– Raminta, gaivusis gėrimas „Coca-cola“ toks populiarus, kad kai kurie žmonės jį geria kone kasdien. Kokią žalą šis gėrimas daro mūsų sveikatai?

– Pagal tai, kaip „Coca-cola“ išpopuliarėjo visame pasaulyje, matome, kad šis gėrimas kai kam tapo kone vandeniu, nors buvo sukurtas kaip vaistas. Kartais žmonės šį gėrimą vartoja virškinimui gerinti, o greito maisto restoranuose gauname šio „auksinio“ gėrimo, nes kitaip, matyt, tokio maisto nesuvirškintume.

Atėjo laikas, kai žmonės pradėjo skaityti etiketes ir sužinojo, kad išgėrus skardinę šio gėrimo (330 ml) gauname net 35 g cukraus. Tai yra daugiau nei rekomenduojama cukraus dienos norma suaugusiam žmogui, o vaiko dienos norma viršijama kelis kartus.

„Coca-cola“

Svarbu atkreipti dėmesį, kad ne pats cukrus yra blogis, o jo perteklius. Šiuo atveju, gerdami gaivųjį gėrimą, labai lengvai perdozuojame cukraus. Tuomet cukrus organizme virsta sočiaisiais riebalais, kurių dėka žalojama sveikata, auga papildomi kilogramai, kraujyje daugėja cholesterolio. Tai skatina širdies ir kraujagyslių ligų bei antrojo tipo diabeto atsiradimą. Ne veltui vis jaunesniame amžiuje daugėja susirgimų širdies ir kraujagyslių ligomis.

– Kai kurie žmonės renkasi „Coca-cola Zero“, nes joje nėra cukraus ir kalorijų. Ką manote apie tai?

– Tokiuose gėrimuose cukrus dažniausiai keičiamas sintetiniais saldikliais, kuriuose dominuoja cheminės medžiagos, daugelis jų pasižymi kancerogeninėmis savybėmis, nėra jokių energinių ir maistinių medžiagų. Becukrės kolos sudėtis: vanduo, anglies dioksidas, dažiklis (E150d), rūgštys (fosforo rūgštis, citrinų rūgštis), saldikliai (aspartamas, acesulfamas K), kvapioji medžiaga (įskaitant kofeiną). Tokie gėrimai ne tik neduoda organizmui jokios naudos, bet ir yra kenksmingi.

Pavyzdžiui, natrio ciklamato E952 žmogaus organizmas net negali pasisavinti, aspartamo E951 negali vartoti žmonės, kurių aminorūgščių apykaita sutrikusi. Ne veltui tokie saldikliai kaip aspartamas ar acesulfanas K vaikų mityboje yra draudžiami. Suaugusiems yra nustatytos saugios vartojimo ribos, bet jeigu vartojate daugiau produktų su saldikliais, saugią dozę galite viršyti net kelis kartus, nes kiekvienas gamintojas savo produkte gali dėti didžiausią gamyboje leistiną kiekį. O kur dar dažiklis E 150 D – tai degintas cukrus, gaunamas karamelizacijos būdu, galintis sukelti vėžinius susirgimus.

Raminta Bogušienė

Papildomai dedama ir sintetinių kvapiųjų medžiagų, kad „netikras maistas“ taptų „tikru maistu“, kad norėtumėte gerti dar ir dar. Svarbu atkreipti dėmesį, kad tokie gėrimai nepadeda lieknėti. Saldikliai apgauna mūsų organizmą – gavus saldaus skonio, bet ne energijos ir maistinių medžiagų, noras valgyti tik suaktyvėja. Yra tyrimų, kurie patvirtina, kad tokie produktai skatina persivalgymą, taigi – ir svorio augimą.

– Žinoma, kad geriausia rinktis vandenį, bet jeigu žmogus kartais nori sau leisti atsigerti šio gėrimo, kurį geriau rinktis – „Coca-cola“ ar „Coca-cola Zero“?

– Jei sutriko virškinimas ir perkate tik labai retai, tai siūlyčiau rinktis tradicinę kokokolą, tačiau jei renkatės šį gėrimą vietoj vandens, nes labai skanu, tai belieka tik palinkėti sveikatos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)