Kas nusprendė, kas yra kičas?

Gytis Lietvaitis aplinkos dizaino konferencijoje „Garden Style“ pristatys pranešimą „Virtuali kelionė po miško sodą: daiktai, spalvos, augalai“. Tokį šiek tiek pasakišką, pilną spalvų ir formų — visai kaip ir Gyčio sodybos kiemas. Bet apie jį šiek tiek vėliau.

Nebūtina turėti meninį išsilavinimą, kad galėtum puošti savo kiemą. Tačiau dažnam kyla abejonė: ar nepadauginsiu, ar nepribursiu nesąmonių, ar nebus tai kičas ir beskonybė. Jau tiek esame prisiklausę dizainerių dejonių dėl plastikinių gandrų, nykštukų, gėlių padangose.

Tačiau Gytis sako, kad vienareikšmiško atsakymo nėra: kičo ribos yra šiek tiek išplaukusios. Viskas priklauso nuo kiemo šeimininko tolerancijos spalvoms bei objektams.

Sodybos kiemas

Jei jums patinka minimalizmas ir penkiasdešimt pilkos atspalvių — kieme atsiradus papildomiems objektams, kičo saugikliai gali išmušti gana greitai.

Bet yra ir kita žmonių grupė, turinti didesnį tolerancijos spektrą spalvoms, įvairiems objektams bei smulkioms detalėms — jiems spalvų margumynas patinka.

Pastarajai grupei priklauso ir Gytis, todėl kraštovaizdžio inžinierius neskuba teisti.

Sodo nykštukai ir vežimo ratai

Žinoma, dėl skonio nesiginčijama, bet kodėl tie nykštukai dažnu atveju lieka už tvoros? Gytis juokiasi, kad problema yra ne vežimo ratai ar nykštukai, o jų paplitimas: įsivaizduokite, jei būtų tik kelios sodybos, tokiu atributu pasipuošusios, turbūt stebėtumėmės originalia idėja. Štai, pavyzdžiui, puodų namas Žagarėje: jis tikrai išskirtinis, ekscentriškas. Čia nekalbame apie jokią meninę vertę, bet kiču tai pavadinti irgi būtų sunku, sako Gytis. Jei kas antras lietuvis savo sodybą puoštų puodais — niekas iki Žagarės nebevažiuotų.

Taip ir atsitiko su vežimų ratais, pakabintais ant sienos. Taip atsitiko ir su nykštukais. Pasikartojanti idėja pasidarė banali, neįdomi.

Sodybos kiemas

Įdomiausios yra tos idėjos, kurios vienetinės ir kurios turi istoriją. Bet kaip tą istoriją sukurti savo kieme?

Kaip atsiranda kiemo istorijos

Gytis yra įsitikinęs, kad kiekvienam objektui kieme yra reikalinga legenda, istorija, kodėl jis atsirado tam tikroje vietoje. Kraštovaizdžio inžinierius turi du kūrybos kelius:
kartais pirma gimsta idėja, o vėliau atsiranda jai skirti objektai;
bet būna ir atvirkščiai, sako kūrėjas — įvairūs objektai kieme gali sukurti legendą.

Pavyzdžiui, apvalią kiemo aikštelę Gytis apjuosė vytelių tvora, kad gražiai suvaldytų peraukštėjimą ir sukurtų užuovėją. Tada pastebėjo, kad būnant aikštelės viduje atsiranda saugumo, šilumos jausmas — jautiesi tarsi paukštis lizdelyje. Tad ir pavadino tą kiemo dalį Lizdu. O toliau jau galima dekoruoti “lizdą” tokiomis detalėmis, kurios būtų susijusios su paukščiais.

Gytis Lietvaitis

Svarbu nebijoti kurti net ir neturint stiprios idėjos — idėja jus gali pasivyti procese ar net jau turint rezultatą. Gyčio kieme objektai atsiranda gana stichiškai: kartais jie kyla iš nuojautos, vidinio balso, sukauptų patirčių ar vizijų, įgautų kelionėse. Bet kartais viskas vyksta daug žemiškiau — Gytis tiesiog naudoja tai, ką turi po ranka, todėl dažnu atveju seni daiktai čia atgyja antram gyvenimui ir kuria naują pasaką.

Spalvota Gyčio kiemo pasaka

Kraštovaizdžio inžinierius kūryboje naudoja ne tik senus objektus — kartais gamtos iškrėstus pokštus jis taip pat prikelia naujam gyvenimui. Pavyzdžiui, šiemet gausiai pasnigus, lūžo daug medžių šakų. Supjaustyti į malkas jas būtų buvę paprasčiausia, bet Gytis į situaciją pažvelgė kūrybiškai ir iš kritusios medienos pagamino pakeltų lysvių bortelius — taip medžiai kieme pratęs savo gyvavimą.

Sodybos kiemas

Pasaką Gytis sukūrė ir savo vištoms — tiksliau, pasakų namelį. Tamsiai mėlynas vištų namas su apvaliu langu ir arkinėmis durelėmis tapo tikra kiemo puošmena. Namelio gamybai Gytis naudojo tai, ką turėjo po ranka — lentų nebuvo tiek daug, tad teko suktis iš situacijos ir jas kalti kiek neįprastu būdu. Rezultatas nustebino net patį kūrėją — lentos primena vištų plunksnas — jos viena kitą perdengia. Namelis yra papuoštas dekoratyvinėmis detalėmis: ant stogo kraigo įsitaisė du menininkų kurti paukšteliai bei puošniai išpjaustytas karnizas. O pats stogas yra apželdintas augalais. Vištide šio pastatėlio liežuvis tiesiog nesiverčia vadinti — tikras vištų namas.

Stipriam įspūdžiui sukurti yra reikalingos spalvos, teigia Gytis. Toks dekoras akį džiugins ne tik vasarą, bet išsiskirs ir tamsiuoju metų laiku. Savo kieme inžinierius įkurdino ir ryškiaspalvę pergolę, skirtą vynuogei atremti. Gytis pasakoja, kad pergolės kolonos papuoštos geometriniais raštais, o stogą benzininiu pjūklu išsipjaustė ir kampiniu šlifuokliu nušveitė pats. Pergolės spalvos tikrai drąsios — balta, ryškiai žalia bei mėlyna. Jei būtų turėjęs rožinių dažų, būtų panaudojęs ir juos, sako kūrėjas. Virš pergolės įtaisytas apšvietimas statiniu leidžia grožėtis ir sutemus.

Sodybos kiemas

Kaip dekoruoti kiemą: dar daugiau drąsių idėjų

Gytis ragina turėti drąsos ir eksperimentuoti: į savo kiemą pažiūrėti kaip į žaidimų aikštelę, kurioje leidžiate sau klysti ar keisti taisykles, kada tik norite. Svarbiausia negalvoti, ką kiti pagalvos, ar kokias etiketes užklijuos — savo pasaką kuriate pirmiausia sau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)