Kaip rašoma portale hellodoctor.com, seksualinę priklausomybę sunku suklasifikuoti, nes ne taip lengva nustatyti, ar tai iš tiesų yra priklausomybė, kompulsyvus sutrikimas.

Kokie yra priklausomybės nuo sekso požymiai?

Priklausomybės nuo sekso požymiai panašūs į visų priklausomybių požymius. Turintys vienokią ar kitokią priklausomybę žmonės susiduria su šiais pojūčiais:
-jaučiasi praradę kontrolę,
-jų elgesys tampa kompulsyvus,
-stengiasi įveikti savo priklausomybę, bet nesėkmingai,
-dėl savo priklausomybės praranda laiko, tai kelia jiems nerimą,
-patiria stresą dėl darbo, mokslų, artimųjų ir / ar draugų,
-išgyvena savidestruktyvaus elgesio ciklus, kurie trukdo visiems gyvenimo aspektams.

Turintys priklausomybę nuo sekso ir seksualiniai nusikaltėliai

Turinčių priklausomybę nuo sekso ir seksualinių nusikaltėlių elgesys, būdingi požymiai skiriasi. Pavyzdžiui, seksualiniai nusikaltėliai įprastai yra antisocialūs, jie neturi priklausomybės nuo sekso. Seksualiniais nusikaltėliais neretai tampama dėl patirtos seksualinės prievartos. Tokie žmonės žiauresni, jiems stinga gėdos, atjautos, dažnai jie padaro ir kitokio pobūdžio nusikaltimų, yra impulsyvūs, o savo problemą neigia.

O žmonės, turintys priklausomybę nuo sekso, stipriai gėdijasi savo elgesio. Įprastai jie būna patyrę emocinę ar seksualinę prievartą, linkę į depresiją, dažniausiai turi daugiau priklausomybių.

Priklausomybės nuo sekso požymiai

Kada seksualinis elgesys laikytinas nenormaliu?

Absoliučiai normalu turėti seksualinių poreikių, geismų. Net fetišų turėjimas iki tam tikro lygio yra normalus dalykas. Seksualinis elgesys tampa nenormaliu, kai jūs nebepajėgiate jo kontroliuoti, kai tai griauna santykius su žmonėmis, trukdo darbui, kai dėl tokio savo elgesio jaučiate gėdą ir kaltę. Nenormalu, kai seksas tampa pabėgimu nuo gyvenimo problemų.

Kokie yra priklausomybės nuo sekso požymiai?

Labai tikslių seksualinės priklausomybės ženklų, požymių nėra, žmonių priklausomybės reiškiasi gana įvairiai. Vis tik esate priklausomi nuo sekso, jeigu:

-jums sunku užmegzti, palaikyti sveikus, stabilius santykius su brangiais žmonėmis,
-neatsispiriate seksualiniams poelgiams, seksui, nors žinote, kad tai turės nemalonių padarinių,
-kompulsyvus seksualinis elgesys jums yra būdas pabėgti nuo problemų kitose gyvenimo srityse (nuo vienišumo, nerimo, depresijos, streso ir kt.),
-mėginote, stengėtės kontroliuoti savo seksualinius poreikius, elgesį, tačiau jums nepavyko,
-jaučiate nenugalimą potraukį tam tikram seksualiam elgesiui, poelgiams, o paskui pajuntate atlėgusią įtampą, kurią čia pat lydi gėda, gailėjimasis tokio savo elgesio,
-jaučiate intensyvias, pasikartojančias seksualinio pobūdžio fantazijas, poreikius; tai užima daug jūsų laiko, dėl to jaučiatės bejėgiai, nesugebantys kontroliuoti savo gyvenimo.

Kur ieškoti pagalbos

Jeigu jaučiate, kad jums reikalinga pagalba, atkreipkite dėmesį į anksčiau išvardintus požymius, taip pat užduokite sau šiuos klausimus:

  • Ar mano seksualinis elgesys įneša į kasdienį gyvenimą streso?
  • Ar pajėgiu kontroliuoti savo seksualinius impulsus? Ar bandžiau juos kontroliuoti praeityje? Ar pavyko juos suvaldyti?
  • Ar slepiu savo seksualinius pomėgius, elgesį nuo žmonių?
  • Ar mano seksualinis elgesys / impulsai kenkia mano santykiams / darbui / socialinei padėčiai?

Jei į kurį nors klausimą atsakėte teigiamai, tikėtina, kad jums reikalinga profesionalo pagalba, ypač jei atrodo, kad darote žalą žmonėms, sau ir nebegalite suvaldyti savo seksualinio elgesio.

Ar priklausomybė nuo sekso gydoma?

Priklausomybė nuo sekso gydoma keliais metodais:

  • kognityvinė elgesio terapija,
  • motyvacinė palaikomoji terapija,
  • psichodinaminė terapija,
  • grupinė terapija,
  • porų terapija.

Svarbiausia suvokti, kad įmanoma sulaukti pagalbos ir pasirinkti jums labiausiai tinkantį metodą. Įsisąmoninti, kad nesate vieni, kad galite pasveikti. Kuo anksčiu kreipsitės pagalbos, tuo anksčiau sulauksite teigiamų rezultatų.

Apibendrinamosios išvados

Kompulsyvus seksualinis elgesys, arba priklausomybė nuo sekso neturi kvalifikacijos tarptautiniame psichinių ligų registre, bet ji neigiamai veikia žmogaus gyvenimą. Neretai turintys tokią priklausomybę žmonės jaučiasi vieniši, įsitempę, tai gadina jų santykius su žmonėmis, trukdo darbui.

Svarbiausias seksualinės priklausomybės požymis – tai kenkia kasdieniam gyvenimui. Yra įvairių terapijos metodų, svarbiausia – rasti sau tinkamą ir nebijoti ieškoti pagalbos, nes priklausomybė nuo sekso dažniausiai neatsiejama nuo kaltės ir gėdos. Kreipkitės į terapeutą, kuris padėtų sudaryti efektyvų gydymo planą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)