Neslėpsiu, „Sony“ išmanieji telefonai jau kuris laikas yra mano favoritai, o „Sony Xperia 5 II” naudojuosi dar ir dabar. Išskirtinės fotografavimo ir video galimybės mane papirko, tačiau nebūtinai jos tiks ir jums. Daugelis mėgsta telefonu tiesiog fotografuoti ar filmuoti ir negalvoti apie reikiamus nustatymus, tačiau su naujesniais „Xperia“ išmaniaisiais rezultatas geresnis, jei pats pasirenki tinkamus parametrus fotografuojant.

Sony Xperia 1 III

„Sony Xperia 1 III” turi visus pagrindinius flagmano privalumus: puikus 120 Hz 4K ekranas su „Gorrila Victus“ apsauga, kintamo židinio nuotolio periskopinis teleobjektyvas, galingas „Snapdragon 888“ procesorius su 12 GB operatyviosios bei 256GB vidinės atminties, bevielis ir atvirkštinis bevielis krovimas bei apsauga nuo dulkių ir vandens (IP65/68). Tikriems muzikos melomanams paliko ir tradicinį ausinių lizdą bei vidinę atmintį vis dar galima praplėsti microSD kortele.

Sony Xperia 1 III

Telefonu labai daug filmuoju ir fotografuoju, todėl kaip ir daugumoje mano apžvalgų, didesnis dėmesys šiai sričiai. Tiems, kam aktualu kokio rezultato pavyko pasiekti naujuoju „Sony Xperia 1 III”, čia video ir nuotraukos darytos būtent šiuo telefonu.

Kitokia mobiliosios fotografijos patirtis

Vienas iš pagrindinių šio telefono privalumų yra unikali kamera su profesionaliomis fotografavimo bei filmavimo galimybėmis. Kompanija vis dar lieka prie 12MP kameros sensorių ir nebando suvilioti didesniais pikseliais. Stiprioji „Sony Xperia 1 III“ išmaniojo telefono kameros pusė yra technologijos, sutinkamos „Sony Alpha“ fotoaparatuose. Nuotraukų serija 20 kadrų per sekundę greičiu, akies sekimas ir stebėjimas realiu laiku. Tiesa, fotografuojant RAW formatu galima užfiksuoti tik vieną nuotrauką. Gerai tai, kad yra atskiras mygtukas tiek paleisti fotoaparatą, tiek lengvai spustelėjus sufokusuoti norimą objektą prieš fotografuojant.

Sony Xperia 1 III

„Xperia 1 III” turi 16mm, 24mm, 70mm ir 105mm 12MP kameras, kurių pilnai užtenka kasdieniam naudojimui. Maksimalus skaitmeninis priartinimas iki 12.5 (300mm) karto ir idealios nuotraukos tikėtis neverta, tačiau kiek paredagavus galima ir tokią nuotrauka pasidalinti socialiniuose tinkluose. Įdomu tai, kad galima pasirinkti skaitmeninį arba dirbtinio intelekto artinimo ir tolinimo nustatymą. DI skaitmeninis apdorojimas šiek tiek pagerina nuotraukų kokybę, tačiau pats nuotraukų įrašymas gali užtrukti ilgiau, o pasirinkus nuotraukų seriją veikia įprastas skaitmeninis apdorojimas.

Sony Xperia 1 III
Jei ankstesniuose modeliuose yra trys kameros programėlės, tai šių metų „Sony“ flagmanuose liko tik dvi – „Photo Pro“ skirta fotografavimui ir filmavimui bei atskira „Cinema Pro“ tik filmavimui skirta programėlė. Daugelis išmaniuoju telefonu fotografuoja automatiniais nustatymais, todėl šiame „Xperia 1 III” telefone yra pagrindinis ir automatinis režimai, kur nereikės galvoti kokį ISO jautrumą ar užrakto greitį pasirinkti. Tačiau man labiau patinka naudotis rankiniais nustatymais ir pasirinkusiems šį telefoną rekomenduoju tai išbandyti. Rezultatas išties puikus kaip telefonui.
Papildomų fotografavimo režimų „Sony Xperia 1 III” telefone nerasite kaip dauguma kitų gamintojų flagmanų. Pagrindiniame režime yra „Portreto“ arba „Bokeh“ režimas, taip pat panoraminės nuotraukos bei portreto asmenukės pasirinkimas. Fotografuojant naktį arba silpnesnio apšvietimo sąlygomis, nuotrauka daroma kiek ilgiau ir automatiškai padidina ISO bei sumažina užrakto greitį. Veikia panašiai kaip kitų telefonų „Nakties“ režimas. Įdomu tai, kad skirtingos kameros turi skirtingą maksimalų ISO jautrumą: 24mm kamera turi 3200, 16mm 1600, o 70mm ir 105mm maksimalus ISO yra tik 1000. Tačiau stiprioji „Xperia 1 III” telefono kameros pusė yra kameros valdymas sutinkamas „Sony Alpha“ fotoaparatuose. Visai kitokia mobiliosios fotografijos patirtis.

„Cinema Pro“ programėlė skirta specifiniam filmavimui

„Sony“ kompanija pirmoji pasiūlė 4K 120 kadrų per sekundę filmavimą išmaniajame telefone ir tai atrodo geriau lyginant su „Asus Zenfone 8” ar „OnePlus 9 Pro“. Tiesa, išskirtinė „Cinema Pro“ programėlė filmuoja tik 21:9 formatu kai dauguma išmaniųjų filmuoja 16:9. Ši programėlė skirta tikriems sinefilams, kurie nori, kad jų video atrodytų unikaliai. Šia programėle galima viską valdyti rankiniu būdu bei pasirinkti norimą filmavimo filtrą bei spalvų balansą. Dauguma „Android“ flagmanų turi „Pro“ režimus, tačiau ne visuose išmaniuose filmuojant galima rinktis skirtingas kameras. Palyginimui, „Samsung Galaxy S21 Ultra” turi keturias kameras nugarėlėje, tačiau pasirinkus rankinius nustatymus galima naudoti tik dvi iš jų.

Sony Xperia 1 III

„Cinema pro“ programėlė išties puiki, tačiau kasdieniniam naudojimui labiau verta naudotis įprastu filmavimu automatiniais nustatymais. Parinkti tinkamus nustatymus užtrunka. Draugai ar šeimos nariai ne visada būna kantrūs, o kartais ir kadrą gali pražiopsoti. Naudojantis „Sony Xperia 5 II” supratau, kad filmuojant reikia įprasti parinkti reikiamus nustatymus. „Sony“ išmanieji filmuoja HDR formatu, o telefono ekranas tuomet būna tamsesnis nei kitų gamintojų flagmanų, tačiau vėliau kompiuterio ekrane vaizdas atrodo gerai. Prie to reikia priprasti, tačiau rezultatas man atrodo geresnis nei kitų telefonų. Jei bandai filmuoti kiek šviesiau, tuomet kompiuteryje vaizdas būna kiek peršviestas.

Panašiai yra ir pagrindiniame režime filmuojant auto nustatymais. Jei pasirenki HDR funkciją, ekranas saulės šviesoje kiek sunkiau įžiūrimas, tačiau toks vaizdas kur kas geriau atrodo nei įprastas filmavimo režimas. Jei dauguma flagmanų dabar filmuoja panašiai, būtent „Sony“ HDR filmavimas yra kitoks ir mano akims toks vaizdas mielesnis.

Sony Xperia 1 III

Taip, kokybė lyginant su kitais flagmanais atrodo unikaliai, tačiau tam tikrų niuansų yra. „Sony Xperia 1 III” maksimali video raiška yra 4K 60 kadrų per sekundę. Gaila, bet filmuoti būtent tokia raiška galima tik su 24mm kamera ir tik „Cinema Pro“ programėle. Jei norėsite filmuoti 60 kadrų per sekundę sparta, teks pasitenkinti FullHD raiška ir tik pagrindiniame režime auto nustatymais. Pasirinkus 4K teks apsiriboti 24 kadrais per sekundę. Filmuoti sulėtintai galima tik 120 kadrų per sekundę, tik pagrindinėje kameros programėlėje tai galima daryti tik FullHD raiška, o norinti 4K kokybės, teks filmuoti „Cinema Pro“ programėle. Verta pastebėti, kad ši programėlė filmuoja 21:9 formatu, o pagrindinė kamera 16:9.

Sony Xperia 1 III

Ekspertų įvertintas, tačiau ne visiems tinkantis

„Sony“ mažiau populiarūs nei „iPhone“, „Xiaomi“ ar „Samsung“ išmanieji, tačiau „Sony Xperia“ telefonas jau antrus metus iš eilės yra įvertintas ekspertų. Šiais metais „Sony Xperia 1 III” pripažintas kaip geriausias skirtas fotografijai („Tipa World Awards“) ir geriausias multimedijos išmanusis („Eisa“). Tačiau rinktis ekspertų įvertintus nebūtinai yra teisingas sprendimas. Geriausia rinktis tą išmanųjį, kuris patinka ir atitinka jūsų poreikius bei kainą.

Sony Xperia 1 III

Dizainas man asmeniškai patrauklus bei išsiskiriantis iš kitų, tačiau „Xperia 5 III” kur kas patogesnis rankoje. Pakuotėje rasite 30W pakrovėją ir laidą. „Sony Xperia 1 III” nėra pats greičiausiai pasikraunantis išmanusis, tačiau krovimo įpročiai čia šiek tiek kitokie. Pastebėjau, kad iki 70 proc. baterijos įkrovos, tai trunka greičiau. Vėliau krovimas sulėtėja. Įdomu tai, kad nustatymuose galima pasirinkti pageidautiną krovimo būdą. Tarkime, krauti per naktį, nuo 22:00 iki 06:00 ryto. Baterija pasikrauna iki 90 proc. ir tik ryte pasikrauna pilnai iki 100 proc. Gamintojų teigimu tai prailgina akumuliatoriaus tarnavimo laiką. „Sony Xperia 1 III” pilnos įkrovos užteks tik dienai ir tikėtis dviejų parų naudojimosi tikrai neverta nors tai aišku priklauso nuo kiekvieno naudojimosi įpročių.

Sony Xperia 1 III

„Sony“ kompanija pasirinko savo išmaniųjų telefonų koncepciją ir tai gerai, tačiau šios kompanijos flagmanai skirti konkrečiai auditorijai. Trumpai – „Sony Xperia 1 III” puikus šių metų flagmanas, kuris tiks visiems fotografijos ir filmavimo entuziastams. Kompanija siūlo vartotojams technologijas, kurių neturi joks išmanusis. Tačiau ilgesnė patirtis su „Sony Xperia 5 II” atskleidė ir niuansus. Jei fotografuoti rankiniais nustatymais galima greitai įprasti, tačiau filmuoti „Cinema Pro“ programėle ne visada patogu. Ypatingai atostogaujant su šeima. Dauguma fotografuoja ir filmuoja automatiniais nustatymais, nes taip patogiau ir greičiau, o tie, kas nori rankinių nustatymų, perka profesionalius fotoaparatus, kurių kainos dabar pakankamai patrauklios.

Sony Xperia 1 III
Nors „Sony“ ir bando vilioti dovanomis perkant šios kampanijos telefonus, visgi kaina pakankamai aukšta (1299 eurai), kai panašios vidinės atminties „iPhone“ ar „Samsung“ flagmanai kainuoja pigiau ar panašiai. Didžiausias minusas yra pačių „Sony“ telefonų pasirodymas prekyboje. Pristatymas įvyko balandžio mėnesį, o prekyboje „Sony Xperia 1 III” pasirodė tik vasaros pabaigoje. Taip pat „Sony“ nežada ir ilgesnių operacinės sistemos atnaujinimų, kai kitų „Android“ gamintojų kompanijos jau žada tris pagrindinius operacinės atnaujinimus, o „iPhone“ modeliai dar ilgiau.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (57)