Civilinės termovizinės ir naktinės optikos prietaisų produktus kurianti „Yukon Advanced Optics Worldwide“ daug reikiamų žinių komandai stengiasi suteikti ir pati, o aktyvios paieškos padeda pritraukti darbuotojų iš kitų specializuotų sričių, pavyzdžiui, karo pramonės, kurios darbuotojus sudomina galimybė pritaikyti savo žinias taikiems tikslams.

Lietuvoje ir dar 6 šalyse veikiančios įmonių grupės įkurtame Tyrimų ir technologinės plėtros (angl. Research and Development, R&D) skyriuje šiuo metu dirba apie 70 darbuotojų, kurie kuria, projektuoja ir išbando naujus optikos sprendimus, gaminius ar jų patobulinimus. Pasak bendrovės atstovų, lietuvių šiame skyriuje dirba mažai, nes optikos prietaisų inžinerijos specialistų Lietuvos aukštosios mokyklos beveik neruošia. Ir kitų šalių universitetai šiuo metu neturi tokių programų, kurios padėtų užpildyti didelį specialistų trūkumą, tad, ieškant darbuotojų, tenka būti itin lankstiems.

„Kadangi mūsų gamyba orientuojasi į gana specifinę optinių prietaisų sritį, daugumą įgūdžių darbuotojai galiausiai įgyja pačiame darbe, ypač kuriant naujus produktus. Būtent todėl įkūrėme Tyrimų ir technologinės plėtros skyrių, kuriame atliekami pažangūs optikos ir vaizdo apdorojimo tyrimai. Ieškodami šiam skyriui žmonių, stebime inžinierių-technologų profesijos atstovus, kurie yra dirbę optikos ar panašioje srityje. Taip pat ieškome ir rinkodaros žinių turinčių darbuotojų, nes gebėjimas dirbti su globaliais prekės ženklais ir pristatyti produktą plačiai auditorijai tampa vis aktualesnis“, – sako Georgij Nikonorov, bendrovės Lietuvos padalinio personalo vadovas.
Georgij Nikonorov

Technologijų priešakyje

Tyrimų ir technologinės plėtros skyriaus darbas – viena pagrindinių varomųjų jėgų kuriant įmonės pridėtinę vertę. Plečiant gamybą, įmonė vis daugiau investuoja į tyrimus ir eksperimentus, kad būtų technologijų priešakyje ir užsitikrintų konkurencinį pranašumą.

Michail Ivancov, įmonių grupės Tyrimų ir plėtros skyriaus vadovas, sako, kad vos tik įmonė susiformavo kaip optikos produktų gamintoja, visas tolesnis augimas ir vystymasis vyko ir vyksta būtent tobulinant gaminamus produktus, plečiant jų funkcionalumą, į medžioklei, jūrų pramonei, žmonių gelbėjimui ir aktyviam laisvalaikiui skirtus gaminius įtraukiant visai kitose srityse, pavyzdžiui, fotografijoje ar video įrašuose naudojamas technologijas.

„Idėja yra visa ko pagrindas. Pirmiausia sukuriama naujo produkto koncepcija, pritaikomumas ar vizija. Tada kruopštus darbas pradeda šią idėją paversti galutiniu produktu ir konkrečiu dizainu. Dizainas apskirtai yra paskutinis viso kūrimo proceso etapas. Pagrindinis mūsų skyriaus uždavinys yra nuspręsti, kokias funkcijas turės atlikti naujas ar patobulintas produktas ir rasti sprendimus toms funkcijoms įgyvendinti. O visas procesas nuo idėjos iki produkto gali užtrukti nuo 9 mėnesių iki 2 metų“, – pasakoja M. Ivancov.

Pasak jo, kuriant produktus svarbu atsižvelgti į sektoriaus, kuris tą gaminį naudos, lūkesčius, įvertinti naujausius tiekėjų turimus technologinius sprendimus. Bet ne mažiau svarbu ir pačių kolegų bendradarbiavimas ir komandinis darbas. Įmonių grupės Tyrimų ir plėtros komandoje elektros inžinieriai ranka rankon dirba su mechanikos inžinieriais ir kartu nusprendžia koks bus naujas produktas, kaip jis veiks. Skyriaus darbuotojams, bent jau iki pandemijos, teko ir daug keliauti po grupės įmones skirtingose šalyse, kad užtikrintų naujų sprendimų ir jų eksperimentų sėkmę.

Gelbsti ir karo pramonė

Darbuotojų, kurie prisideda prie visų naujų gaminių sukūrimo, t. y. turi projektavimo, optikos testavimo, programavimo ir inžinerijos patirties, bendrovė žvalgosi nuolat. Specifinei sričiai reikiamų specialistų rasti nėra lengva, o jei ateina žmogus su patirtimi, šią jis neretai būna įgijęs taip pat tam tikroje specializacijos nišoje – sakykime, karo pramonėje, ir vertina galimybę kurti civilinius gaminius.

Štai bendrovėje dirbantis inžinierius-optikas Dmitrijus anksčiau yra gaminęs termovizinius taikiklių kompleksus artilerijai ir kulkosvaidžiams. O kitas kolega, inžinierius-konstruktorius Jevgenijus, elektromechanikos gamykloje dirbo su viršgarsininėmis aerodinaminėmis konstrukcijomis.

„Ieškodami žmonių stengiamės skleisti žinią žiniasklaidos priemonėse ir socialiniuose tinkluose, taip pat pasitelkiame įdarbinimo agentūrą, asmeninius darbuotojų ryšius. Tiesiogiai patys karinėse gamyklose darbuotojų neieškome, juk nekuriame karo pramonei skirtos produkcijos. Bet susiklosto, kad šios srities specialistai neretai patys kreipiasi į mus, nes turi mums reikalingų įgūdžių ir žinių, kurias sugebame pritaikyti taikiems tikslams“, – sako G. Nikonorov.

Prisitaiko bei darbuotojo

„Įmonės gaminiai, kurių dauguma – „Pulsar“ prekės ženklo, šiandien užima lyderiaujančias pozicijas pasaulinėje civilinės termovizinės optikos rinkoje. Tyrimų ir technologinės plėtros skyriaus specialistai lyderiaujančiai bendrovei yra itin svarbūs, nes būtent jų dėka ji gali sukurti ir rinkos vartotojams pristatyti naujus produktus ar jų patobulinimus.

Specialistus bendrovė stengiasi pritraukti iš bet kurios šalies, kuriose turi savo padalinius: Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Ukrainos, Škotijos ir kt. O radus tinkamą specialistą, dedamos pastangos darbo vietą sukurti ten, kur jam patogu.

„Stengiamės atsižvelgti į darbuotojų poreikius ir pageidavimus, jei jie nori dirbti savo šalyje, sudarome tam tinkamas sąlygas, jei jie nori persikelti į kitą šalį, taip pat stengiamės jiems padėti tiek vizų klausimais, tiek įsikuriant, nes dalį kraustymosi ir apgyvendinimo išlaidų padengia įmonė. Tačiau ir darbuotojams sakome, kad tai nėra sėslus darbas, dažnos komandiruotės į kitas įmones ar naktiniai prietaisų testavimai, kurie vyksta skirtingose šalyse, yra dažna kasdienybė“, – lankstumą kaip būtinybę ieškant gerų specialistų pabrėžia G. Nikonorov.

Tenka mokyti patiems

Įmonių grupė ir pati daug investuoja į mokymus bei darbuotojų išsilavinimą. Įmonės specialistai rengia mokomuosius pristatymus kolegoms, kai kurie darbuotojai yra siunčiami į specializuotus kursus universitetuose, pavyzdžiui, optikos ir elektronikos srities.

„Perspektyviems darbuotojams, įskaitant tuos, kurie galėtų persikvalifikuoti ir imtis inžinierių pareigų, įmonė kompensuoja aukštąjį išsilavinimą“, – sako G. Nikonorov.

Stengiamasi megzti ir glaudesnį dialogą su pačiais universitetais, nes jų mokymo programos kol kas sunkiai išpildo rinkos lūkesčius. Pasak bendrovės atstovų, jei atsirastų naujų, realų poreikį rinkoje atitinkančių mokymo programų, jauniems paruoštiems specialistams darbo ilgai ieškoti tikrai nereikėtų. Todėl stengiamasi palaikyti kontaktus ir aukštosioms mokykloms nurodyti, kokių specialistų poreikį šiandien turi įmonė.

Aukštųjų technologijų įmonių grupė kuria technologiškai pažangius optinius prietaisus: termovizinius, skaitmeninius ir analoginius naktinius bei dieninius optikos prietaisus, kurie naudojami medžioklėje, jūrų pramonės ir saugumo industrijoje. Įmonių grupė yra civilinės termovizijos gamybos pradininkė, o jos produkcija eksportuojama į daugiau nei 70 pasaulio šalių, daugiausia – į JAV ir Europą. Įmonių grupė yra viena iš nedaugelio gamintojų, užtikrinančių pilną produkcijos gamybos ciklą, ji šiandien siūlo daugiau nei 200 produktų. Grupę sudaro 9 bendrovės, veikiančios 7 pasaulio valstybėse (pagrindinis biuras veikia Lietuvoje), jose dirba iš viso 1200 darbuotojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)