Maži veiksmai – dideli pokyčiai

Ne tik prikelti panaudotus kamščius naujam gyvenimui, bet ir atkreipti dėmesį į pasaulį lydinčius iššūkius bei įkvėpti gyventi tvariai ir atsakingai – tokius tikslus kėlė socialinio projekto iniciatorius – didmeninės ir mažmeninės aukštos kokybės vyno bei kitų alkoholinių gėrimų prekybos įmonė „Baltas dobilas“, visus metus kvietęs lietuvius prisidėti prie idėjos.

Kamščiai prikelti naujam gyvenimui

Bendrovės vadovės Loretos Dainytės teigimu, lietuvių parodytas susidomėjimas iniciatyva itin maloniai nustebino. Panaudotus kamščius buvo galima atnešti į specialiai įrengtus indus bendrovės parduotuvėse, o taip pat – dešimtyse prie projekto prisijungusių šalies kavinių, restoranų ir viešbučių.

„Labai džiaugiamės iniciatyvos sėkme. Visus metus vykdydami projektą, surinkome dešimtis tūkstančių kamščių, kurie tapo išskirtiniais meno kūriniais bei namų dekoro elementais. Kartu parodė, kad atsakingai vystomas verslas gali savo srityje rasti nišą, kaip veikti tvariai. Visi norime švaresnės gamtos, neužteršto vandens, mažesnio atliekų kiekio, daugiau žaliuojančių medžių. Akivaizdu, kad tokių prasmingų pokyčių galime imtis netgi neišmesdami panaudotų kamščių. Dėl to ir maži veiksmai lemia labai daug“, – sako L. Dainytė.

Siekė kamščius atrasti iš naujo

Iš surinktų kamščių sukurti meno kūrinius projekto iniciatorius pakvietė žymius Lietuvos kūrėjus, verslo atstovus. Prie socialinės idėjos prisijungė ir garsi šalies menininkė Agnė Kišonaitė. Ji nuo 2010-ųjų kuria paveikslus, skulptūras, baldus, rankų darbo kilimų dizainą, meno erdvių instaliacijas. Ji apdovanota Lietuvos dizaino prizu, o menininkės kūrinys „Lūpdažių bokštas“, eksponuotas Honkonge, netgi pateko į Gineso rekordų knygą.

A. Kišonaitės kūrinys „Genys“

Anot A. Kišonaitės, jos kūrybai labai artimos ir tvarumo, socialinės atsakomybės temos. Sulaukusi kvietimo prisijungti prie projekto „Įmesk kamštį – pasodink medį“ kūrėja siekė surasti naują būdą panaudoti kamščius ir sukurti išskirtinę meninę idėją.

„Vyno kamščiai autorius kūrybai įkvepia ypač dažnai. Ieškodama, kaip galėčiau juos panaudoti, radau nesuskaičiuojamą galybę idėjų, tad turėjau rasti būdą atskleisti juos naujai. Didelį paskatinimą prisidėti prie projekto suteikė žinios apie kamštinius ąžuolus ir jų išskirtinumą. Vienas žavingiausių sužinotų dalykų – juose gyvena daugybė įvairiausių paukščių, kurie yra svarbi mano kūrybos tema. Taip ir gimė paveikslas-meninė instaliacija „Genys“. Ją kūriau mėnesį, panaudodama apie 500 kamščių“, – pasakoja A. Kišonaitė.

Sodins ypatingus medžius

Kamštiniai ąžuolai, tapę pagrindiniu menininkės kūrybiniu įkvėpimu, ypatingi ne tik dėl svetingumo paukščiams. Bene didžiausia medžių vertybė, išpopuliarinusi juos visame pasaulyje, yra žievė, leidžianti pradėti vyną brandinti ir ilgą laiką laikyti butelyje. Tačiau net ir ją nuėmus, ąžuolai sėkmingai auga toliau, savo „rūbą“ ataugindami.

Medžiai yra labiausiai paplitę pietinėje Europos dalyje – Ispanijoje, taip pat Šiaurės Afrikoje, bet dažniausiai – Portugalijoje.

„Siekiame prisidėti prie kamštinių ąžuolų puoselėjimo, saugojimo ir auginimo. Tai padaryti galime suvieniję gausias visuomenės, verslo, žymių menininkų pajėgas. Ši svarbi partnerystė padovanojo meno kūrinius, kuriuos spalio 14-ąją kviesime įsigyti labdaringame aukcione. Visos surinktos lėšos bus skirtos Portugalijos aplinkos apsaugos organizacijai „Quercus“. Jie yra mūsų partneriai, kurie rūpinsis kamštinių ąžuolų giraitės sodinimu šioje šalyje“, – pažymi L. Dainytė.

Norint sklandžiai pasiekti užsibrėžtų tikslų, bendrovė „Baltas dobilas“ sukvietė išties gausų būrį bendraminčių. Be A. Kišonaitės kūrinio, interjero dizaino specialistas Rimvidas Stankevičius ir „Print in time“ komanda iš kamščių sukūrė šviečiančią meninę instaliaciją „Banga“. Prie projekto prisijungusi „Douglas“ komanda kamščius panaudojo kurdama namų dekoro elementus.

Prie projekto prisijungė ir bendrovės „Integre“, „Integre Trans“, „Senatorių pasažas“, „Saint Germain“, „Da Antonio Restaurants“, „Hotel Romantic“, „The Town steakhouse Vilnius“, kitos kavinės, restoranai bei viešbučiai. Socialinės iniciatyvos informacinis partneris – „INK agency“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją