Berlynas tai ne Vokietija, man yra sakęs vienas vietinis žurnalistas, jo nepalyginsi su nė vienu kitu šalies miestu ar regionu. Jis visiškai išskirtinis, pilnas įvairių kultūrų, kurios jau tapo dalimi berlynietiškos sielos. Jums jau pasakojau apie didžiulį turkų rajoną, o šįkart noriu skirti dėmesio į Vokietijos sostinę devyniasdešimtaisiais auklėmis suvažiavusioms dirbti tailandietiems. Jos irgi stipriai prisidėjo prie naujojo Berlyno veido.

Ką daryti, jeigu atvykote į Berlyną, bet staiga užsinorėjote pamatyti Aziją? Ne, lėktuvo bilietų jums pirkti tikrai nereikia. Viskas daug paprasčiau: čia, Berlyno pakraštyje, yra toks Prūsijos parką (vokiškai - Preußenpark), labai įdomi vieta. Daug metų šitas parkas buvo niekam nereikalingas ir beveik nenaudojamas. Bet vienais metais ši vieta ėmė populiarėti tarp imigrantų iš Azijos šalių. Ir jie šį parką pavertė Thaiparku, arba Tailandu Berlyne.

Jo istorija labai paprasta: šiame parke susitikdavo kelios Tailando imigrantų šeimos. Jos čia sekmadieniais ateidavo pabendrauti ir tuo pačiu pasigamindavo savo tradicinius tailandietiškus patiekalus. Vieną dieną eidami pro šalį keli vokiečiai užuodė labai skanų kvapą, išgirdo juoką ir atėjo pasižiūrėti, kas gi čia vyksta. Jie pamatė linksmai laiką leidžiančius tailandiečius ir paklausė jų: gal galėtume paragauti tų patiekalų, kuriuos čia ruošiate? Tailandiečiai atsakė: mokėkite pinigus – duosime paragauti. Vokiečiai sumokėjo, paragavo ir pasakė, oho, tokio skanaus maisto dar niekur Vokietijoje nevalgiau.

Taip viskas ir prasidėjo – šiame parke ėmė rinktis vis daugiau tailandiečių, jie čia pradėjo gaminti savo tradicinius patiekalus. Tada prie tailandiečių prisijungė kitų Azijos šalių imigrantai: vietnamiečiai, kinai, japonai ir t.t. Jie čia gamina valgius, o visi kiti, kas mėgsta skaniai valgyti, ateina jų degustuoti.

Laikui bėgant šis parkas labai išpopuliarėjo ir čia kiekvieną savaitgalį suplūsta šimtai, kartais net ir tūkstančiai berlyniečių bei miesto svečių tam, kad skaniai pavalgytų, pasidarytų iškylą, pabendrautų, pasijuoktų, praleistų kartu visą dieną. Čia nuo ryto iki vakaro būriuojasi šimtai žmonių, leidžiančių laiką ant pievelės ir skaniai valgančių azijietiškus patiekalus.

Anksčiau visas parkas priminė chaosą – kas kur norėdavo, ten sėsdavo, pardavinėdavo, kas kur norėdavo, sėsdavo valgyti, tačiau pandemijos metai ir čia įvedė šiokios tokios tvarkos. Visi, kas gamina maistą ir pardavinėja jį, būriuojasi viename kampe, aptvertoje teritorijoje, o tie, kas nori pavalgyti, turi stotis į eilę.

Tiesa, šis parkas yra kiek nuošaliau visų turistinių vietų, čia reikia specialiai atvažiuoti. Tad tik vienam užkandžiui atvykti neapsimoka. Jeigu jau nusprendei atvykti pas tailandiečius – tai paskirk jiems pusę dienos. Ir čia tikrai bus ką veikti.

Ką ir už kiek galima valgyti šiame parke sužinosite naujausioje „Orijaus kelionės“ laidoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)