Lietuvoje šiemet atlyginimai nebespėja paskui būsto kainas ir šeimoms tapo sunkiau įpirkti būstą. NT rinkos dalyviai ir ekspertai vertina, kad tokia situacija ilgai nebesitęs – bet ir nežinomųjų daug.

A. Avulis vertina, kad ilgą laiką butą Vilniaus centre buvo galima nusipirkti gaunant vidutinį atlyginimą, kas neįmanoma beveik jokioje kitoje Europos sostinėje.

„Turime paskaičiavimus, Vilniaus miesto centre nupirkti dviejų kambarių butą buvo galima gaunant vidutinį atlyginimą, tai yra 1000 eurų per mėnesį. Dažnai netgi administratorė biure tokį tikrai gauna ir tokio įperkamumo lygio niekas Europoje neturėjo, išskyrus Latviją“, – kalbėjo A. Avulis.

Tačiau šiemet situacija gerokai pasikeitė.

„Situacija pablogėjo, kai būsto kainos paaugo 20 proc. Negaliu sakyti, kad jos pakilo nepagrįstai, nes pabrango žaliavos, pakilo statybos darbų kainos, na ir paklausa labai ženkliai pakilo, o pasiūla atsiliko. Tai kainų didėjimas šiais metais yra neproporcingas, jis neadekvatus, lyginant atlyginimų didėjimą. Bet jeigu pasižiūrėsime paskutinius 5 metus, buvo atvirkščiai – būsto kainos augdavo maždaug po 5 proc. per metus, o atlyginimai didėdavo maždaug 10 proc. per metus ir tada atsirado labai aukštas įperkamumo lygis“, – laidoje „Delfi Tema“ apžvelgė A. Avulis.

Ką reikėtų daryti svarstantiems apie būstą – ar pirkti dabar, kad ir prastesnį, ar palaukti? A. Avulis patartų

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)