Sukurti parodą „Stebuklingas dienoraštis“ J. Skuratovą įkvėpė unikalus žydų istorinis ir kultūrinis palikimas: vieną parodos dalį sudaro koliažai, inspiruoti Icchoko Rudaševskio ir Matildos Olkinaitės (Lietuvos žydų poetės, savo eilėse bei dienoraštyje nujautusios Holokausto grėsmę) dienoraščių („Atrakintas dienoraštis“, 2019 m.), kita parodos dalis – būsimo popieriaus teatro scenovaizdžiai ir objektai žydų pasakų „Juozapo antklodė“ ir „Obelis ir žvaigždės“ motyvais.

Dailininkė koliažuose bei scenovaizdžiuose naudoja knygų ir šrifto motyvus, prieškarinio Vilniaus senamiesčio, geto nuotraukas, šeimos albumų ir dienoraščių elementus. Tikslingai klaidžiodama tarp faktų ir pasakų pasaulio J. Skuratova siekia meninių priemonių pagalba ugdyti toleranciją ir pagarbą įvairių kultūrų tradicijom.

Julija Skuratova – viena originaliausių lietuvių lėlių teatro dailininkių. Studijavo Vilniaus dailės akademijoje scenografiją, vėliau stažavosi Varšuvos Aleksanderio Zelwerowicziaus teatro akademijos Balstogės Lėlių teatro fakultete. 2001 metais pasirinkusi dailininkės amplua debiutavo Vilniaus teatre „Lėlė“ – kartu su režisieriumi Rimu Driežiu sukūrė spektaklį „Juodoji višta“, LR kultūros ministerijos įvertintą „Kristoforo“ premija.
Julijos Skuratovos paroda „Stebuklingas dienoraštis“  (Vilniaus teatro „Lėlė“ nuotr.)

R. Driežis ir J. Skuratova 2005 metais „Lėlės“ teatre publikai pristatė spektaklį „Muzikinė dėžutė“, kurį, praėjus septyniolikai metų, vis dar galima išvysti „Lėlės“ teatro scenoje.

J. Skuratova sukūrė scenografiją, kostiumus ir lėles daugiau nei trisdešimčiai spektaklių Lietuvoje, Lenkijoje, Vengrijoje ir Rusijoje. Teatro dailininkė apdovanota pagrindiniais ir specialiaisiais prizais tarptautiniuose lėlių teatro festivaliuose Ukrainoje, Lenkijoje, Maskvoje, taip pat rengia parodas Lietuvoje ir užsienyje.

Vilniaus teatro „Lėlė“ vadovas Vilmantas Juškėnas džiaugiasi, jog teatras Lietuvos žydų genocido dieną turi galimybę pristatyti teatro dailininkės J. Skuratovos, su kuria „Lėlės“ teatras bendradarbiavimą tęsia ilgus metus, parodą, kalbančią apie Lietuvai istoriškai tragišką ir jautrų laikotarpį.

J. Skuratova teigia negalinti neprisiminti teatrologės, literatūrologės Irenos Veisaitės žodžių, kurie buvo rašyti Matildos Olkinaitės „Atrakinto dienoraščio“ pristatymui: „atsitiesti nuo skaudžios istorijos naštos, pamatyti pasaulį kitaip ir labiau pamilti vieniems kitus“.

Šią parodą Vilniaus teatre „Lėlė“ bus galima aplankyti ir „Kultūros nakties“ metu: rugsėjo 24 d. 18-21 val.

Paroda veiks iki spalio 18 d. prieš teatro repertuarinius spektaklius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją