Greita paieška „Google“ jums daugiau ar mažiau tiksliai nurodys, kad kvepalų galiojimo laikas paprastai trunka nuo trejų iki penkerių metų. Tačiau viskas nėra taip vienareikšmiška, rašoma tinklalapyje marieclaire.ru.

Kai kurie parfumeriai įsitikinę, jog kai kurios kompozicijos nė kiek nepakitusios gali gyvuoti ir ilgiau. Kai kurie nišinės parfumerijos gamintojai netgi mano, kad kvepalai, kaip ir geras vynas, nuo ilgo laikymo tik praturtėja.

„Jei tinkamai laikysite ir saugosite nuo tiesioginių saulės spindulių, kvepalai galės išsilaikyti ilgiau, nei nurodyta ant pakuotės“, – tikino parfumeris Olgrenas Hoggas. – Geriausia šią „brangenybę“ laikyti drabužinėje ar komodos stalčiuje. Ten kvepalai bus apsaugoti tiek nuo saulės, tiek nuo radiatorių karščio. Tačiau žinoma, po penkerių metų reikėtų patikrinti jų kokybę“.

Garsus britų aromatų gurmanas ir kolekcininkas Chandleris Burras taip pat pasidalijo asmenine kvepalų saugojimo patirtimi.

„Patys brangiausi mano kolekcijos egzemplioriai didžiąją laiko dalį praleidžia… šaldytuve, specialioje dėžėje. Taip aš pratęsiu jų galiojimą. Jokių ultravioletinių spindulių, jokio temperatūrų perkritimo, jokios oksidacijos. Puikios gyvenimo sąlygos!“ – sakė jis.

Išmesti ar neišmesti?

Kad galėtumėte atsakyti į šį klausimą, reikia atsižvelgti į tris dalykus.

Uoslės testas. Tiesiog įsiklausykite į savo aromatą. Kartais atsakymas slypi paviršiuje – jei skambesys pasikeitė, jei pirmasis akordas tapo pernelyg aštrus ir net „spiritinis“, jei natos iš karto išsisklaido ir jų nebeįmanoma pagauti, vadinasi, šio flakono galiojimo laikas jau pasibaigė.

Spalva. Paimkite kvepalų buteliuką ir apžiūrėkite į jį prieš šviesą. Kvepalai patamsėjo? Tapo drumsti? Tai liudija, kad atėjo laikas išsiskirti ir paieškoti naujų aromatų.

Ingredientai. Išanalizuokite kvepalų sudėtį. Atminkite, kad citrusinės natos išgaruoja greičiausiai, o štai kiprietiškos (chypre), rytietiškos ir medienos kompozicijos išsilaiko ilgiau. Jei etiketėje deklaruojama, kad kvepalus sudaro natūralūs ingredientai ir dar be konservantų, tai jūsų „romanas“ tikrai bus trumpas, nors, galbūt, intensyvus ir abipusis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)