1960 metais Kalifornijoje gimusio berniuko tėvai buvo dar net nesulaukę pilnametystės, todėl nenuostabu, kad 8 mėnesių vaikas buvo apleistas ir netrukus įvaikintas graikų išeivių Frances ir Peterio Louganis. Naujieji mylintys tėvai jį pavadino Gregory Efthimios Louganis.

Vos 18 mėnesių berniuką Frances ir Peteris ėmė leisti į šokių ir gimnastikos treniruotes, o būdamas devynerių metų jis atrado baseiną ir nardymą. Gydytojai skatino berniuką sportuoti ir dėl astmos bei įvairių alergijų, tvirtindami, kad tai turėtų pagerinti jo sveikatą.

Sportas taip pat turėjo padėti jam įveikti kalbos sutrikimus, tačiau raginti sportuoti itin atletiško ir talentingo berniuko nereikėjo.

Gregas Louganis

Neįtikėtinus rezultatus demonstravęs vaikinas jau būdamas 16-os debiutavo 1976-ųjų Monrealio olimpinėse žaidynėse, kur laimėjo sidabro medalį. Nusileido jis tik italų sporto legendai Klausui Dibiasi, kuris netrukus baigė karjerą. Tad po dar po dvejų metų – 1980-asiais – Gregas jau buvo pasirengęs triumfuoti Maskvos olimpinėse žaidynėse.

Vis dėlto svajonę teko atidėti – JAV nusprendė boikotuoti šias žaidynes protestuodama prieš Sovietų Sąjungos invaziją į Afganistaną.

Koledžą baigęs G. Louganis įstojo į Majamio universitetą, vėliau persikėlė į Kalifornijos universitetą Irvine, kur studijavo teatrą ir šokį. Būdamas studentas jis 1982 metais dalyvavo pasaulio čempionate, kur tapo pirmuoju šuolininku į vandenį, sulaukusiu visų teisėjų aukščiausio 10 balų vertinimo.

1984 metais Los Andželo olimpinėse žaidynėse jis jau laimėjo du aukso medalius. Tačiau ne šie jo vardą išgarsino pasaulyje ir sporto istorijoje. Geriausiai G. Louganis žinomas dėl incidento 1988 metų Seulo olimpinėse žaidynėse ir vėliau sekusio skandalingo prisipažinimo.

Seule mirtinai išgąsdino ne galvos trauma


Dar kvalifikacijos varžybose Seule absoliučiu favoritu laikytas Gregas atliko 8 idealius šuolius, tačiau tuomet nutiko tai, ką vėliau aptarinėjo visas pasaulis.

„Atlikdamas dar vieną šuolį pajaučiau, kad esu pernelyg arti tramplino , – vėliau prisiminė sportininkas. – Labiausiai bijojau, kad netraumuočiau į trampliną rankų, todėl stengiausi sukinius atlikti stipriau, kad atsidurčiau toliau. Mačiau, kad rankomis nekliudysiu ir perėjau į kitą šuolio fazę, kai staiga išgirdau „bum“.

Gregas Louganis

„Bum“ reiškė, kad šuolių į vandenį žvaigždė galva trenkėsi į trampliną. Amerikietis akimirkai prarado koordinaciją, tačiau sugebėjo užbaigti šuolį. Jis užčiuopė žaizdą galvoje, kraujas liejosi po visą baseiną. Pats Gregas mirtinai išsigando, tačiau niekas tuomet nesuprato kodėl.

Priėjęs daktaras jam ten pat susiuvo žaizdą keturiais dygsniais ir po 35 minučių amerikietis užbaigė savo kvalifikaciją, užimdamas trečią vietą. Vėliau finale jis triumfavo dvejose rungtyse ir pasidabino dviem aukso medaliais.

Jis istorijoje kol kas yra pirmas ir vienintelis atletas, kuriam šuoliuose į vandenį yra pavykę laimėti dvi rungtis dvejose olimpinėse žaidynėse iš eilės.

Po apdovanojimo ceremonijos G. Louganis plūdo ašaromis. Visiems atrodė, kad visa tai – emocijos dėl tokios dramatiškos pergalės, tačiau jis tik po 7 metų prisipažino, kad tuomet niekaip negalėjo išsivaduoti iš baimės, kad kažką užkrėtė. Pasirodo, Gregui prieš 6 mėnesius iki išvykos į Seulą buvo diagnozuotas ŽIV virusas.

Skandalingas prisipažinimas


Paaiškėjus šiai tiesai G. Louganis pradėjo vartoti antiretrovirusinius vaistus ir nuoširdžiai tikėjo, kad esama diagnozė – mirties nuosprendis.

Tiek sportininkas, tiek jo treneris apie tai niekam neprasitarė, nes suvokė, kad su ŽIV virusu Gregui nebūtų leista startuoti olimpinėse žaidynėse, nors tikimybė ką nors užkrėsti buvo menka. Mat virusas per odą neperduodamas.

Apie savo seksualinę orientaciją ir ŽIV virusą G. Louganis viešai prakalbo tik baigęs karjerą. Pirmą kartą – 1995 metais televizijos laidoje žurnalistei Barbarai Walters. Tai buvo šokiruojantis prisipažinimas, nes visiems kilo klausimas, kaip jis drįso statyti tiek žmonių į pavojų 1988 metais Seule.

„Aš buvau tarsi paralyžiuotas baimės. Beprotiškai išsigandau, kad galiu kažką iš varžovų ar žaizdą siuvusį daktarą užkrėsti. Nors ir supratau, kad tai yra gana maža tikimybė“, – sakė jis.

Gregas Louganis

Tuo metu ŽIV virusas ir AIDS, Amerikoje ir visame pasaulyje jau nusinešę 35 mln. žmonių gyvybių, buvo sutinkami su paranojiška baime. G. Louganis vėliau dar atskleidė, kad ŽIV virusu jį užkrėtė buvęs vadybininkas R. Jamesas Babbittas.

Anot sportininko, 1983 metais jis buvęs vadybininko išprievartautas grasinant peiliu. Gregas taip pat kaltino R. J. Babbittą pasisavinant 80 proc. jo uždarbio. Vadybininkas mirė 1990 metais nuo AIDS.

Dėl ŽIV viruso nuslėpimo ir 1988-ųjų Seulo žaidynių situacijos G. Louganį užplūdo kritikos lavina, tačiau sportininkas sulaukė specialistų užtarimo. Anot jų, jokio pavojaus kitiems sportininkams tuo metu nebuvo, nes chloruotas baseino vanduo užmuša visus virusus, tame tarpe ir ŽIV. Be to, oda yra efektyvus barjeras, saugantis nuo ŽIV, nebent būtų kontaktas su kito žmogaus atvira žaizda.

Aktyvistas ir treneris


Po prisipažinimo, kad esąs gėjus ir turinti ŽIV virusą, G. Louganis tapo LGBT bendruomenės aktyvistu ir vedliu tiems, kurie gyveno sirgdami AIDS.

Jis taip pat tapo gyvu pavyzdžiu, kad dėl mokslo pažangos, žmonės su ŽIV virusu gali gyventi normalų gyvenimą.

Šiuo metu 61 metų Gregas treniruoja jaunus šuolininkus į vandenį,jis dirbo JAV šuolių į vandenį rinktinės patarėju Londono ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse atitinkamai 2012 ir 2016 metais.

Jis su savo augintiniais taip pat sėkmingai dalyvauja įvairiose prestižinėse pasaulio šunų varžybose.

Keturiskart olimpinis čempionas 2013 metais vedė savo partnerį Johnny Chaillotą, tačiau pora šių metų birželį pasuko skirtingais keliais. Šiuo metu G. Louganiui yra 61 metai, tačiau jis ir toliau demonstruoja puikią sportinę formą.

Gregas Louganis / FOTO: Gregas Louganis Instagram
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)