Portale hellodoctor.com pateikiami šių itin retų vėžio rūšių aprašymai.

Visų pirma, vertėtų pasiaiškinti, kas laikoma retu vėžiu suaugusiems žmonėms. Vėžio rūšis laikoma reta, kai per metus ja suserga 6 žmonės iš 100 000. Dažnai pasitaikančiomis vėžio rūšimis, kaip antai, plaučių ar krūties vėžiu, kasmet suserga šimtai tūkstančių žmonių.

Taip pat manoma, kad apie 13 proc. visų vėžio rūšių, diagnozuojamų vyresniems nei 20 metų žmonėms, yra retos.

Retas vėžio rūšis kartais sunku gydyti. Kadangi jos retos, mažai medikų turi jų gydymo patirties. Be to, retas vėžio rūšis sunku diagnozuoti.

Šiaip ar taip, jei vėžys – retos rūšies, tai tikrai nereiškia, kad jis nepagydomas; pasitelkus modernius gydymo metodus, pacientai sulaukia pozityvių prognozių ir rezultatų.

7 itin retos vėžio rūšys, pasitaikančios suaugusiems žmonėms:

Lūpų vėžys

Lūpų vėžio atveju, ląstelės ant lūpų ima nevaldomai daugintis ir ima formuotis augliai. Lūpų vėžys dar vadinamas burnos vėžiu.
Lūpų vėžio riziką didina rūkymas, alkoholio vartojimas, nesaikingas deginimasis saulėje.

Šio vėžio simptomai – negyjančios žaizdelės, gumbeliai, augliai ant lūpų.

Liežuvio vėžys

Dar vienas retas vėžys, kuriuo kartais suserga suaugusieji, yra liežuvio vėžys. Kaip jau matyti iš pavadinimo, vėžys paveikia liežuvį. Liga gali prasidėti burnoje arba prie liežuvio pagrindo gerklėje.
Vienas iš gydymo variantų – pašalinti vėžio apimtą auglį. Liežuvio vėžio atveju skiriama chemoterapija, radioterapija ir vaistai.

Pilvaplėvės vėžys

Pilvaplėvė yra plėvė, kuri dengia žmogaus pilvo ertmę. Jos paskirtis – prilaikyti ir saugoti pilve esančius organus, joje yra nervų, kraujagyslių, pilvaplėvė – limfos sistemos dalis.

Pilvaplėvę, kaip ir kitus organus, gali paveikti vėžys. Įdomu tai, kad šis vėžys atrodo panašiai kaip kiaušidžių vėžys, panašūs ir simptomai. Taip yra todėl, kad pilvaplėvės ir kiaušidžių ląstelės panašios.

Trachėjos vėžys

Šis vėžys irgi labai retai pasitaiko suaugusiems. Susiformuojantys trachėjoje augliai labai reti, kur kas dažniau augliai iš kitų organų išplinta į trachėją.

Labiausiai trachėjos vėžys gresia rūkantiems žmonėms. Rūkymas stipriai didina ir burnos vėžio riziką.

Šlaplės vėžys

Šlaplės vėžys yra pats rečiausias iš visų urologinių vėžių. Vis dar tiksliai nežinoma, kas sukelia šlaplės vėžį. Manoma, kad jo riziką didina žmogaus papilomos virusas, lytiniu būdu plintančios ligos, chroninis šlaplės tinimas ir infekcijos.
Šlaplės vėžiu gali susirgti ir vyrai, ir moterys.

Akių vėžys

Akių vėžys – išskirtinai reta vėžio rūšis. Įprastai ši liga paveikia išorinę akies dalį – akies voką, kita vertus, gali paveikti ir akies obuolį, bet tokie atvejai dar retesni.
Kaip ir kitų vėžio rūšių atvejais, gydymo metodai – operacija, radioterapija ar chemoterapija.

Vyrų krūtų vėžys

Krūtų vėžys pasitaiko ir vyrams, tiesa, lyginant su moterimis, gerokai rečiau. Vyrai tai ppat turi krūtis, taigi, ligos simptomai būna panašūs kaip moterims.
Vyrų krūtų vėžys gydomas lygiai taip pat, kaip moterų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją