje: pagal specialiai silpnaregiams pritaikytą programą planuoja ir sudaro įvairių gaminių technologinį kelią. Kaip pats tikina, darbas teikia malonumą ir sudarytų sąlygų dėka leidžia tobulėti profesinėje srityje.

Pasiteiravus, ko ji norėtų palinkėti kitiems jauniems, negalią ar specialių poreikių turintiems žmonėms, paralimpietis nedvejodamas akcentuoja sporto ir mokslo svarbą.

„Sportas pats iš savęs yra stiprus motyvatorius, kuris neleidžia užsisėdėti namuose, išvaiko negatyvias mintis, stiprina ne tik kūną, bet ir protą. Studijos lygiai taip pat gali padėti užmiršti esamas problemas bei atverti labai daug naujų galimybių. Tad mano palinkėjimas būtų paprastas: nebijokite, pasinaudokite galimybėmis ir savo negalią paverskite galia“, – sako O. Bareikis.

Sėkmingoms studijoms – finansinė parama

Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis finansuojamo projekto „Studijų prieinamumo didinimas“ tikslas – didinti studijų prieinamumą asmenims, turintiems negalią. Projekto dalyviai studijų metu turi galimybę gauti finansinę paramą: tikslines išmokas, skirtas papildomomis su studijomis susijusioms išlaidoms padengti.

Tikslines išmokas gali gauti visų pakopų studijų studentai, kuriems nustatytas 45 proc. ar mažesnis darbingumo lygis arba sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis. Išmokos skiriamos vienam studijų semestrui, o reikalavimus atitinkantys studentai jas gali gauti visą studijų laikotarpį.

Vykdydamas projektą „Studijų prieinamumo didinimas“ Valstybinis studijų fondas siekia kompleksiškai didinti studijų prieinamumą asmenims, turintiems negalią, todėl ne tik teikia finansinę paramą studentams, tačiau vykdo mokymus aukštųjų mokyklų darbuotojams, perka ir aukštosioms mokykloms perduoda fizinės ir informacinės aplinkos pritaikymui skirtą techninę ir programinę įrangą bei dalyvauja studijų renginiuose, skleisdamas informaciją apie studijų prieinamumo didinimą.

Osvaldo istorija įkvepia ir Valstybinis studijų fondas džiaugiasi galėdamas prisidėti prie tokių istorijų kūrimo.

Užsakymo nr.: PT_88413843