„Dėl šio nusikaltimo žuvo šeši žmonės“, – sakoma Tyrimų komiteto pareiškime.

Anksčiau pranešta, kad per pirmadienio išpuolį pramoninio Permės miesto, esančio už daugiau nei 1 100 kilometrų į rytus nuo Maskvos, universitete mažiausiai aštuoni žmonės žuvo, o dar per 20 buvo sužeisti.

„Apie 11 val. (vietos ir Lietuvos laiku) nežinomas asmuo pateko į Permės valstybinio universiteto miestelio teritoriją“ ir pradėjo šaudyti iš „trauminio ginklo“, sakoma socialiniuose tinkluose paskelbtame universiteto pranešime.

Pramoninio Permės miesto, esančio už daugiau nei 1 100 kilometrų į rytus nuo Maskvos, valstybinio universiteto vadovybė informavo, kad užpuolikas buvo „likviduotas“. Tuo metu Nacionalinė gvardija pranešė, kad šaulys buvo sulaikytas. Rusijos tyrimų komitetas informavo, kad įtariamasis sulaikant buvo sužeistas.

Apie incidentą buvo pranešta apie 11 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku. Universiteto vadovybė paragino mokyklos komplekse buvusius žmones evakuotis arba užsirakinti.

„Įtariamojo tapatybė nustatyta. Sulaikant jis priešinosi ir buvo sužeistas“, – sakoma Tyrimų komiteto pranešime.

Komitetas, tiriantis sunkius nusikaltimus, po incidento pradėjo tyrimą dėl nužudymo.

Anksčiau naujienų agentūra „Interfax“ citavo vieną šaltinį skubiosios pagalbos tarnyboje, sakiusį, kad per šaudymą pramoniniame Permės mieste, esančiame už daugiau nei 1 100 kilometrų į rytus nuo Maskvos, buvo nužudyta ir sužeista žmonių.

„Nežinomas asmuo pateko į Permės valstybinio universiteto teritoriją ir paleido ugnį į studentus ir dėstytojus. Esama žuvusiųjų ir sužeistų“, – sakė šaltinis.

Pasak universiteto vadovybės, visos paskaitos buvo atšauktos. Studentai ir dėstytojai buvo paraginti užsidaryti auditorijose ir kabinetuose arba evakuotis.

Vėliau kitas informuotas šaltinis sakė „Interfax“, kad įtariamas užpuolikas buvo nukautas.

„Per susišaudymą užpuolikas buvo likviduotas atsakomąja ugnimi“, – sakė agentūros pašnekovas.

Socialiniuose tinkluose plintančiuose vaizdo įrašuose matyti, kaip panikos apimti studentai šokinėja pro langus.

Universiteto paskyroje „VKontakte“ studentus ragino užsidaryti auditorijose ir niekur neiti.

RBK, remdamasi šaltinius VRM, praneša, kad šaulys – 18 m. Timuras Bekmansurovas.


Tiriamojo komiteto duomenimis, šaudynes surengė universiteto studentas. Prieš šaudynes jis paskelbė socialiniuose tinkluose įrašą – paprašė nelaikyti jo veiksmų teroro aktu ir pareiškė, kad nepriklauso jokioms ekstremistinėms organizacijoms.

Rusijos mokyklose įvyksta palyginti nedaug šaudynių dėl griežtų saugumo priemonių švietimo įstaigose ir dėl fakto, kad šalyje sunku teisėtai įsigyti šaunamųjų ginklų, nors galima registruoti medžioklinius šautuvus.

Socialiniuose tinkluose išplatintuose vaizdo įrašuose matyti, kaip studentai meta savo daiktus pro savo miestelio pastatų langus, o po to iššoka ir patys, gelbėdamiesi nuo šaulio.

Valstybinė žiniasklaida parodė mėgėjišką medžiagą, kaip pranešama, nufilmuota per išpuolį: joje matyti, kaip universiteto miestelio gatve eina ginkluotas asmuo, dėvėjęs juodą karišką aprangą ir užsidėjęs šalmą.

Pastarasis toks aukų pareikalavęs išpuolis įvyko 2021 metų gegužę, kai 19 metų šaulys ėmė šaudyti savo senoje mokykloje Rusijos centriniame Kazanės mieste. Tąsyk žuvo devyni žmonės.

Reaguodamas į šią ataką – vieną pražūtingiausių Rusijoje per pastaruosius dešimtmečius – prezidentas Vladimiras Putinas paragino peržiūrėti ginklų kontrolės įstatymus.

Tyrėjų duomenimis, pirmadienio universitetą atakavusiam jaunuoliui buvo sutrikusi psichika. Vis dėlto užpuolikas buvo pripažintas tinkamu gauti licenciją pusiau automatiniam šautuvui, kurį jis ir panaudojo per išpuolį. Pasak Valstybės Dūmos deputato Aleksandro Chinšteino, užpuolikas, kurį jis įvardijo kaip Timūrą Bekmansurovą, leidimą ginklui gavo dar prieš naujausią šaunamųjų ginklų kontrolės sugriežtinimą.

2019 metų lapkritį 19 metų studentas Tolimųjų Rytų Blagoveščensko mieste surengė šaudynes savo kolegijoje ir nužudė vieną bendrakursį, o dar tris žmones sužeidė. Po to užpuolikas nusišovė.

2018 metų spalį kitas paauglys šaulys nužudė 20 žmonių Kerčės technikos koledže Kryme – 2014 metais Rusijos aneksuotame Ukrainos pusiasalyje.

Stebėjimo kamerų įrašuose jis buvo užfiksuotas vilkintis marškinėlius, panašius į tuos, kuriais buvo apsirengęs Ericas Harrisas (Erikas Harisas) – vienas iš šaudynių JAV Kolumbaino vidurinėje mokykloje vykdytojų. Ta 1999 metais surengta ataka pareikalavo 13 gyvybių.

Krymo šaulys sugebėjo teisėtai gauti leidimą įsigyti ginklą po šaudymo mokymų ir psichikos įvertinimo.

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FSB) teigia pastaraisiais metais užkirtusi kelią dešimtims ginkluotų išpuolių mokyklose.

2020 metų vasarį FSB pranešė sulaikiusi du paauglius, kaip įtariama, rengusius išpuolį Saratovo miesto mokykloje, panaudojant šaunamuosius ginklus ir savadarbius sprogmenis.

Rusų valdžios teigimu, šalies jaunimas internete vis dažniau patiria neigiamą įtaką, ypač sklindančią iš Vakarų valstybių.