I. Devi mokėjo 12 kalbų, pažinojo daugelį garsenybių (Marilyn Monroe, Greta Garbo) ir įtakingų asmenybių. Indija ir joga ji susidomėjo po pažinties su jogos mokytoju Šri Krišnamačarja. Vėliau pati keliavo po pasaulį, mokė jogos, parašė knygų.

Pateikiame 30 I. Devi mitybos principų:

1. Negerkite vandens su ledu. Tai trikdo skrandžio sulčių cirkuliavimui, kenkia virškinimui.
2. Ryte pabudę ir vakare prieš miegą išgerkite po stiklinę kambario temperatūros vandens.
3. Per dieną išgerkite 5–8 stiklines vandens.
4. Valgio metu negerkite, nes tada praskiedžiamos skrandžio sultys. Gerti skysčius galimus likus pusvalandžiui iki valgio ir praėjus 2–3 valandoms po valgio.
5. Vandenį gerkite mažais gurkšneliais, neskubėdami.
6. Valgykite šviežius vaisius, užuot gėrę sultis.
7. Atgaivinkite virintą vandenį, kelis kartus perpildami iš vieno indo į kitą. Kelių kartų pakaks, kad vanduo atgautų virinimo metu prarastus elementus ir turėtų lengvą stimuliuojamą poveikį organizmui.
8. Jei spaudžiate sultis iš šviežių morkų, ridikėlių, burokėlių ar kitokių daržovių, įdėkite šiek tiek žalių daržovių lapų.
9. Atsisakykite alkoholio, kavos, arbatos, kakavos.
10. Pieną gerkite mažais gurkšneliais, antraip gali sutrikti virškinimas. Apskritai pienas – maistas, o ne skystis.
11. Valgykite ne tą maistą, kurio norisi, o tą, kurį įsisavins organizmas.
12. Maistą rinkitės kruopščiai, kaip renkatės drabužius ar baldus.
13. Išbraukite iš raciono negyvus produktus: konservus, valytus baltuosius ryžius, rafinuotą cukrų, baltus miltus, saldainius, įvairius kepinius, actą. Vietoje to rinkitės nevalytus ryžius, rudąjį cukrų, medų, miltus iš nevalytų grūdų.
14. Gerai sukramtykite maistą, ypač krakmolingą.
15. Naudingiausia – sužiedėjusi duona, džiūvėsiai. Tiesa, juos reikia kruopščiai sukramtyti ir jokiu būdu neužgerti vandeniu.
16. Valgio metu galimas tik vienas krakmolingas produktas. Tarkime, jei suvalgėte ryžių, nevalgykite tuo metu duonos, bulvių, makaronų ir pan.
17. Krakmolingų produktų nevalgykite kartu su baltymais (su žirniais, kopūstais, kiaušiniais ir kt.), antraip gali sutrikti virškinimas.
18. Vandenį, kuriame virė daržovės, naudokite sriuboms ar padažams.
19. Daržovių (morkų, burokėlių ir kt.) lapų neišmeskite, įdėkite jų į puodą, virdami sriubą.
20. Daržoves virkite ant nekaitrios viryklės, nedideliame kiekyje vandens, o geriausia – troškinti garuose.
21. Nevalgykite kepto, riebaus maisto, jis lėtai įsisavinamas.
22. Nevartokite gyvūninės kilmės riebalų, jie didina cholesterolio lygį kraujyje.
23. Jei norite sumažinti cholesterolio lygį kraujyje, valgykite varškę, pieną, žuvį, ne kiaušinius, kepenėles.
24. Nevalgykite produktų, turinčių gyvūninės kilmės riebalų, nes juose mažai baltymų. Tai trukdo fermentų veiklai.
25. Kreipkite dėmesį ne tik į kalorijų ir riebalų kiekį, bet ir į mineralinę produktų vertę.
26. Produktų, kuriuose yra bent kiek riebalų, nešildykite kelis kartus (tas pats pasakytina ir apie augalinį aliejų).
27. Valgykite lėtai, pasimėgaudami, gražioje aplinkoje.
28. Nevalgykite, jei jaučiate įtampą, esate pikti, prastai nusiteikę – tai sukels organizme toksiškų pokyčių.
29. Valgio metu venkite nemalonių pokalbių.
30. Gerbkite maistą.

I. Devi iki pat gyvenimo pabaigos laikėsi šių principų ir, kaip minėta, gyveno 102 metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)