MO muziejuje jau nuo kitos savaitės prasidės tęstinis užsiėmimų ciklas „be neriMO: 4 patyrimai” kuriais siekiama padėti žmonėms valdyti nerimą, stresą ir kylančią emocinę įtampą. Kartu su psichologe lankytojai bus kviečiami atrasti ryšį su savimi, savo jausmais ir išmokti reaguoti į savo emocijas.

MO Muziejus spalio mėnesį vykdo socialinę kampaniją, kuria siekiama suprasti tvarumo sąvoką. Muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė pasakoja, kad kalbant apie tvarumą, didžiausios ir sunkiausiai apčiuopiamos problemos yra susijusios su klimato kaita ir atšilimu. Muziejai, kaip kultūros institucijos, tvarumo puoselėjimo aspektu atlieka svarbų vaidmenį.

MO muziejaus direktorė Milda Ivanauskienė įsitikinusi, kad ši tema yra labai ryški: „Visų bendra pastanga į tą kryptį yra dedama. Muziejus lygiai taip pat siekia mažinti taršą, atliekų kiekį, ir tuo pačiu taikyti žiedinės ekonomikos principus. Bet vystydami savo tvarumo strategiją, kartu su Baltijos aplinkos forumu darėme tokias dirbtuves, aiškinomės, kur muziejaus kaip institucijos, kuris nėra fabrikas ar statybų bendrovė, galimybė daryti didžiausią poveikį tvarume.“

Taigi suvokta, kad žmogaus emocinė gerovė taip pat yra viena iš tvarumo idėjų. Muziejus, šiuo atveju, turi daug įrankių puoselėti ją.

„Jeigu žiūrėtume, kas formuoja žmogaus emocinį gerbūvį – iš tikrųjų yra labai paprasti dalykai – judėjimas, įvairių perspektyvų matymas, bendravimas, prasmės jausmas, mokymasis. Ėjimas į muziejų, atsitraukimas nuo kasdienybės rutinos, pamatymas naujų dalykų, susitikimas – visa tai, žmogui galbūt net sąmoningai nesuprantant, padeda ir gerina emocinę savijautą. Savanorystės programos, specialūs užsiėmimai dar labiau padidina tą efektą. Net ir tiesiog pasivaikštant muziejuje, matant įdomius objektus – jau yra žmogui labai gerai“, – įsitikinusi ji.

MO muziejus dar pavasarį rengė specialius susitikimus su specialistais ir psichologais. O jau nuo spalio 12 d. muziejus kartu su psichologe Simona Košinskaite, kuri daugiau nei penkiolika metų gilinasi į meditacijas, pristatys minėtą užsiėmimų ciklą „be neriMO: 4 patyrimai”.

„Užsiėmimų ciklą, skirtą specialiai gilintis į savo emocinę savijautą, gebėti nurimti, valdyti stresą. Čia jau yra gilesnis ėjimas link problematikos, kaip gebame dorotis su stresu. Matome, kad šiuo laikotarpiu tai yra svarbu“, – vylėsi padėti M. Ivanauskienė.

S. Košinskaitės manymu, tokie užsiėmimai padės suvaldyti stresą, bus taikomos įvairios meditacinės praktikos: „Pati programa buvo sugalvota remiantis mokslininkų atliktu tyrimu, dėmesingo įsisavinimo, atjautos. Pritaikėme pačią idėją, kad ją būtų galima patirti muziejuje.“

Užsiėmimų metu bus sudaromos grupės, daugiausiai iki penkiolikos žmonių. Vieno užsiėmimo trukmė – 75 min. Patyrimo metu teks tyrinėti ir muziejaus eksponatus. „<...>Patirsime skirtingų perspektyvų užduotis, taikysime vizualinio mąstymo strategijos metodą, kurį MO muziejus yra įvaldęs. Dalindamiesi tuo, ką matome – turime galimybę praplėsti supratimą apie tai, kas vyksta, kaip kūrinys paliečia žmogų“, – trumpai apibūdino būsimų užsiėmimų tikslą S. Košinskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją