„Daugiau nei 6700 gydytojų ir medicinos mokslininkų visame pasaulyje pasirašė „Romos deklaraciją“, siekdami įspėti piliečius apie mirtinas pasekmes, kurias sukelia beprecedentis Covid-19 politikų ir medicinos institucijų elgesys; toks elgesys, kaip neleidimas pacientams gauti gyvybę gelbstinčio ankstyvojo gydymo, šventų, gydytojo ir paciento santykių suardymas ir atvirų mokslinių diskusijų slopinimas siekiant pelno ir galios“, – tai ištrauka iš tinklaraštyje „Lebionka“ pasirodžiusio straipsnio. Tik dalis straipsnyje nusakomų dalykų – tiesa.

Tiesa: keli tūkstančiai gydytojų pasirašė „Romos deklaraciją“

2021-ųjų rugsėjį sveikatos priežiūros specialistai iš viso pasaulio iš tiesų pasirašė „Romos deklaraciją“. Šiuo metu, rugsėjo pabaigoje, pasirašiusiųjų yra daugiau kaip 7 tūkst., tačiau šis skaičius vis dar auga. Deklaracijoje teigiama, kad vienodas gydymas taikomas visiems, neatsižvelgiant į individualias aplinkybes, todėl nukenčia pacientai. Deklaracijoje teigiama, kad medikai sieks atkurti per pandemiją sugriuvusį santykį su pacientais, priimti ir prižiūrėti visus, kuriems to reikia, ir vadovautis pagrindiniu įsaku: „Pirmiausia – nepakenkti“.

Melas: siekia įspėti piliečius apie mirtinas pasekmes

Deklaracijoje kalbama apie tai, kad laiku negavę pagalbos (dėl perpildytų ligoninių ir kitų pandemijos aplinkybių) mirė ar susirgo ne vienas pacientas. Tačiau niekur joje neužsimenama apie „mirtinas pasekmes“ ateityje ir, juo labiau, niekuo nesiekiama įspėti piliečių. Deklaracija yra pasirašyta gydytojų, gydytojams ir visuomenei, tačiau ne kaip įspėjimas, o kaip pažadas atkurti ryšį ir teikti geresnę pagalbą.

Klaidinga interpretacija: diskusijos tarp medikų slopinamos siekiant pelno ir galios, santykis ardomas

Deklaracijoje iš tiesų minimas kontraversiškas teiginys, jog atviros diskusijos sąmoningai tildomos. Tačiau neminima, kad tuo siekiama pelno ar galios, o taip pat – kad būtent tai ardo pacientų ir gydytojų pasitikėjimo santykį.

  • Šaltiniai
  • https://doctorsandscientistsdeclaration.org/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)