„Viską sudeginti. Tegul ritasi galvos“, – socialiniame tinkle „Twitter“ drastiškai į įvykius sureagavo JAV futbolo rinktinės kapitonė ir superžvaigždė Megan Rapinoe.

Savaitgalį dėl šio skandalo buvo atšauktos visos NWSL rungtynės, o žaidėjų sąjunga (NWSLPA) prabilo apie „sisteminį išnaudojimą“ visose lygose, kuriose svarbiausius komandų postus užima vien tik vyrai.

L. Baird apie savo atsistatydinimą pranešė trumpa žinute „Twitter“ socialiniame tinkle, o anot žiniasklaidos, jos pėdomis turėtų pasukti ir vykdančioji lygos direktorė Lisa Levine.

Skandalui pradžią davė mesti tamsūs kaltinimai Šiaurės Karolinos „Courage“ strategui Paului Riley, kuris anot straipsnio portale „The Athletic“, buvo atleistas dėl dviejų žaidėjų seksualinio išnaudojimo. Lyga nusprendė sustabdyti savo veiklą ir savaitgalį atšaukti visas rungtynes.

L. Baird dėl to prisiėmė kaltę: „Šią savaitę ir apskritai šį sezoną skaudžiai išgyveno tiek mūsų žaidėjos, tiek darbuotojai. Prisiimu atsakomybę dėl skausmo, kurį daugelis kenčia. Ši pertrauka bus pirmasis žingsnis į pokyčius lygoje“.

Savo tyrimą pradėjo ir FIFA organizacija, kuri 2013 metais įkurtą JAV moterų lygą rėmė finansiškai, nors šiais metais NWSL ir yra savarankiškai bei nepriklausoma.

Per paskutines dienas daugelis lygos futbolininkių išdrįso prabilti atvirai. 186 rungtynes nacionalinėje ekipoje sužaidusi Alex Morgan aštriai sukritikavo tiek L. Baird, tiek pačią lygos vadovybę.

„Lyga apie tokius nusiskundimus buvo daug kartų informuota, tačiau daug kartų vengė atlikti tyrimus. Lyga turi prisiimti atsakomybę dėl nevykusio bandymo apsaugoti savo žaidėjas nuo išnaudojimo“, – teigė dukart pasaulio čempionė ir 2012 metų olimpinė aukso medalio laimėtoja.

Lygos žaidėjų sąjunga tvirtino, kad daugeliui žaidėjų jų skausmas tęsėsi keletą metų.

Buvusios futbolininkės Sinead Farrelly ir Mana Shim leidiniui „The Athletic“ atvirai pasakojo apie savo išgyvenimus, patirtus komandai vadovaujant treneriui P. Riley. Anot jų, stratego seksualinis išnaudojimas tęsėsi dešimtmetį.

Britas P. Riley mestus kaltinimus pavadino visiška netiesa: „Aš niekuomet neturėjau sekso su šiomis žaidėjomis“. Vis dėlto jis pripažino, kad susitikinėjo su savo žaidėjomis ir net apmokėdavo bare jų sąskaitas.

Anksčiau savo postų dėl netinkamo elgesio neteko du treneriai. Rugpjūtį iš Luisvilio „Racing“ komandos buvo atleistas Christy Holly. Oficiali priežastis – žaidėjų kaltinimai dėl vyro kuriamos „toksiškos atmosferos“.

Liepą Vašingtono valstijos „OL Reign“ komandos vyriausiojo trenerio kėdę teko palikti Faridui Benstiti. Oficiali atleidimo versija – netinkami komentarai žaidėjų atžvilgiu.

Dėl daugybės nusiskundimų praėjusią savaitę su treneriu Richie Burke atsisveikino ir Vašingtono „Spirit“ ekipa.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)