Taip rugsėjo 13 dieną nusprendė Panevėžio apygardos teismas, atmetęs PST prašymą panaikinti IAE sprendimą pašalinti bendrovę iš konkurso.

„PST pažeidė Konkurencijos įstatyme numatytą draudimą sudaryti konkurenciją ribojantį susitarimą. Nuo sprendimo paskirti ekonominę sankciją įsiteisėjimo dienos praėjo mažiau kaip treji metai, taip pat ieškovė neatitiko numatytų apsivalymo sąlygų, o priemonės, kurių ji ėmėsi siekdama įrodyti savo patikimumo atstatymą, yra nepakankamos“, – rašoma teismo nutartyje.

Teismas paliko galioti ir laikinąsias apsaugos priemones, draudžiančias tęsti konkursą, kol įsiteisės galutinis teismo sprendimas.

Teismas taip pat pabrėžė, kad PST ne tik nepripažino 2017 metų Konkurencijos tarybos nutarimo dėl kartelinio susitarimo, bet ir nėra sumokėjusi visos 8,5 mln. eurų baudos su palūkanomis.

Panevėžio apygardos teismo nutartis per 14 dienų gali būti skundžiama Lietuvos apeliaciniam teismui.

Birželį PST pasiūlymą konkursui atmetusi IAE teigė, jog už dalyvavimą kartelyje nubausta įmonė įvykdė tik vieną reikalavimą – dėl prevencinių priemonių. Dar dviejų iš trijų privalomų vadinamųjų apsivalymo reikalavimų – sumokėti baudą ir bendradarbiauti išaiškinant pažeidimą – įmonė neįgyvendino, todėl pagal įstatymą neturėjo teisės dalyvauti konkurse.

PST birželį teismui apskundė IAE sprendimą atmesti jos pasiūlymą – įmonė teigė, kad IAE neturėjo pastabų ir priekaištų PST patikimumui dėl jo įgyvendintų priemonių, siekiant ateityje išvengti kartelinių susitarimų.

Pernai spalį jau trečią kartą paskelbtame IAE atliekyno konkurse buvo gauti trys pasiūlymai, tačiau jo dalyviai oficialiai neskelbiami.

Be PST, BNS žiniomis, jame dalyvauja dar dvi Lietuvos statybų įmonės – „Icor“ grupės įmonė „Axis Tech“ bei „Eikos statyba“.

Atliekyno konkursas yra svarbus nacionalinio saugumo požiūriu, todėl rangovą turės patvirtinti ir Vyriausybė. Taip siekiama išvengti situacijos, kai didelės vertės IAE uždarymo projektus laimėjo Vokietijos „Nukem“, vėliau tapusi Rusijos atominės energetikos statybos milžinės „Rosatom“ bendrovės „Atomstrojeksport“ valdoma įmone.

Į atliekyną atliekos bus dedamos visą IAE uždarymo laiką, iki 2038 metų, ir galės būti saugomos 300 metų. Jis bus įrengtas Visagino savivaldybės Stabatiškės aikštelėje. Jį uždarius dar bent 100 metų jis bus prižiūrimas, o dar 200 metų bus ribojamas teritorijos naudojimas.

Projektas finansuojamas Europos Sąjungos Ignalinos programos lėšomis.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją