Pagrindinis šiomis dienomis orus Lietuvoje (ir dalyje Vidurio bei Rytų Europos) formuojantis veiksnys yra stiprus ir mažai judrus anticiklonas virš Rusijos vakarinės dalies. Slėgis centre siekia 1040 hPa (Vitebsko ir Smolensko srityse) ir tai, matyt, pirmas toks stiprus aukšto slėgio darinys nuo praėjusio pavasario. Anticiklonas išsiplėtęs platumine kryptimi nuo Vokietijos vakarinės dalies iki Volgos vidurupio rytuose. Aukštas paviršiaus slėgis lemia stiprias priežemio temperatūros inversijas ir naktines bei rytines šalnas. Lietuvoje šalnos apėmė beveik visą respublikos teritoriją, tačiau stipriausios susidarė rytinėje ir pietinėje Lietuvos dalyje (-4,3 °C, Varėna). Kita vertus, mažai debesuoti ir ramūs orai dieną bei šilta sausa oro masė aukštesniuose sluoksniuose lemia oro įšilimą iki +12 – +15 °C. Tai patvirtina ir šios nakties Kauno aerologinės stoties zondavimo duomenys: oro temperatūra kilo nuo +1 °C paviršiuje iki +10,2 °C 150 m aukštyje virš žemės paviršiaus.

Anticiklono stiprumą ir stabilumą labiausiai veikia didelio masto barinis laukas bei oro srautai vidurinėje ir viršutinėje troposferoje. Tai poroje veikiantys aukštuminis gūbrys virš Vakarų Europos ir Skandinavijos bei atskirta aukštuminė žemo slėgio sritis virš Karpatų regiono ir šiaurinės Balkanų pusiasalio dalies. Pastaroji susijusi su mažai judriu Viduržemio jūros ciklonu, kuris šiomis dienomis sukėlė gausias liūtis Balkanų pusiasalyje. Vietomis Graikijoje per parą iškrito iki kelių šimtų milimetrų kritulių, galinčių sukelti staigius poplūdžius trumpose ir srauniose kalnų upėse.

Rytų Europos anticiklonas palaipsniui silps ir trauksis į rytus, kol, galiausiai, po 3–4 parų įsilies į bepradedančio formuotis Azijos (Sibiro) anticiklono sistemą. Viduržemio jūros ciklonas, kuris šiuo metu pildosi prie vakarinių Graikijos krantų, rytoj, prognozuojama, pradės regeneruotis ir per pirmąsias kitos savaitės dienas praslinks per Egėjo jūrą, Bosforo sąsiaurį, rytinę Bulgarijos dalį, Ukrainą.

Trečiadienį–ketvirtadienį šis ciklonas jau antrinės brandos stadijoje pasieks Baltarusiją ir Rusijos vakarines sritis. Tokio tipo ciklonai (pietiniai) savo kelyje lemia ne tik intensyvius kritulius, bet ir labai permainingus orus ir stiprų vėją. Šio ciklono užnugaris trečiadienį turėtų pasiekti ir rytinį Lietuvos pakraštį bei ten lemti darganotus ir vėsius orus. Tačiau tokių ciklonų trajektorijų prognozės nėra labai tikslios, ypač kalbant apie 3 parų ir ilgesnės trukmės prognozes, todėl trajektorijos padėčiai pasislinkus bent per kelis šimtus kilometrų į rytus ar vakarus nuo prognozuojamos orų pobūdis gali būti visiškai kitoks.

Kol kas saulėti ir ramūs orai bei auksinio rudens spalvos džiugina akį, o didelė paros oro temperatūros svyravimų amplitudė (10–14 °C) yra greičiau privalumas negu trūkumas. Nuo ateinančio pirmadienio debesuotumas didės, maksimali dienos oro temperatūra sumažės, tačiau naktys išliks vėsios, daugelyje rajonų su šalnomis. Mažiausiai orai keisis pajūrio regione, ten ir šalnų tikimybė išliks mažiausia.

Europoje šiuo metu šilčiau nei įprasta yra Skandinavijoje, Britų salose bei Portugalijoje. Šie regionai patenka į aukštuminio gūbrio vakarinės periferijos, kuria juda šiltas ir drėgnas Atlanto oras, įtakos zoną. Priešingai, anomaliai vėsu yra Balkanuose, kur dėl apsiniaukusių ir darganotų orų vidutinė paros oro temperatūra bent 3–8 °C žemesnė už daugiametę ir „bobų vasaros“ laikotarpis (jeigu toks šįmet pasikartos) nusikelia į vėlesnį laiką. Vasariški karščiai dar nepalieka Portugalijos, pietvakarinės Andalūzijos ir Kipro salos, kur maksimali oro temperatūra siekia iki +28 – +30 °C.

Jeigu tikra „bobų vasara“ negali pasigirti Vidurio ir Rytų Europos gyventojai, tai rytinėje JAV ir Kanados dalyje ji pačiame įkarštyje.

Nors didžiausias karštis dabar vyrauja (ir yra prognozuojamas) JAV pietuose ir centre – Teksase, Oklahomoje ir Kanzase, bet stipriausia šilumos anomalija numatoma Kanados Kvebeko ir Ontarijo provincijose – iki 14–16 °C lyginant su klimato norma. Tokią stiprią anomaliją lemia intensyvi šilto ir drėgno oro pernaša nuo Meksikos įlankos link Hadsono įlankos.

Europos vidutinės trukmės prognozių centro (ECMWF) duomenimis šio mėnesio antroje pusėje vėsesni ir drėgnesni orai išliks Europos pietryčiuose ir Juodosios jūros regione, o šiltesni bus vakarinėje ir pietvakarinėje Europos dalyje. Lietuvoje ir gretimose teritorijose spalio antra pusė numatoma artima normai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)