R. Šimašius posėdyje nepasirodė

Komisijos pirmininkas Algirdas Stončaitis trumpai pristatė posėdžio esmę ir paaiškino, kas jam šioje istorijoje kelia didžiausią nerimą. Anot Seimo nario, savivaldybė Seimo Antikorupcijos komisiją informavo, kad jos administracijos sudaryta komisija jau tyrė žiniasklaidoje paviešintus faktus ir esą jokių pažeidimų savivaldybės darbuotojai nenustatė.

Vienas posėdžio dalyvis paskelbė dar negirdėtų detalių apie vieną Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos geležinkelių konkursą, kuriame esą dalyvauja ir mero partnerės projektavimo įmonė. Tačiau konkurso rezultatai dar nėra paskelbti.

Vis dėlto pasirodžius publikacijai su Delfi susisiekė „Do Architects" vadovė ir akcininkė Sabina Daugėlienė. Ji neigė savivaldybės tarybos nario informaciją ir aiškino, kad „Do Architects" konkurse nedalyvavo.

Tačiau prieš tai A. Stončaitis pažymėjo, kad Vilniaus meras ir savivaldybės administracijos atstovai į komisijos posėdį neatvyko.

„Paprasčiausia visų interesas yra žinoti. Jeigu tokios abejonės yra viešai publikuotos, reikia duoti visuomenei ir patiems sau atsakymus. Kvietėm gerbiamą merą ir administracijos atstovus, bet gavom administracijos direktorės raštą, kad administracijos atstovas komisijos posėdyje nedalyvaus. Savivaldybė nagrinėjo šitas publikacijas, ir, jos nuomone, žiniasklaidoje nurodytuose pirkimuose, kur dalyvavo minėta konkreti firma „Do Architects“, jokių pažeidimų nenustatyta. Savivaldybės administracija nevertino publikacijos dėl savivaldybės darbuotojų dalyvavimo pirkimuose, projektavimo darbuose“, - teigė A. Stončaitis.
Algirdas Stončaitis
Užsiminė apie konkursą, kurio rezultatai dar nepaskelbti

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos antikorupcijos komisijos pirmininkas Vydūnas Sadauskas posėdžio metu teigė, kad jo vadovaujama komisija taip pat yra pradėjusi tyrimą.

„Mano komentaras labai trumpas: savivaldybės tarybos antikorupcijos komisija yra pradėjusi tyrimą. Kol kas išvadų dar neturim. Čia ateities klausimas. Mūsų tyrimo objektas paprastas ir aiškus. Tai yra visi savivaldybės viešieji pirkimai, susiję su mero žmonos įmone ir jų galimas skaidrumas. Pagrindinė sutartis – Tolminkiemio gimnazijos projektavimas. Buvo pirminis kitas laimėtojas. Jie tą konkursą būtų atlikę žymiai pigiau. Komisija tirs aplinkybes, kodėl buvo nutrauktas pirmas konkursas. Ir kas tai inicijavo. Antras klausimas susijęs su mero rinkimės kompanijos klausimu. Čia yra ir Vyriausiosios rinkimų komisijos kompetencija. Per žmonos pusbrolį buvo galimai finansuojama rinkiminė kampanija, o jo viešoji įstaiga remiama savivaldybės“, - klausimus kėlė tarybos narys.

Ir galiausiai jis atkreipė dėmesį į Vilniaus miesto savivaldybės ir Lietuvos geležinkelių paskelbtą stoties prieigų atnaujinimo konkursą, kuris skirtas architektūrinei idėjai atrinkti. Esą jame dalyvavo ir mero gyvenimo partnerės įmonė. O konkurso laimėtojai dar nėra paskelbti.

„Trečias klausimas – platesnis. Jūsų minėtos architektūros kompanija dalyvavo Lietuvos geležinkelių ir savivaldybės bendrame konkurse dėl geležinkelio stoties prieigų projektavimo. Klausimas, kiek tas konkursas buvo įtakotas Vilniaus miesto savivaldybės. Konkurse dalyvauja ši kompanija“, - teigė V. Sadauskas.

Pasirodžius publikacijai su Delfi susisiekė „Do Architects" vadovė ir akcininkė Sabina Daugėlienė. Ji neigė savivaldybės tarybos nario informaciją ir aiškino, kad „Do Architects" konkurse, susijusiame su Geležinkelio stoties prieigomis, nedalyvavo.

FNTT pradėjo 2 tyrimus

Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos vadovas Antonis Mikulskis pristatė turimą informaciją ir informavo apie tarnybos atliekamus tyrimus.

„Pagal tas publikacijas pas mus nėra pradėta ikiteisminių tyrimų. Dėl to, kad kitos institucijos priėmė procesinius sprendimus. Kas liečia savivaldybės atliekamas statybas, tai yra iš kitos temos informacija, pas mus atliekami du ikiteisminiai tyrimai. Tai atvejai, kur naudojami Vilniaus savivaldybės pinigai. Bet čia atskira tema. Ta tema negaliu dabartiniu metu viešai kalbėti. Kiek žinau, kitos institucijos priėmė sprendimus“, - nurodė FNTT vadovas.

Įmonė susijusi su 6 konkursais

Viešųjų pirkimų tarnybos vadovas Darius Vedrickas taip pat pristatė savo poziciją. Anot jo, šiuo metu tarnyba sprendžia, ar pradėti tyrimą dėl didžiausios vertės pirkimų konkurso, kuris susijęs su Tolminkiemio gimnazija.

„Vykdom tam tikrą vertinimą to konkurso, vėliau priimsime sprendimą, ar atrinkti pirkimą detaliam vertinimui ir tikrinimui“, - nurodė tarnybos vadovas.

Anot jo, savivaldybė su „Do Architects“ iš viso yra sudariusi 5 pirkimų sutartis. Taip pat viename konkurse ši įmonė dalyvavo kaip subtiekėjas, kur jos dalis sudarė apie 20 proc. sutarties vertės. Tai yra pėsčiųjų tiltas.

Vis dėlto A. Stončaitis D. Vedrickui turėjo klausimų. „Ar neatrodo keista, kad gana didelis pirkimas už architektūrinės idėjos pateikimą. Suma didžiulė. Konkursas skelbtas 2019 m. O jūs tik dabar svarstysite, ar jis rizikingas, ar keliantis domėjimąsi ar ne. Nesuvokiami terminai. Tik dabar svarstysite, kontroliuoti ar nekontroliuoti“, - kalbėdamas apie Tolminkiemio gimnazijos konkursą piktinosi A. Stončaitis.

Seimo narys Vytautas Mitalas, kuris prieš patekdamas į Seimą buvo Vilniaus miesto vicemeras, R. Šimašiaus bendrapartietis gynė šį konkursą ir teigė, kad jam klausimų dėl jo nekyla.

„Tai yra architektūrinės idėjos ir projekto konkursas. Už šią sumą patiekta architektūrinė idėja ir įvykdyti projektavimo darbai. Aš dalyvavau rengiant užduotį, diskutuojant, kokios mokyklos reikia. Architektų sąjunga dalyvavo rengiant užduotį ir konkursą. Rezultatas buvo neįtikėtinai sėkmingas. Lietuva dar neturėjo tokio susidomėjimo sulaukusio konkurso, kuris skirtas švietimo objektui. Gero projekto kaina tokia, kurią verta susimokėti. Suprantu, kad yra noras politiškai pasišpilkuoti, bet šioje vietoje laikykimės tikslumo. Tai nėra idėja. Tai yra idėja ir projektas“, - teigė V. Mitalas.
Vytautas Mitalas

Kelia klausimus dėl interesų deklaravimo

Seimo narys Julius Sabatauskas taip pat turėjo nemažai klausimų.

„Pirmas mano kreipimasis buvo gegužės 25 d. į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją dėl žiniasklaidoje paviešinto savivaldybės darbuotojų galimo biznio, kai jie galimai supainiojo interesus. Iki šiol gavau tik tarpinius VTEK kelis atsakymus. Kalbėjau telefonu su pirmininku, sakė, kad renka informaciją ir atliks tyrimą. Rezultatų dar nėra. Vėliau kreipiausi į VTEK rugpjūčio mėnesį dėl paaiškėjusių reikalų, susijusių su pono Šimašiaus nauja santuoka ir paaiškėjus, kad su naujos sutuoktinės įmone buvo sudaryti sandoriai.

Kreipiausi į VRK dėl paramos rinkimuose, kurią teikė būsimosios sutuoktinės pusbrolis, o neilgai trukus grąža buvo virš 44 tūkst. iš savivaldybės biudžeto. Į VRK kreiptasi, nes įstatymas draudžia susitarimus savo rėmėjams ir tokias grąžas iš savivaldybės biudžeto. Ir kreiptasi į STT dėl visų išvardintų objektų, paramų, finansavimo, kur bendra suma virš 800 tūkst. eurų. Iki šiol esu gavęs STT atsakymą. Jų manymu, tai turėtų spręsti VRK ir VTEK. Jie atsisakė pradėti ikiteisminį tyrimą.
Keliu klausimus pagal Lobistinės veiklos įstatymą. Jeigu asmuo bendrauja su asmeninis, kurie lobuoja vieną ar kitą projektą, nesvarbu, ar tai būtų statybų projektas, tai turi deklaruoti. Tokių deklaracijų niekas niekur neužfiksavo. Man nerūpi su kuo žmonės gyvena, sukuria santuokas, bet viskas tikrai įtartinai atrodo, kai gauna finansavimą ir nebuvo jokių deklaravimų dėl tam tikrų ryšių. O tuos ryšius pagal įstatymą privalu deklaruoti. Jeigu yra regimybė, tokio interesų konflikto, turi būti pradėtas tyrimas. Prie visos pagarbos V. Mitalui, jam sudėtinga situacija. Kai vyko įvykiai, jis buvo vicemeras. Pagal tą principą niekas negali būti teisėju savo byloje. Šiuo atveju derėtų nusišalinti“, - teigė J. Sabatauskas.

Galiausiai A. Stončaitis Viešųjų pirkimų tarnybos paklausė: „Ar vertinote informaciją savo tyrime, kad savivaldybės darbuotojai galimai naudojosi tarnybine padėtimi, dalyvauja vykdomuose projektavimo, statybos ar remonto pirkimuose ir galimai juos laimi. Arba tai daro jų šeimos nariai.“

D. Vedrickas teigė, kad jei darbuotojai nedeklaruoja savo ryšių su artimaisiais, tarnyba negali nieko išsiaiškinti.

„VPT detaliai vertino visą informaciją, bet yra vienas aspektas. Jeigu darbuotojai nedeklaruoja ryšių, nustatyti sąsajų tarp darbuotojų ir įmonių VPT negali“, - nurodė D. Vedrickas.

Tačiau A. Stončaičiui tokia žinia nepatiko: „Tam ir yra tarnybos su visom institucijom. Bendradarbiaukim su tarnybom ir įvertinkim rizikas. Informacija yra suteikta viešoje erdvėje, abejonės yra keliamos ir mes turime įvertinti rizikas ir informuoti visuomenę. Rekomendacijas reikia pateikti darbuotojams, kad nebūtų intereso konflikto regimybės. Kreipkitės į kitas institucijas ir jums padės suvaldyti tas rizikas.“

J. Razma: meras bausmę jau yra gavęs

VRK pirmininkė Jolanta Petkevičienė teigė, kad komisija jau pradėjo vertinti gautą informaciją. „Šių metų rugsėjo 1 d. gautas prašymas įvertinti buvusio kandidato, mero dabartinio veiksmų atitiktį įstatymo nuostatoms, nes viešai buvo paskelbta informacija dėl aukos. Ir po to galimų sprendimų. Kadangi įstatymas draudžia aukos gavėjų susitarimus, tuo pagrindu komisija rugsėjo 9 d. bendru sutarimu nutarė pavesti pradėti analizę. Buvo išsiųsti paklausimai merui, susijusiam asmeniui B. Gyliui. Vakar buvo gauti atsakymai. Artimiausiame posėdyje komisija vertins gautą informaciją. Patikrinome kampanijos dokumentus“, - teigė J. Petkevičienė, kalbėdama apie tai, kad B. Gylys, naujosios mero gyvenimo meilės pusbrolis, parėmė mero rinkiminę kampaniją. O vėliau savivaldybė parėmė jo įgyvendinamą projektą.
Jurgis Razma

Posėdžio pabaigoje Seimo narys Jurgis Razma taip pat pritarė J. Sabatausko iškeltai idėjai, kad R. Šimašiaus bendražygiui V. Mitalui reikėtų nusišalinti.

„Reikia skaidrinti viešuosius pirkimus savivaldoje. Yra ir Kaunas, yra dar ne viena savivaldybė. Tarybos narių įmonės laimi pirkimus. Visi susitaikę, kad taip ir turi būti. O dėl konkrečios mero situacijos, pasitikėčiau savivaldybės tarybos Antikorupcijos komisija. Jai vadovauja opozicijos atstovai. Taip pat teisėsaugos struktūros principingai išnagrinės ir atliks tyrimus. (...) Dėl viešųjų pirkimų aš manau, kad čia gana keblu tokio pobūdžio prikimus vertinti. Kai yra kūrybinis aspektas, labai sudėtinga pasakyti, ar čia per brangu, ar teisingai įvertinta. Vargu ar bent vienas komisijoje nusimanome apie architektūrinius konkursus. Iškilo tų klausimų. Teoriškai čia gali būti visaip. Labai sudėtinga išsiaiškinti, kaip čia buvo iš tikrųjų. Jeigu STT visą laiką būtų tyrusi, gal kažką būtų nustačiusi. Bet žiūrint atgal sudėtinga ką nors išsiaiškinti. Politikui didžiausia bausmė yra neigiamas viešas fonas. Meras tą bausmę per visas publikacijas žiniasklaidoje tai yra gavęs“, - dėstė J. Razma.

Posėdyje dalyvavęs Lietuvos architektų rūmų vadovas Lukas Rekevičius teigė nemanantis, kad savivaldybė permokėjo už Tolminkiemio gimnazijos idėją ir projektavimo paslaugas.
Julius Sabatauskas

„Tolminkiemio gimnazijos konkursas buvo vertinamas ekspertų komisijos. Vertinami meniniai dalykai. Ji yra nepriklausoma, nors joje dalyvavo savivaldybės vyriausiasis architektas. Architektų bendruomenė skaidrumui lyg ir neturi priekaištų. Kalbant apie projektavimo kainą, Aplinkos ministerija yra patvirtinusi rekomendacinį kainyną, pagal kurį galima orientuotis. Šiuo atveju kainyno verčių suma nesiekia. Per tą prizmę žiūrint, tai yra rinkos vertė. (...) B. Gylio projektas yra meninis, ne verslo. Jo bendra vertė yra 150 tūkst. Didesnę dalį finansavo B. Gylys. Vilniaus miestas naudos turi nemažai, nes tai plačiai nuskambėjo Europos spaudoje. Prisidėjimas savivaldybės lyg ir natūralus“, - savivaldybės sprendimus gynė L. Rekevičius.

Čia įsiterpė A. Stončaitis: „Ką atkreipė dėmesį ir J. Razma, viešinimas, nesvarbu, kur ką laimėjo, yra svarbiausia. Laiku nepateikiama arba neteikia informacija veda prie nežinojimo ir prie natūralių klausimų.“

Savivaldybės tarybos narys V. Sadauskas taip pat turėjo klausimų. „VPT vadovas minėjo, kad dėl Tolminkiemio gimnazijos atliekamas tyrimas. Pradinis projektuotojas buvo kitas. Buvo nustatytas nugalėtojas. Jis techninį projektą įsipareigojo parengti už 38 tūkst. eurų. Tačiau pirkimas buvo nutrauktas ir įvyko naujas. Brangesnis apie 19 kartų. Ar jūs tyrėte šias aplinkybes?“ – klausė tarybos narys.

Tarnybos vadovas atsakė trumpai: „Šiuo metu rizika vertinama ir į visus klausimus bus atsakyta.“

Galiausiai A. Stončaitis reziumavo, kad Seimo Antikorupcijos komisija tęs darbą. „Tęsim parlamentinę kontrolę. Lauksim VRK informacijos, taip pat ir žinių iš VTEK, VPT“, - teigė komisijos pirmininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (371)