Neišimtis ir „Xiaomi“. Visgi šiuo atveju aš visiškai pateisinu gamintojo sprendimą, nes panašu, jog „Xiaomi 11T“ tai nėra vien tik tarpinė stotelė, laukiant „Xiaomi 12“, o verčiau pigesnė „Mi 11“ alternatyva fanams, su vos keliais kompromisais, bet labai labai gerai apgalvotas. Bet apie viską iš eilės.

Įnešiu truputį aiškumo, kokią vietą visoje „Xiaomi“ telefonų gamoje užima šios dienos herojus. Iš pradžių, nebuvo aišku ir man pačiam. Visų pirma, „Xiaomi 11T“ savo išvaizda visiškai nepanašus į „Xiaomi Mi 11“, o labiau primena „Xiaomi Mi10T“. Tai yra todėl, kad „11T“ yra gamintojo laikomas būtent minėto modelio pamaina. Beje, kaip ir „Xiaomi Mi 10T“, taip ir šis modelis gaminamas trijų spalvų – pilkos „Meteorite Gray“, baltos „Moonlight White“ ir mėlynos „Celestial Blue“.

Pirmasis ir akivaizdžiausias panašumas, išėmus aparatą iš dėžutės – plokščias ekranas, be užapvalintų kraštų, kokius rasite „Mi11“ ir „Mi11 Ultra“ modeliuose. Neabejoju, kad daugeliui iš jūsų būtent toks sprendimas labiausiai patinka, tačiau man, senosios mokyklos atstovui, plokščias ekranas yra, visų pirma, patogesnis naudoti, antra, mažiau tikėtini atsitiktiniai paspaudimai delnu, ir trečia, tokius ekranus dėklai geriau saugo smūgių metu.

Xiaomi 11T

Ekranas jau įprasto „Xiaomi“ telefonams dydžio – 6.67 colio, AMOLED, 120 Hz su AdaptiveSync technologija, automatiškai parenkančia reikiamą vaizdo atnaujinimo dažnį, priklausomai nuo atliekamų užduočių. Kitaip tariant – žiūrint statinį vaizdą, pavyzdžiui, straipsnį, atnaujinimo dažnis krenta iki 60 Hz, taip tausojant energiją. O sklandant telefono meniu arba žaidžiant žaidimus, gali veikti ir visi 120 hercų maksimaliam komfortui.

Patikėkite, ekranas tiesiog puikus ir labai ryškus. Be jau minėtų dalykų, turime 800 garantuotų nitų ryškumą, maksimalų 1000 nitų (tiesa, jis pasiekiamas žiurint HDR video arba telefonu naudojantis ryškioje šviesoje). „Xiaomi 11T“ ekranas palaiko 480 Hz jutiklinio atsako dažnį itin komfortiškam žaidimui, bet apie žaidimus kiek vėliau. Ekrano apsauga – „Gorilla Glass Victus“ grūdintas stiklas. Taigi geriau šiuo metu nėra.

Panašu, kad „Xiaomi“ jau kurį laiką sėkmingai draugauja su kompanija „Mediatek“. Esu išbandęs ne vieną „Xiaomi“ modelį su šiais procesoriais, ir man jie labai patiko, tiek galia, tiek ir autonomija. Mūsų rinkoje kiek vėliau turėtų pasirodyti ir „Xiaomi 11T Pro“, kuris savo techniniais parametrais yra beveik identiškas „Xiaomi 11T“, tik skiriasi jų procesorius (ten rasime „Qualcomm Snapdragon 888“) ir 120 vatų mega kosminis įkrovimas.

„Xiaomi 11T“ sumontuotas itin galingas „Mediatek Dimensity 1200“ procesorius ir aš skubu jus nuraminti – nėra nieko, ko šis žvėris nepavežtų. Maksimali procesoriaus sparta siekia 3.0 GHz, o tai jau kompiuterių teritorija. Anksčiau „Mediatek“ nemokėjo pagaminti mažų ir našių procesorių, o dabar turime 6 Nm technologiją, tad telefonas ne tik mažiau kais, bet ir energijos bus naudojama mažiau. Tiesa, šis procesorius palaiko 5G ryšį abiejuose SIM lizduose.

Taip pat turime 8 gigabaitus operatyviosios atminties ir 128 arba 256 gigabaitus pasirinktinai itin greitos UFS 3.1 vidinės atminties. Ir jei jums įdomi mano nuomonė, aš rinkčiausi 256 gigabaitus ir būčiau ramus, kad nei vaizdo įrašams, nei žaidimams vietos niekada nepritrūks.

Antrasis panašumas į „Xiaomi Mi10T“ – galinis kameros blokas. Jei „Mi11“ atveju jis kvadrato formos su suapvalintais kraštais, tai čia turime stačiakampį. Tiesa, pats kameros blokas gerokai mažiau kyšo nei jau minėto „Xiaomi Mi10T“.

Xiaomi 11T

Pačių sensorių gale turime tris. Pagrindinis – 108 megapikselių gali filmuoti 4K 30 k/s režimu. Ir nors aš žinau, kad „Xiaomi“ teigimu, šiuo telefonu galima filmuoti kino lygio vaizdo įrašus, bet būkime realistai, kas tuo užsiimtų? Man visada buvo svarbesnės ne teorinės kameros galimybės, t.y. ką iš jų gali išspausti profesionalai, išmanantys visus techninius įrangos niuansus, o kaip kamera elgiasi įprastai, nenaudojant įmantrių filtrų, ir pasitelkiant automatinį režimą.

Pagrindinio sensoriaus nepavadinčiau flagmano lygio, ypač fotografuojant naktį, tačiau nėra ir nebuvo geresnio būdo apibūdinti vaizdo kokybę nei savo akimis. Tad siūlau peržiūrėti pavyzdžius.

Itin plataus kampo 8 megapikselių sensorius čia aprėpia 120 laipsnių kampą, ir tai man yra itin naudinga fotografuojant ar filmuojant gausias draugų ar giminių kompanijas ar šventes nedidelėje erdvėje. Filmuoti jis geba FullHD 30 k/s režimu su vaizdo stabilizavimu. Pavyzdžius taip pat rasite straipsnio apačioje.

Beje, itin plataus kampo sensorius dabar palaiko ir naktinį režimą, taigi nuotraukose tamsiu paros metu bus šiek tiek daugiau detalių, nors stebuklų tikėtis ir neverta.

Telemakro 5 megapikselių modulis jau mums puikiai pažįstamas iš ankstesnių „Xiaomi“ modelių. Jis turi autofokusą ir 3-7 centimetrų atstumu galima užfiksuoti išties šaunių kadrų.

Priekinė 16 megapikselių kamera daro neblogas nuotraukas ir portretus (nors ir ne flagmano lygio), o filmuoti ji gali FullHD 30 k/s režimu su vaizdo stabilizavimu, kuris, tiesa, veikia tik išjungus HDR.

Apskritai kameros darbą galiu įvardinti kaip neblogą.

Telefono šone pamatysime vieną man taip patinkantį dalyką – pirštų skaitytuvą įjungimo mygtuke. Ir tai trečias panašumas su „Mi 10T“ modeliu. Kaip ir tame, taip ir šiame šis sprendimas veikia tobulai.

Baterijos technologijai čia taip pat skirta nemažai dėmesio. Mano anksčiau testuotas „Mi10T Pro“ turėjo tiesiog „neužmušamą“ 5000 mAh bateriją. Tik šiame modelyje, nors mAh ir tiek pat, turime dvigubai greitesnį įkrovimą – 67 vatai. O geriausia tai, kad 67 vatų įkroviklį rasite komplekte, juo telefoną visiškai įkrausite per 36 minutes Tik primenu, kad tokį kroviklį „Xiaomi“ dėjo į „Mi11 Ultra“ telefono komplektą. Baterijos gamybai „Xiaomi“ panaudojo technologiją, kuri man skamba įspūdingai, nors prisipažinsiu, didžiosios dalies aš nė nesuprantu – „antros kartos nano silicio oksido anodo medžiaga, su ličio jonų laikikliu turi dešimt kartų didesnę talpą už įprastos grafito anodo medžiagos talpą. Tai žymiai padidina baterijos pajėgumą bei įkrovimo greitį.“ Turbūt tai gerai. O kas tikrai gerai, tai telefono autonomija. Bet kokiomis aplinkybėmis man baterijos visai dienai užtenka su kaupu, telefonas visada išgyvena iki vėlaus vakaro, ir dar lieka tiek energijos, kad galiu nesijaudindamas nakčiai jo nekrauti, o tai greitai padaryti ryte. Nuostabus rezultatas.

Su garsu čia beveik taip pat gerai kaip ir geriausiuose „Xiaomi“ modeliuose. „Beveik“ todėl, kad čia rasime porą stereo garsiakalbių, tiesiog ne „Harman Kardon“, bet „Dolby Atmos“. Šie garsiakalbiai taip pat puikūs, ne tiek savo absoliučiu garso lygiu, bet jo kokybe ir egzistuojančiais žemaisiais dažniais, ką pasiekti mobiliajame telefone išties sunku. Klausant šių garsiakalbių žiūrėti filmus ar žaisti yra vienas malonumas.

Ir dar vienas labai malonus dalykas, kurio tiesiog negaliu nepaminėti – vibro motoriukas. Taip, tai gal ir smulkmena, bet išbandžius daugybę telefonų, tai bene pats maloniausias pojūtis, kokį teko sutikti telefonuose. Patikėkite, tiesiog pradėsite rašyti tekstą ir tučtuojau suprasite, apie ką aš.

Pats metas išbandyti „Dimensity 1200“ kovoje su žaidimais. Aš tikiuosi kiek kuklesnių rezultatų nei „Qualcomm Snapdragon 888“ atveju, bet ne tiek, kad tai trukdytų mėgautis žaidimais. Taigi bandomi žaidimai:

„Call of Duty: Mobile“ – pirmojo asmens šaudyklė. Maksimalūs grafikos nustatymai. Užtikrinti 60 k/s (tokius duomenis rodo „Game Turbo“ telefono meniu), nėra jokių užuominų, kad procesoriui tai būtų iššūkis. Itin sklandus vaizdas ir puikus garsas, šaudynių metu girdimi ir juntami žemi dažniai. Tik panašu, kad pats žaidimas neoptimizuotas rodyti daugiau kaip 60 kadrų per sekundę.

„F1 Mobile Racing“ – lenktynės F1 bolidu. Nors „Xiaomi“ „Game Turbo“ režimas šio žaidimo nepalaiko (taigi ir nematau kiek žaidime kadrų per sekundę), bet pabandžiau tą patį žaidimą žaisti ant kito telefono su „Qualcomm Snapdragon 888“ procesoriumi, rezultatai identiški ir vienodai puikūs.

„Ace Fighter“ – šiame žaidime skraidysite naikintuvu ir kovosite su priešų pajėgomis. Maksimalūs grafikos nustatymai. Mažiausiai 60 k/s visą žaidimo laiką. Grafika puiki, jokių strigimų nebuvo. Naikintuvo variklio gausmas į garsiakalbius perduodamas labai tikroviškai.

Čia ne mažiau svarbu yra paminėti ir tai, kad visą laiką žaidžiant telefono nugarėlė praktiškai visiškai neįšilo. O su „Qualcomm Snapdragon 888“ tokių atvejų pasitaiko, ir tai galioja visiems ir kitų gamintojų telefonams su šiuo procesoriumi.

„Xiaomi“ patvirtino, kad tiek „11T“, tiek ir „11T Pro“ modeliai gaus tris didžiuosius „Android“ operacinės sistemos ir ketverių metų saugumo atnaujinimus. Taigi telefonai ilgiau veiks greitai ir saugiai, o su naujomis „Android“ versijomis gaus ir naujų bei įdomių funkcijų.

Aš jokiu būdu niekada niekam nieko neperšu. Bet kai telefonas už 500 eurų gali jei ne viską, bet daug ką, ir labai neblogai, jį dažnam galima rekomenduoti. Neblogos kameros, ryškus sodrus ekranas, puiki autonomija su labai greitu krovimu, ir flagmanams beveik nenusileidžiantis „Mediatek Dimensity 1200“ procesorius. Iš trūkumų tik bevielis krovimas, kurio čia nėra, ir atsparumo drėgmei taip pat nerasite. Bet pasižiūrėkite į kainą, ir tada viskas tampa aišku.

Užsakymo nr.: PT_88392963