Senjoras + vakcina = 100 eurų

Šviežias Vyriausybės pasiūlymas – 75 metų ar vyresniems senjorams už skiepą skirti 100 eurų išmoką – ekonomikos profesoriui R. Rudzkiui atrodo neetiškas. Jo nuomone, garbaus amžiaus žmonės neturėtų rizikuoti sveikata dėl 100 eurų ir išmokos idėjai griežtai nepritaria.

„Siūlymą vertinu neigiamai – sveikatą reikia pirkti ne už pinigus. (...) Skiepas nėra nekaltas dalykas. Pakankamai daug informacijos ir apie blogą žmonių pasijutimą po skiepo. Kol kas nėra žinomos ilgalaikės skiepo patirtys, nes „Pfizer“, „Moderna“ vakcinos yra visiškai naujos kartos – jos išdavė leidimus pagreitintai. Žinote, mokėti žmogui 100 eurų, pinigais vilioti, o jeigu jis po to staiga gaus komplikacijas? Jeigu po savaitės patirs insultą? Valstybė atsakys teismo procesuose? Manau taip elgtis nereikia, reikia žmonėms palikti pasirinkimo galimybę“, – įsitikinęs ekonomistas.

Pretenduoti į išmokos gavimą dėl nurodytos amžiaus grupės galėtų ir „Rokiškio sūrio“ vadovo D. Trumpos tėvai, tačiau verslininkui ši idėja taip pat kelia abejonių. Anot jo, išmokos įvedimas būtų lengviausias, tačiau ne geriausias sprendimas.

„Valstybė galėjo žymiai daugiau padaryti, skatindama skiepytis. Kai buvo skiepų deficitas, gal net jį dirbtinai palaikyti reikėjo: kada yra deficitas, visi žmonės labai nori skiepytis. Bet pražiopsojo ir jau šaukštai po pietų. Tai yra vienas iš būdų, bet nemanau, kad pats geriausias. Matyt, jis lengviausias. Kiti būdai reikalauja dirbti: eiti prie žmonių, įtikinėti“, – svarsto „Rokiškio sūrio“ vadovas.

Dvejopi jausmai aplanko ir verslininką D. Gudačiauską. Didesnį nei 90 proc. imunitetą savo įmonėje teigia pasiekęs ir be baudų, ir be finansinių vilionių: vis tik išmoka daliai lietuvių pagelbėtų.

„Šimtas eurų signalizuoja, kad yra nepadaryti namų darbai. Jeigu tai yra paskutinis šansas išgelbėti kažkam gyvybę, išgelbėti ekonomiką nuo sustabdymo, aš tam pritariu. Bet turi būti atskirti pelai nuo grūdų: jeigu gerbiamas profesorius R. Rudzkis sako, kad jo sveikatos situacija neleidžia aklai skiepytis, tai reikia to ir nedaryti. Galbūt kažkam leidžia, galbūt kažkas laukia to 100 eurų: Lietuva labai įvairialypė“, – sako verslininkas.

Maisto produktų kainos augimas – neišvengiamas

Vilniaus ir Kaišiadorių paukštyno vadovas įspėja: maisto produktų kainos augs iki gegužės mėnesio. Tokią tendenciją, pasak verslininko, nulems brangstanti elektros energija, kuri tiesiogiai veikia įmonės pelną – per ketvirtį patiria apie milijono eurų nuostolį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)