Kodėl vėluoja mėnesinės?

  • Priaugote ar numetėte svorio


Tai – viena dažniausių priežasčių, kodėl menstruacijų ciklai tampa nereguliarūs. Jei pastaruoju metu netekote ar priaugote 10 proc. ar daugiau savo kūno svorio, menstruacijų galite ir nesulaukti. Kai jūsų kūnas netenka ar priauga daug svorio, pakinta estrogenų kiekiai ir jūs galite nesubrandinti kiaušinėlio. Dėl šios priežasties sutrinka menstruacijų ciklas.

  • Intensyviai sportuojate


Kaip ir dideli svorio pokyčiai, intensyvus sportas taip pat gali išderinti reprodukcinės sistemos hormonus. Apkrovos jūsų kūnui gali sutrikdyti menstruacijų ciklą, ypač tada, jei tai eina koja kojon su lieknėjimu.

  • Patiriate stresą


Jūsų ciklą gali sutrikdyti ne tik fizinis, bet ir psichinis stresas. Jei darbe išgyvenate itin įtemptą laikotarpį ar bandote išspręsti sudėtingą asmeninę problemą, nenustebkite, jei tą mėnesį jūsų menstruacijos vėluos. Kai stresas praeina ar problema išsprendžiama, jūsų ciklas turėtų grįžti prie įprasto ritmo.

  • Jūsų vaistai


Dėl nereguliarių menstruacijų ciklo kartais gali būti kalti tam tikri vaistai, pavyzdžiui, antidepresantai, chemoterapijos vaistai, kai kurios kontraceptinės priemonės. Nutraukus kontraceptinių hormoninių piliulių vartojimą, taip pat gali sutrikti ciklas: kartais prireikia kelių mėnesių, kol jis grįžta į įprastas vėžes.

  • Problemos su skydliauke


Menstruacijų ciklui įtakos gali turėti pernelyg aktyvi ar per mažai aktyvi skydliaukė. Jei nėštumo galimybė atkrinta, gydytojas turi patikrinti jūsų skydliaukės veiklą. Jums gali būti skirtas kraujo tyrimas skydliaukės hormonams patikrinti. Jei skydliaukės veikla iš tikrųjų bus sutrikusi, gydytojas paskirs vaistus, kurie sureguliuos jūsų hormonus.

  • Perimenopauzė


Tai periodas, kai jūsų organizmas natūraliai pradeda ruoštis menopauzei, kuriai atėjus, menstruacijos dingsta visam laikui. Daugumai moterų perimenopauzė prasideda menstruacijų ciklo sutrikimais sulaukus 40 metų, bet ji gali prasidėti ir anksčiau.

  • Jūs vis dar bręstate

Jei menstruacijos vėluoja paauglėms, tai irgi gali būti normalu.

Kaip paankstinti mėnesinių pradžią?

Svarbu pabrėžti, kad bet kokie eksperimentai su menstruacijų ciklo trukme yra pavojingi, nes pertraukia natūralius fiziologinius procesus, ir nėra aišku, kaip organizmas reaguos į tokį įsikišimą. Vis dėlto yra būdų, kurie gali pareguliuoti ciklo eigą:

  • Jeigu vartojate hormonines kontraceptines piliules, tiesiog nustokite jas gerti keliomis dienomis anksčiau, negu priklauso pagal schemą. Pertraukos metu prasidės menstruacijos, o pertraukai pasibaigus, pradėkite gerti piliules iš naujos pakuotės. Prieš tai nepamirškite pasikonsultuoti su gydytoju dėl galimų komplikacijų
  • Manoma, kad menstruacijas gali paskatinti taurė raudonojo vyno ir karšta vonia arba sauna antroje ciklo pusėje, taip pat vonelė kojoms su garstyčiomis. Tačiau būkite atsargios, nes itin aukšta vandens ar pirties temperatūra kartais sukelia stiprų kraujoplūdį.
  • Tikima, kad menstruacijas gali paskubinti ir žolelių nuovirai bei vaistažolių arbatos: tam tinka petražolės, bitkrėslės, debesylo šaknų nuoviras, mėlynosios rugiagėlės, vaistinė verbena.

Kiek gali vėluoti mėnesinės?
Pastoviausia moterų ciklo trukmė yra 20–40 metų amžiaus, tada ciklas būna 28 (+-7) dienos. Vėlavimas „be priežasties” dažniausiai yra apie 7 dienas. Ciklas neturėtų būti ilgesnis nei 35 dienos. Jei ciklas nuolatos yra ilgesnis, reiktų kreiptis į specialistą. Taip pat ciklas neturėtų būti trumpesnis nei 21 diena.

Ką reiškia gausios mėnesinės?

Jeigu higieninius paketus reikia keisti kas 1-2 valandas, tai – požymis, kad mėnesinės gausios. Priversti sunerimti turėtų ir šie požymiai: higieninių priemonių keitimas naktį, besitęsiantys spazminiai skausmai menstruacijų metu, kraujavimas ar tepliojimas tarp jų. Į gydytoją reikėtų kreiptis nedelsiant, jeigu menstruacijos prasideda kraujo pliūpsniais, yra su krešuliais, intervalas tarp jų, skaičiuojant nuo pirmos ankstesnių mėnesinių dienos iki kitų, trumpesnis nei trys savaitės, kraujas pasirodo tarp menstruacijų.

Dažniausiai menstruacijos būna gausios dėl organinių priežasčių (gimdos polipai, miomos, adenomiozė, piktybiniai navikai ir kt.) ir dėl sutrikusios hormonų pusiausvyros pradėjus vešėti gimdos gleivinei.

Remiantis statistika, gausus menstruacinis kraujavimas, arba menoragija, vargina kas penktą vaisingo amžiaus moterį.

Ką reiškia nereguliarios mėnesinės?

Normalus mėnesinių ciklas yra 21–35 dienos, o kraujavimo trukmė gali svyruoti nuo 2 iki 7 dienų. Pirmieji 3–5 m. nuo mėnesinių pradžios ir paskutiniai 10 m. iki menopauzės pradžios – laikas, kai dažniau stebimi ciklo trukmės pokyčiai.

Mėnesinių ciklo sutrikimų priežasčių gali būti daug ir įvairių, o tarp jų – tiek fizinės kilmės, tiek psichologinės kilmės negalavimai. Verta paminėti skydliaukės veiklos sutrikimus – dažniausiai mėnesinės sutrinka dėl nepakankamos skydliaukės funkcijos. Mėnesinių ciklas taip pat gali sutrikti, sergant sunkiomis lėtinėmis ligomis, esant kai kurioms kiaušidžių patologijoms, kaip policistinių kiaušidžių sindromas, taip pat dėl gimdos miomų, polipų. Menstruacijos gali išsibalansuoti ir dėl gyvenimo būdo pokyčių, pavyzdžiui, griežtos dietos, didelio fizinio krūvio, streso ir įtampos. Padėti šioje situacijoje gali gydytojas akušeris-ginekologas, kuris, atlikęs pirminį ištyrimą, išklausęs pacientės pasakojimą, nukreips ją tinkama ištyrimo linkme.

Ką reiškia anksčiau prasidėjusios mėnesinės?

1. Brendimas

Lytinis brendimas paprastai prasideda nuo aštuonerių iki 13 metų. Jį skatina organizme esančios cheminės medžiagos, vadinamos reprodukciniais hormonais. Šie hormonai veikia menstruacinį ciklą visus vaisingus metus.

2. Perimenopauzė

Perimenopauzė yra perėjimas į menopauzę. Paprastai tai prasideda keturiasdešimties metų viduryje ir trunka apie ketverius metus.

3. Intensyvi mankšta

Intensyvus pratimas gali sukelti nereguliarias menstruacijas arba visiškai jas sustabdyti.

4. Svorio svyravimai

Ankstyvos, nereguliarios ar išnykusios mėnesinės dažnai yra susijusios su dideliais svorio pokyčiais. Menstruacijų nukrypimai dažnai atsiranda greitai krentant svoriui, laikantis ekstremalių dietų, po skrandžio mažinimo operacijos ar valgymo sutrikimų.

5. Stresas

Sunkus stresas gali sutrikdyti hormonų lygį ir sukelti nereguliarias mėnesines. Jei jaučiate nerimą ar neseniai patyrėte trauminį įvykį, tai gali sukelti hormonų disbalansą.

6. Įprastos rutinos pakeitimas

Įprastos rutinos pokyčiai gali paveikti jūsų hormonus ir sukelti ankstyvas ar vėlyvas mėnesines. Pavyzdžiui, kai kurie tyrimai rodo, kad žmonėms, keičiantiems dienos ir nakties pamainas, dažnai būna nereguliarios mėnesinės. Laiko juostų keitimas gali turėti panašų poveikį.

7. Hormoninės kontracepcijos priemonės

Hormonai tiesiogiai veikia ovuliaciją ir menstruacijas. Jei vartojate kontraceptines tabletes, kitų menstruacijų laikas priklausys nuo to, kada ciklo metu pradėjote vartoti tabletes.

8. Skubioji kontracepcija

Skubioji kontracepcija naudojama siekiant sumažinti nėštumo riziką po nesaugių lytinių santykių. Ji taip pat gali pakoreguoti ciklą.

9. Tam tikros lytiškai plintančios infekcijos

Lytinės infekcijos, tokios kaip chlamidijos ir gonorėja, yra gana dažnos. Šios bakterinės infekcijos paprastai nesukelia simptomų, bet gali sutrikdyti menstruacijų ciklą.

10. Policistinių kiaušidžių sindromas

Tai yra dažna būklė, kurią sukelia hormoninis disbalansas. Ja serga 1 iš 10 moterų.

11. Endometriozė

Endometriozė atsiranda, kai į gimdą panašus audinys pradeda augti už gimdos ribų tokiose srityse kaip kiaušidės, pilvas ir žarnynas.

12. Nekontroliuojamas arba nenustatytas diabetas

Kai cukrinis diabetas nėra diagnozuotas arba blogai valdomas, cukraus kiekis kraujyje yra nuolat didesnis nei įprasta. Viename tyrime nustatyta, kad daugeliui 2 tipo cukriniu diabetu sergančių žmonių menstruacijos buvo nereguliarios.

Kaip sustabdyti užsitęsusias mėnesines?

  • Seksas arba masturbacija, pasibaigiantys orgazmu: gali paskatinti gimdos susitraukimus, o dėl šios priežasties per makštį iš organizmo pasišalins daugiau menstruacijų kraujo. Nors mokslinių įrodymų, patvirtinančių šio metodo veiksmingumą, nėra, pašalinio poveikio taip pat nėra.
  • Sportas: raumenų darbas sporto metu taip pat gali paskatinti organizmą iš gimdos išskirti daugiau kraujo ir tokiu būdu sumažinti mėnesinių trukmę. Be to, kai kurioms moterims sportas gali padėti sumažinti pilvo spazmus.
  • Venkite naudoti tamponus: tamponai sugeria menstruacijų kraują, tačiau kartu jie gali ir šiek tiek blokuoti kraują makštyje, dėl ko kraujavimo trukmė gali prasitęsti. Įklotai nekliudo menstruacijų kraujui išbėgti, tad kai kurios moterys pastebi, kad naudojant įklotus mėnesinės pasibaigia greičiau.

Ką reiškia skausmingos mėnesinės?
Dažniausiai skausmingas mėnesines yra dėl biologiškai aktyvių medžiagų – prostaglandinų – sintezės. Šios medžiagos gaminamos įvairiuose audiniuose, tačiau ypač didelė jų koncentracija aptinkama gimdos gleivinėje.

Tiesa, menstruacijų metu jaučiamas skausmas gali signalizuoti ir apie rimtesnes bėdas. Jį gali lemti ir gimdos arba kitų mažojo dubens organų patologija. Tokie pakitimai kaip gimdos vystymosi anomalijos, gimdos raumenyje esantys endometriozės židiniai, miomos, dėl buvusių operacijų susiaurėjęs gimdos kaklelio kanalas, mažojo dubens uždegiminiai bei sąaugiminiai pakitimai, kiaušidžių cistos, endometriozė, šlapimo pūslės patologija gali būti skausmingų mėnesinių priežastimi. Kartais skausmingas mėnesines gali sukelti ir gimdoje esanti spiralė.

mėnesinės

Ar galima mylėtis per mėnesines?

Galima, bet reikia įvertinti keletą faktorių:

  • Sveikata

Jei turite nuolatinį partnerį, seksas jums nekelia jokios rizikos. Užtenka laikytis elementarių higienos reikalavimų. Žinoma, vertėtų palaukti, kol praslinks nemaloniausios, gausiausios ir skaudžiausios dienos.

  • Tinkamas pasiruošimas

Moteriai itin svarbūs du momentai – estetika ir sveikata. Todėl, jeigu jau taip susiklostė aplinkybės, mylėkitės mėnesių pradžioje arba pabaigoje. Bet kokiu atveju pasitieskite rankšluostį, pasidėkite šalia servetėlių. Geriausia padėtis – moteris apačioje; tada išskyros nebus tokios gausios. Žinoma, po dušu mylėtis – irgi variantas.

  • Saugumas

Kad užkirstumėte kelią nemalonioms pasekmėms, mylėdamiesi naudokite prezervatyvą. Paradoksas, tačiau jei mėnesinės skausmingos, seksas gali sumažinti skausmus bei dirglumą, taip pat mėnesinės nebebus tokios gausios, anksčiau baigsis. Tačiau labai įmanoma, kad seksas gali paveikti ir priešingai, todėl geriau sekite ir klausykite savo organizmo. Kai kurios moterys mano, kad mėnesinių metu pastoti tiesiog neįmanoma, nes kūnas kaip tik tuo metu atsisveikina su neapvaisintu kiaušinėliu. Todėl sekso metu jaučiasi labiau atsipalaidavusios, patiria daugiau malonumo. Taip, rizika pastoti mažesnė, bet ji išlieka. Todėl apsisaugojimo priemonės pravers.

  • Trauka

Žinoma faktų, jog kai kurios moterys mėnesinių metu nepaiso nei gėdos, nei estetikos, nes nugali gamtos šauksmas. Jos iš tiesų per mėnesines jaučia didelę seksualinę trauką.
Ar galima pastoti per mėnesines?

Menstruacijos yra natūrali moters endokrininių liaukų veiklos išraiška, rodanti, kad organizme vyksta fiziologiniai procesai. Daugeliui moterų jos trunka nuo trijų iki septynių dienų. Jau trečią dieną ima augti progesterono ir estrogeno lygis ir siekiama atkurti endometriumą (vidinį gimdos sienelės sluoksnį). Jūsų šansai pastoti: beveik nulis. Vis dėlto tikimybė vis tiek yra.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)