Testavimo punktai Vilniuje dirba visu pajėgumu, tačiau prie jų driekiasi vis ilgesnės automobilių eilės. Jei darbdaviai nesutiks kompensuoti testų, daliai darbuotojų teks patuštinti savo pinigines.

Kai kurie gyventojai sako, jog geriausia būtų palikti viską taip, kaip yra dabar, kai už testus moka valstybė.

„Turi nemokami tie testai būti, sakė“, – reportaže sakė praeivė.

„Turėtų prisiimti valstybė, ir viskas“, – sakė kitas vyras.

Kitų gatvėje pakalbintų žmonių nuomonės išsiskyrė

„Kaip susitari iš tikrųjų, jeigu nori darbdavys, tai gali, bet šiaip man atrodo – darbuotojas“, – sakė moteris.

Kitos pašnekovės nuomone, už testus turėtų apmokėti darbdavys.

„Abiem gi reikia, vienam reikia, kad darbuotojas dirbtų, o kitam reikia dirbti, kad išgyventų“, – svarstė dar viena moteris.

Prekybos centrai dar nėra priėmę sprendimo dėl darbuotojų

Šiuo metu prekybos tinklus ir taip kamuoja darbuotojų trūkumas. Anot prekybininkų, papildoma prievolė testuotis už savo pinigus tikrai neprivilios daugiau norinčių dirbti. Kol kas jie sako, kad nėra apsisprendę, ar prisiimtų pareigą už savo darbuotojų testus sumokėti, tačiau yra nusiteikę geranoriškai.

„Mes visą laiką žiūrėsime ir konkurencinę aplinką. Kaip ir sakiau, mes kol kas tikrai neapsisprendę“, – sakė IKI atstovė Vaida Budrienė.

„Be abejo mes vertiname tą galimybę iš darbdavio pusės apmokėti testus, ir labai daug faktorių turi būti išdiskutuota, aptarta, kad priimtume reikiamus sprendimus“, – kalbėjo „Rimi“ atstovė Gabrielė Šerėnienė.

„Viešojoje erdvėje girdime, kad ne vis žmonės norėtų testuotis už savo lėšas. Bet yra per anksti kalbėti, kol nėra sprendimo“, – sakė „Maxima“ atstovė Rima Aukštuolytė.

„Tikimės, kad dar padidės vakcinuotų darbuotojų procentas įmonėje, ir, kad šitas klausimas taps vis mažiau aktualus“, – sakė „Lidl“ atstovas Valdas Lopeta.

Rizikų mato ir darbdaviai, ir profsąjungos

Anot darbdavių konfederacijos, tokių, kurie pasiryžtų mokėti už savo darbuotojų testus yra, tačiau nedaug. Mokės tie, kurie norės išlikti konkurencingi rinkoje.

„Ant šito nedidelio akmenuko, kuris ant kelio yra, gali santykiai labai stipriai pagerėti arba pablogėti“, – sakė Lietuvos darbdavių konfederacijos prezidentas Danas Arlauskas.

Tuo pat metu profesinės sąjungos sako, kad Vyriausybės siūlyme yra per daug vietos interpretacijoms. Jeigu teks rinktis, kas mokės už testus, – darbdavys ar darbuotojas, finansinė našta taps darbuotojams.

„Tokiu būdu yra laužoma jau nusistovėjusi tvarka, kuomet už privalomus sveikatos tikrinimus šiuo metu, pagal įstatymą, yra atsakingas darbdavys“, – sakė profsąjungų konfederacijos prezidentė Inga Ruginienė.

Seime nuomonės išsiskyrė

Pataisos, kad nepasiskiepiję darbuotojai už testus susimokėtų patys, jau – Seime. Tiesa, ne visi su tokiu siūlymu sutinka. Opozicijos lyderis tokį užmojį vadina prievarta.

„Ta priemonė yra tikrai drastiška, ir nėra pamatuota. Bet ji yra nepamatuota vien dėl to, kad buvo praleistas laikas normaliai padaryti vakcinacijos kampaniją“, – kalbėjo Seimo demokratų frakcijos seniūnas Saulius Skvernelis.

Siūlymo, kad nepasiskiepiję darbuotojai testuotųsi iš savo kišenės, nepalaiko ir socialdemokratai.

„Dėl testų apmokėjimo mes irgi nepritarsime, nes mūsų įstatymai aiškiai kalba, kad darbdavys turi užtikrinti saugą ir sveikatą darbe“, – kalbėjo socialdemokratų seniūnas Algirdas Sysas.

Tuo pat metu Seimo pirmininkė sako, kad, jeigu siūlymui pritars Seimas, jis įsigaliotų tik nuo gruodžio pirmos dienos, todėl tie, kurie dar nepasiskiepijo, turėtų pakankamai laiko tai padaryti.

„Tai nėra kažkoks išskirtinis sprendimas. Taip pat yra duodamas pereinamasis laikotarpis pasiruošti tam įsigaliojimui“, – kalbėjo Viktorija Čmilytė Nielsen.

Išimtis dėl mokamų testų būtų taikoma tik tiems darbuotojams, kurie negali pasiskiepyti dėl medicininių priežasčių. Jų testavimas toliau būtų finansuojamas valstybės.

Šiuo metu nuolat testuojasi medicinos, švietimo, maitinimo, prekybos, viešojo administravimo darbuotojai, vežėjai bei kariai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (370)