Spalvingai puoštis mėgusi Vida Gumbytė, vilniečiams gerai pažįstama Rožytės vardu, Pūstakiemio kaime gyveno kartu su šunimi ir per dešimčia kačių. Pastaruoju metu Rožytės kieme galima dažnai išvysti gyvūnų globėjus, susirūpinusius be šeimininkės likusių gyvūnų likimu.

Kaip LNK reportaže pasakoja VšĮ „Keturkojis draugas“ vadovė Dainora Ivanauskienė, katės nėra „visiškai laukinės“ – jas galima prisijaukinti. 6 iš 10 kačių globėjai sugavo sterilizuoti ir ketino parvežti atgal, vos tik šeimininkė grįš iš ligoninės. Tąkart Rožytė dėl kačių iš ligoninės grįžo anksčiau, nei rekomendavo gydytojai.

„Kažkas iš kaimynų paskambino jai ir pasakė, kad tavo gyvūnus čia renka kažkas. Kadangi ji išsigando, tai po poros dienų jau grįžo čia iš karto“, – sako D. Ivanauskienė.

Spalvingoji Rožytė, Vilniaus senamiestyje stebinusi ryškiais įvaizdžiais, savo namuose su katėmis glaudėsi neapšiltintame namo prieangyje, kone metrą nuo žemės prikrautą skudurų. Patekti į namą giliau dėl kalno daiktų – neįmanoma.

„Ji pasakojo, kad miegodavo prieangyje, užsiklodavo visais tais kailiniais. Šildytuvų visa krūva, tai šildytuvais šildydavosi“, – sako D. Ivanauskienė.

Pasak Rožytės kaimynų, moteris savo augintinius labai mylėjo. Gyvūnams buvo sumeistrautos ir kopėtėlės, kad šie galėtų patekti į namą per neįstiklintą langelį. Kates Rožytė šerdavo tuo pačiu, ką valgydavo ir pati. Gautus išmaldos pinigus ji išleisdavo dešrai, kuria dalindavosi su augintiniais.

„Ji iš savęs buvo jautri ir švelni. Matosi, kad neabejingas žmogus tiems, kam yra blogai. Ir tie gyvūnėliai buvo jai kaip šeima. Ji pati taip sakė – čia yra mano šeima“, – teigia „Keturkojis draugas“ vadovė.

Būdama gyva, globėjams atiduoti kačių Rožytė nesutiko. Po jos mirties kieme liko keturios katės, dvi yra pagautos ir glaudžiasi pas globėjus, o dar keturios buvo gydomos veterinarijos klinikoje. Kaip teigia veterinarijos gydytoja Eglė Beržanskaitė, pas ją patekusios katės buvo išsekusios, dvi iš jų gydomos iki šiol.

„Dvi katytės pas mus serga infekciniu rinotracheitu – tai virusinis susirgimas. Katės buvo išsekusios, nusilpęs imunitetas, todėl prie organizmo visi virusiniai susirgimai lengviau kabinasi“, – kačių būklę komentuoja E. Beržanskaitė.

Taip pat pranešama, kad visoms 10 Rožytės kačių bus ieškoma naujų šeimininkų, vos tik šios gaus reikiamą pagalbą. Veterinarijos gydytoja įsitikinusi, kad katės naujiems šeimininkams bus meilios.

„Socializacijos trūksta, bet, įdėjus darbo, dėmesio, šitas kates tikrai galima prisijaukinti. Ir meilumo jos, manau, naujai šeimai tikrai parodys“, – sako veterinarijos gydytoja.