Nors rudenį tikimybė kelyje sutikti kanopinių žvėrių itin padidėja dėl jų migracijos, aplinkosaugininkai sako, kad miestams užimant vis daugiau gamtos tokie atvejai tik dažnės.

Laukinių gyvūnų susidūrimai su transporto priemonėmis paprastai sudaro ir didžiąją dalį Aplinkos apsaugos departamento (AAD) gaunamų pranešimų. Pavyzdžiui, rugsėjo 6-12 dienomis dėl į autoįvykius pakliuvusių laukinių gyvūnų kreiptasi 131 kartą, o pirmąją rugsėjo savaitę – 94 kartus. Pirmąjį šių metų ketvirtį buvo gauti 1588 tokie pranešimai, antrąjį ketvirtį – 2509.

Šernai pievoje

Žvėrys kelius kerta ten, kur driekiasi jų migracijos takai, ir kur tą jie darė daugybę metų, todėl jų elgesį pakeisti sunku, tačiau vairuotojai turi galimybių tokio susidūrimo išvengti ar bent sumažinti jo pasekmes. Štai, ką jiems svarbu prisiminti.

Kada labiausiai tikėtina sutikti laukinį žvėrį kelyje?

Laukinius gyvūnus kelyje galima pastebėti tam tikru metų ir paros laiku. Pavyzdžiui, briedžiai keliuose dažniausiai pasirodo gegužės, birželio ir rugsėjo mėnesį, stirnos – gegužės ir lapkričio mėnesį, o šernai – nuo rugsėjo iki gruodžio.

Briedis

Pastebėti žvėris nėra taip paprasta ir dėl jų pomėgio kelius kirsti tamsiu paros metu ar esant prieblandai. Didžiausia tikimybė juos sutikti vakare: nuo 17 valandos iki 23 valandos arba paryčiais, vis dėlto reikia įvertinti ir tai, kad matomumas kelyje priklausys ir nuo oro sąlygų: rūko, lietaus, pūgos ir kt.

Kaip pasiruošti esant tikimybei sutikti laukinį gyvūną?

Dažniausiai gyvūnai kelius kerta jiems gerai žinomose vietose, kur eina jų migracijos takai, todėl ar bus išvengta susidūrimo labai priklauso ir nuo pačių vairavimo įpročių. Yra net keletas būdų, kaip sumažinti susidūrimo riziką:

  • patikrinkite, ar veikia priekiniai automobilio žibintai. Jie turi būti švarūs;
  • išvalykite automobilio langus iš vidaus ir išorės, kad būtų geriau matyti;
  • atkreipkite dėmesį į ženklus, įspėjančius apie laukinius gyvūnus kelyje, laikykitės nurodytų greičio apribojimų;
  • sumažinkite greitį prieš kelio vingį, kalvos viršuje ir kelio ruožuose prie miško ir pamiškėse;
  • jei galite važiuokite šviesiu paros metu;
  • jei priešais važiuojantis vairuotojas mažina greitį, tą turėtumėte padaryti ir jūs, taip jis gali reaguoti į gyvūną kelyje ar šalia jo;
  • jei kelyje yra smulkus gyvūnas, saugiau yra jį pervažiuoti nei išvažiuoti į priešingo eismo juostą ar staigiai sukti į šalikelę.

Ką daryti pastebėjus gyvūną šalia kelio?

Kartais vairuotojai laukinį žvėrį pastebi šalia kelio. Štai, kaip reikėtų elgtis tokiu atveju:

  • sumažinkite greitį ir spauskite garso signalą trumpais pliūpsniais. Tai gali gyvūną atbaidyti;
  • nevažiuokite prie pat gyvūno, nes išgąsdintas žvėris gali elgtis neprognozuojamai;
  • įvertinkite, ar nėra daugiau gyvūnų. Stirnos, taurieji elniai ir šernai dažnai pasirodo bandomis;
  • jei siekiant išvengti susidūrimo jums reikia sustoti, stabdykite stipriai, bet venkite slydimo;
  • jei gyvūnas didelis ir sustoti negalite, apvažiuokite jį iš užpakalinės pusės.

Kaip sumažinti smūgį, jei susidūrimas neišvengiamas?

Tam tikrais atvejais susidūrimas su laukiniu gyvūnu yra neišvengiamas. Tokiu atveju yra keli veiksmai, kurių galite imtis, kad sumažintumėte smūgį:

  • nukreipkite automobilį į tą pusę, iš kurios atėjo laukinis gyvūnas;
  • žiūrėkite ne į gyvūną, o ta kryptimi, kur norite važiuoti;
  • pasistenkite trenktis į gyvūną automobilio šonu, o ne priekiu;
  • prieš pat susidūrimą atleiskite stabdžio pedalą. Stabdant automobilio priekis nusileidžia, todėl padidėja tikimybė, kad stambus gyvūnas trenksis į priekinį stiklą;
  • kuo žemiau pasilenkite, nes briedžiai ir elniai neretai susidūrimo atveju užvirsta ant automobilio stogo.

Kam pranešti apie įvykį su laukiniu gyvūnu?

Apie sužalotus, į gyvenvietes ar miestus užklydusius laukinius gyvūnus galima pranešti Gyvūnų globėjų asociacijai, medžioklės plotų naudotojams, skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112 arba AAD telefonu (8 5) 273 2995.

Briedžio ragas

Jei laukinis gyvūnas buvo partrenktas automobilio, nepriklausomai nuo gyvūno dydžio ir nuo to, ar jis vis dar gyvas, ar ne, reikia informuoti AAD telefonu (8 5) 273 2995 arba skubiosios pagalbos tarnybų telefonu 112.

Pranešant apie įvykį svarbu kuo tiksliau nurodyti jo vietą ir apibūdinti gyvūno būklę. Įvertinęs gautą informaciją, AAD specialistas sprendžia, kam perduoti pranešimą.

Kam perduodamas toks pranešimas?

Pranešimus apie susidūrimus su transporto priemone departamento specialistai perduoda medžioklės plotų naudotojams.

Pranešimai dėl iš medžių iškritusių paukščių, sužeistų gandrų, pajūryje rastų ruoniukų, į gyvenvietes užklydusių žvėrių, žiemą prie ledo prišalusių gulbių ir kt. perduodami gyvūnų globėjų asociacijoms arba savivaldybių administracijoms. Šios įprastai turi sutartis su tiekėjais, kurie sužeistus gyvūnus gydo arba sutvarko jų gaišenas miestelio ar miesto teritorijoje.

Kaip elgtis su partrenktu laukiniu gyvūnu?

Gyventojai turėtų įsidėmėti, kad pasiimti partrenktą gyvūną – draudžiama. Tą padariusiems gresia administracinė atsakomybė – įspėjimas arba 30–90 eurų bauda.

Jei partrenktas laukinis gyvūnas trukdo kitiems eismo dalyviams, kol atvyks specialistai jį leidžiama patraukti į šalikelę.

Ką daryti su partrenktu gyvūnu atvykę specialistai sprendimą priima įvertinę gyvūno sužalojimus. AAD žiniomis, dažniausiai gyvūnas autoįvykio metu žūna.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)