Pasak E.Žiobienės, taip pat nuspręsta, jog karikatūros nepažeidžia ir Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso nuostatos, draudžiančios šaipytis iš religinių įsitikinimų.

Į komisiją, prašydamas atlikti prieštaringai vertinamų karikatūrų ekspertizę, kreipėsi Valstybės saugumo departamentas.

Savo vertinimus, ar karikatūrų publikavimas nekursto nacionalinės nesantaikos, dar pateiks teisininkai bei politologai.

Vakarų žiniasklaidoje išspausdintas pranašo Mahometo karikatūras, musulmoniškose valstybėse sukėlusias neramumus, vėliau peraugusius į smurto proveržius, perspausdino ir vienas Lietuvos dienraštis.

Kaip numato Konstitucija, laisvė reikšti įsitikinimus ir skleisti informaciją nesuderinama su nusikalstamais veiksmais - tautinės, rasinės, religinės ar socialinės neapykantos, prievartos bei diskriminacijos kurstymu.

Vasario pradžioje kilus pasipiktinimui dėl Vakarų spaudoje išspausdintų pranašo Mahometo karikatūrų, Artimuosiuose Rytuose ir Azijoje nuvilnijo protesto banga, nusinešusi ir keliolika žmonių gyvybių. Sirijoje ir Libane buvo padegti Danijos ir Norvegijos konsulatai.

Skandalingos karikatūros pirmą kartą buvo išspausdintos pernai rudenį Danijos laikraštyje "Jyllands-Posten". Tarp jų yra piešiniai, vaizduojantys pranašą Mahometą kaip beduiną su peiliu rankose arba teroristą su bombos pavidalo turbanu.