Remiantis kompiuterinių technologijų pramonės asociacijos „CompTIA“ rugpjūčio mėnesio technologijų srities darbo rinkos ataskaita, užimtumas technologijų sektoriuje 2021 m. vien JAV augo kiekvieną mėnesį, rašoma pranešime žiniasklaidai. Lietuvoje, atsižvelgiant į rinkos situaciją, statistinius duomenis ir ekspertų prognozes, prognozuojamas 7–10 proc. IT darbo vietų augimas kiekvienais ateinančiais metais.

IT profesionalų paklausa augs

„Technologijų darbuotojai yra labai paklausūs, tačiau dabar iššūkis yra rasti ne tik tinkamus kandidatus, tačiau rasti juos greitai“, – sako „Tech Mugės“ organizatorė, „Vilnius Coding School“ mokyklos įkūrėja Julija Rimšelė. Antrą kartą Vilniuje vyksianti nemokama stipriausių IT darbdavių mugė visus norinčiuosius pradėti karjerą IT srityje ir išgirsti naujausias tendencijas apie IT darbo rinką pakvies gyvai susitikti su didžiausiais sektoriaus darbdaviais Lietuvoje jau šį šeštadienį.

Pasak IT darbo rinkos ekspertės, žmonėms, dirbantiems technologijų srityje – nesvarbu, ar tai būtų technologijų įmonė, ar visai kitoje pramonės šakoje veikianti bendrovė, pandemija iškėlė klausimą ne kaip išlikti, bet kaip suspėti patenkinti išaugusį rinkos poreikį. „Nuotolinis darbas ir griežti karantinai, neišeinant iš namų, paskatino dar daugiau įmonių skaitmenintis, automatizuotis ir „eiti į internetą“. Tai, be kita ko, visam technologijų sektoriui reiškė išaugusią programuotojų, WEB kūrėjų, debesijos paslaugų, duomenų analitikų, kibernetinio saugumo, AI sprendimų ir kt. specialistų paklausą. Ir ji yra daug didesnė nei buvo prognozuota prieš pandemiją“, – pokyčius vardija J. Rimšelė.
„Vilnius Coding School“ karkeros keitimo centro vadovė Sima Kučinskaitė ir įkūrėja Julija Rimšelė

Tarp darbdavių – IT talentų galvų medžioklė

Nepaisant ekonominio nuosmukio pandemijos metu, atsirado nuolatinė technologijų specialistų paklausa. Prognozės rodo, kad ateinančiais metais bus pritraukta dar daugiau naujų darbuotojų ir tai verčia įmones agresyviau konkuruoti dėl IT talentų.

Prieš COVID-19, 2019 m., daugiau nei pusė apklaustų įvairių organizacijų generalinių direktorių teigė, kad jau yra susirūpinę dėl skaitmeninių talentų trūkumo, rodo „PwC“ talentų tendencijos 2019 m. ataskaita. Tuo tarpu remiantis „CompTIA“ 2021 m. darbo jėgos ir mokymosi tendencijų ataskaita, – 40 proc. įmonių pradėjo samdyti tech darbuotojų pandemijos metu, o 66 proc. įmonių teigė, kad 2021 m. planuoja pasamdyti dar daugiau žmonių prie jau esamų darbuotojų resursų.

„Jau dabar matome, kad išaugs agresyvių samdymo ir darbdavio prekės ženklo kampanijų, ir turime tam pasiruošti. Darbuotojai, turintys 2–3 metų atitinkamą patirtį, bus pasitikti geresniais atlyginimais, kuriuos anksčiau gaudavo tik vyresnieji specialistai. IT talentų galvų medžioklė taps aršesnė, įmonės turės ieškoti naujų vertės svertų pritraukti kvalifikuotus darbuotojus, augs vidinės įmonių akademijos, skirtos užsiauginti kvalifikuotą specialistą, dar daugiau žmonių pereis iš kitų specialybių į IT rinką, – žvelgdama į pastarųjų metų programavimo mokyklos karjeros centro matomas tendencijas, įžvalgomis dalijasi J. Rimšelė. – Mūsų organizuojamos karjeros mugės tikslas yra padėti norintiesiems pakeisti karjeros kryptį, o įmonėms – atrasti naujų talentų ir laimėti konkurencinę kovą dėl darbuotojų.“

Taip pat, J. Rimšelės nuomone, nereikėtų žvelgti tik į esamas IT įmones, nes jos nebus vienintelė šio augimo varomoji jėga. „Globalioje rinkoje kalbama, kad ateinančiais metais atsiras dar daugiau naujų technologijų įmonių, nes programuotojai, IT specialistai, dirbantys komandose, vis dažniau pradės vystyti savo projektus, kurti naujus sprendimus rinkai, steigti startuolius“, – sako šį šeštadienį vyksiančios mugės organizatorė.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)