Anot santykių eksperto, su šia problema susiduria dažnas. „Kai įsimylėjimas praeina, kai kurie iš mūsų nesąmoningai ima žlugdyti santykius. Yra keletas to priežasčių ir jas šiandien apžvelgsime“, – sakė pašnekovas.

Nesaugus prieraišumas

„Mūsų vaikystės traumos, tai, koks santykis buvo su mama ir tėčiu, kai buvome kūdikiai, formuoja mūsų psichiką, prieraišumo tipą ir paskui gali pasireikšti intymiuose santykiuose. Jei dėl kažkokių priežasčių susiformavo nesaugus prieraišumo tipas, mūsų pasąmonė ima kišti pagalius į ratus, vengiame žmogaus, bėgame iš santykių. Jei įtariate, kad taip yra, pasidomėkite, kokia buvo jūsų ankstyvoji vaikystė, koks buvo santykis su tėvais, panagrinėkite seką, kaip viskas vyko su ankstesniais partneriais. Tai nėra nuosprendis. Gyvenant su saugaus prieraišumo žmogumi, gali savaime viskas pasikeisti, galima pakeisti sąmoningai sporto pagalba, asmenybės stiprinimo pagalba, tai nėra nepajudinamas dalykas, bet reikia atkreipti į jį dėmesį“, – pasakojo D. Ražauskas.

Per daug skubate

„Po vieno išsiskyrimo iškart ieškote kitų santykių. Dalis mano mokytojų rekomenduoja bent 12 mėnesių palaukti, padaryti emocijų paleidimo pratimų, neskubėti, bent metus neiti į pasimatymus. Jei iš vieno skausmo skubate šokti į kitą skausmą, vargu ar tai padės. Tyrimai rodo, kad nepaisant to, kad žmogus dažnai keičia partnerius, susiduria su tokiomis pačiomis problemomis. Taip yra dėl to, kad jis pats nesikeičia. Į naujus santykius eina toks pats, koks buvo. Dėl nesėkmingų santykių dažnai esame linkę kaltinti kitą, ir manome, kad pradėjus naujus santykius, viskas bus gerai. Taip nebus“, – teigė pašnekovas.

Bloga karma

„Tai nėra pajudinama, tai nereiškia, kad esate prakeiktas. Viską galima pakeisti. Reikia rasti gerą psichoterapeutą, keisti save ir bandyti vėl ieškoti antrosios pusės“, – pasakojo santykių ekspertas.

Nekeičiate savo charakterio

„Neapsiimate reguliaria saviugda, nesportuojate, neturite žmogaus, kuris prižiūrėtų jūsų psichologinę higieną, neskaitote knygų, galvojate, kad problemų turi kiti žmonės, bet ne jūs. Tiesa ta, kad gal jie ir nebuvo tobuli, bet ir jūs nesate. Tad pradėkite nuo savęs“, – sakė D. Ražauskas.

Neatleidžiate savo buvusiems partneriams

„Atleiskite visiems. Visas nuoskaudas susirašykite ant balto popieriaus lapo, perskaitykite ir paleiskite jas. Atleiskite savo tėvams. To nepadarius, kyla didelis pavojus, kad nuoskaudas suprojektuosite į naują žmogų ir patys nesuprasite, kodėl tapote tokie priekabūs“, – pasakojo pašnekovas.

Keliate per aukštus standartus

„Holivudas, žurnalai sudarė įvaizdį, koks turi būti mūsų partneris, kaip turi atrodyti, kaip elgtis ir pan. Dažniausiai kad ir su kokiu žmogumi begyventumėte, galiausiai paaiškėja, kad arba jo charakteris, arba elgesys, arba išvaizda neatitinka tos iliuzijos. Kuo labiau žmogus auga, kyla karjeros laiptais, tuo aukščiau kyla ir standartai. Bet bėda ta, kad laikas eina ir mes senstame, tampame bjauresnio charakterio, nebe tokie patrauklūs, o standartai auga. Grožis, jaunystė ir energija – žemyn, o standartai – aukštyn. Tai veikia ir vyrus, bet labiau – moteris. Pažiūrėkite į viską paprasčiau. Nesakau, kad imkite pirmą gatvėje pasitaikiusį, ne. Bet dažnai mūsų gyvenime atsiranda žmogus, kuris yra lyg ir nieko, lyg ir geras, tvarkingas, išsilavinęs, bet nėra tos holivudinės aistros, žiežirbos... Bet tyrimai rodo, kad jei imi tą ramų –variantą, tarp jūsų yra pagarbus ryšys, dažnai visai neblogai išeina. O jei ir sutiksi tą, su kuriuo aistra virs per kraštus, didelė tikimybė, kad viskas baigsis skyrybomis. Žinoma, būna išimčių“, pasakojo ekspertas.

Nelauk „Wow efekto“

„Nereikia laukti tos nepamatuojamos aistros. Pasirinkite žmogų, kuris yra pagarbus, kurio vertybės sutampa su jūsiškėmis ir bandykite kurti gyvenimą kartu“, – teigė specialistas.

Per daug skubate su seksu

„Daugelis porų per pirmą-trečią pasimatymą jau skuba į lovą. Nepalaikau šitos taktikos. Kodėl? Greitai gaunami lytiniai santykiai mūsų pasąmonėje nupigina visą santykį. Nebėra laiko, kad susikurtų gilesnis ryšys. Aš rekomenduoju per pirmus pasimatymus neskubėti į lovą. Jei žmogus rimtas, jis palauks. Priešingu atveju – pjausi šaką, ant kurios sėdi“, – sakė D. Ražauskas.

Esate per didelis egoistas

„Mes savo egoizmo iš šono nematome. Pamatyti savo ego yra sudėtinga. Bet jei dažnai keičiasi jūsų partneriai, gali būti, kad arba esate aukos, arba turite didelę puikybę. Santykiuose turite rinktis vieną iš dviejų: arba esate teisus, arba mylimas. Reikės ieškoti kompromisų, bet lygiaverčiai santykiai yra geriausia, ką galite turėti“, – teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)