– Papasakokite, kas yra ekologiški apatiniai ir kuo jie skiriasi nuo įprastų masinės gamybos apatinių?

– Mados (tekstilės) pramonė yra trečia pagal taršą pasaulyje po pirmaujančios naftos pramonės ir žemės ūkio – daugiausia tai lemia greitoji mada; prie to prisidedame ir mes, vartotojai. Tekstilės pramonė naudoja ypač daug įvairių cheminių medžiagų: pradedant nuo pluošto auginimo (jeigu tai natūralus pluoštas, naudojami pesticidai ir fungicidai) bei apdirbimo arba perdirbimo, ir baigiant paruoštos medžiagos dažymu bei apdorojimu įvairiomis priemonėmis, kad ji būtų minkštesnė, geriau nešiotųsi ir t.t.

Todėl ekologija mados srityje ypač svarbi ne tik dėl aplinkos taršos, bet ir dėl žmogaus sveikatos. Tikriausiai nė viena moteris nenorėtų dėvėti kelnaičių, jeigu žinotų kad jos nudažytos dažais, kuriuose randama sunkiųjų metalų, ftalatų, formaldehido ir kt. – juk visa tai per odą keliauja tiesiai į kitus mūsų organus.

– Kokios įtakos apatinis trikotažas turi moters fizinei ir psichologinei savijautai?

– Labai daug. Švarus, nenudriskęs, nenuplautas apatinis trikotažas suteikia lengvumo, pasitikėjimo ir švaros jausmą. Kelnaitės, liemenėlės, kaip ir viršutiniai drabužiai, gali darkyti figūrą, o gali ją subalansuoti, todėl žiūrėdama į save moteris su estetišku ir jai tinkamu trikotažu jausis gerai, patiks sau. Juk tai yra svarbiausia – patikti sau, o tik paskui vyrui ar draugui. Jau nekalbant apie tai, jog apatinis trikotažas turi būti komfortiškas ir funkcionalus (kelnaitės – sugerti išskyras, kvėpuoti, liemenėlė – prilaikyti krūtinę, suteikti jai gražią formą, kvėpuoti).

Vilmantė Markevičienė

– Kaip pasirinkti tinkamus apatinius (liemenėlę ir kelnaites)? Kokių apatinių įvairovė turėtų būti kiekvienos moters garderobe?

– Kaip jau minėjau, atkreipkite dėmesį į audinio sudėtį ir kasdienai rinkitės tik natūralaus pluošto kelnaites su šiek tiek elastano, spandekso ar laikros. Jeigu sudėtyje yra 5 proc. ir daugiau elastano (dar vadinamo spandekso), laikros (lycra), tokios kelnaitės bus elastingos. Kuo daugiau elastano ar laikros, tuo kelnaitės daugiau tempsis, reiškia ir gražiai apglus, ir nespaus. Visas kitas sintetinis trikotažas – tai jūsų pasirinkimas, gali jo būti, gali ir visai nebūti.

Svarbiausia – turėkite kūno spalvos apatinio trikotažo, dar geriau besiūlio (jeigu dėvėsite jį po aptemptais drabužiais). Tokia spalva tiks ir po tamsiais, ir šviesiais drabužiais. O visos kitos spalvos yra tik jūsų skonio arba nuotaikos reikalas. Kokį kelnaičių modelį pasirinksite, daugiau priklausys nuo figūros ypatumų bei sezono. Pavyzdžiui, vasarą aš mielai renkuosi mūsų stringus. Žiemą man patinka šortukų tipo kelnaitės, nes su jomis „žandukai“ ne taip šąlą. Prabangaus nėriniuoto trikotažo net ir nebeturiu, nes man su juo nėra patogu, o vyrui aš labiausiai patinku nuoga (juokiasi).

Rinkdamasi liemenėlę, aš teikiu pirmenybę patogumui ir estetikai. Atkreipiu dėmesį, kad krūtinė nekristų ten, kur nereikia, kad suteiktų gražią formą. Nors dabar dažniausiai nešioju vien tik savo kurtas liemenėles, vieną sportinio stiliaus – namuose, o jei noriu suteikti savo aprangai koketiškumo, seksualumo, dėviu braletę. Turiu ir kitokių liemenėlių su lankeliais, bet jas renkuosi retoms progoms, jeigu to reikalauja drabužis ir stilius.

Žinoma, būna įvairių moters gyvenimo etapų: pavyzdžiui, mūsų klientės pastebėjo, kad sportinio tipo liemenėlė ir braletė yra labai patogios žindančioms moterims, nes iš jų patogu išsiimti krūtį.

– Gal turite patarimų ir vyrams, kaip jiems išrinkti apatinius savo partnerei be matavimosi?

– Turiu du patarimus. Pasiimti savo partnerės patogiausius arba jums pačiam gražiausius apatinius ir nusinešti į parduotuvę, kur konsultantė padės išsirinkti tinkamiausią dydį ir modelį pagal jūsų atsineštą. Jeigu pirktumėte internetu, pasižiūrėkite į partnerės apatinio trikotažo dydį ir tokį pat dydį rinkitės elektroninėje parduotuvėje, galite pasikonsultuoti ir su tokios parduotuvės administratorėmis. O paprasčiausias variantas yra įsigyti dovanų kuponą ir jį padovanoti savo partnerei, kad ji pati išsirinktų, kas jai patinka.

– Kokie diskomforto pojūčiai byloja, kad apatiniai jums netinka?

– Prakaituoja tarpvietė (vulva): tai ne tik sukelia diskomfortą, bet dėl nuolatinės drėgmės ir šilumos gali pakisti makšties pH, o tai gali sudirginti odą ir makštį, dėl šios priežasties atsiras niežėjimas, perštėjimas. Jeigu pajutote tai, geriau atsisveikinkite su tokiomis kelnaitėmis. Esu pati pastebėjusi, kad net ir ploniausios sintetinių nėrinių kelnaitės nėra laidžios orui ir nesugeria prakaito bei išskyrų, kaip tai daro natūralaus augalinio pluošto kelnaitės – medvilninės, modalo, viskozės, bambuko, sojos, tencelio. Bet ne šilko – šilkas prasčiau sugeria ir daugiau prakaituojama, todėl jis tinka nebent naktinukams ar laisvai pižamai.

Vilmantė Markevičienė

– Visada rinkitės tinkamo dydžio kelnaites, nenešiokite per mažų, geriau šiek tiek didesnes.

– Be to, kurdama apatinį kasdienį trikotažą kreipiu dėmesį į tai, kad jis kuo mažiau įsirėžtų į užpakaliuką ar klubus. Dažnai naudoju nėrinius todėl, kad jie gražiai apkabina ir neįsiręžia, kaip tai daro guma.

– Kokios yra apatinių mados tendencijos?

– Kadangi mes savo produktais prekiaujame ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje bei JAV, daugiau seku pasaulines tendencijas – ypač JAV. Man įdomus faktas, jog JAV yra dalis moterų, kurios apatinių tiesiog nedėvi. Mano nuomone, tai nėra gerai. Kelnaitės ne tik apsaugo viršutinius drabužius nuo išskyrų (kurios dėl savo rūgštinio pH gali net nubalinti rūbus), jos apsaugo ir moters išorinius lytinius organus nuo trinties. Be to, kelnaites reikia skalbti kasdien.

Na, o mados tendencijos atspindi tai, kas daugeliui rūpi – vis daugiau moterų atkreipia dėmesį į tvarumą, todėl vis daugiau atsiranda kompanijų, kurios gamina lakonišką, žemiškų spalvų, patogų trikotažą iš natūralių, ekologiškų pluoštų. Nors mes savo kolekcijoje neatsisakome apdailos su nėriniais, tačiau vis dažniau pagalvoju pristatyti daugiau modelių ir be jokios apdailos. Karantinas ir darbas iš namų taip pat paskatino moteris palikti giliai stalčiuose liemenėles su pagalvėlėmis ir lankeliais. Supratusios, kaip tai yra nepatogu, jos ir dabar mieliau renkasi patogias, kvėpuojančias liemenėles be lankelių. Dalis moterų ir jaunų merginų visai nedėvi liemenėlių. Manau, praėjo laikai, kai ieškodavome liemenėlių su kuo didesnėmis pagalvėlėmis, kad krūtinė atrodytų kuo didesnė. Norime patogumo.

– Kokį apatinį trikotažą labiausiai mėgsta lietuvės?

– Lietuvės visgi atkreipia dėmesį ne tik į patogumą. Trikotažas turi būti estetiškas ir gražus. Mūsų populiariausias liemenėlių modelis – braletė su nėrinukais, moterims ji labai patinka ir, nors perka dėl estetinio vaizdo, dažna prisipažįsta, kad iš jos „neišlenda“. Vieną kelnaičių modelį sunku išskirti, nes moterys renkasi pagal savo figūrą. Pavyzdžiui, mano mėgstamiausias modelis yra „Bikini“, visas apatinio trikotažo stalčius beveik tik šio modelio (šypsosi). Pastebėjome, jog moterys pripranta prie vieno modelio – jeigu jos nusipirko vieną ir jautėsi gerai bei patogiai, jos nusiperka dar bent 3-5 to paties modelio kelnaites, gali skirtis tik spalvos. Kalbant apie spalvas, lietuvaitės vis dėlto konservatyvios: vis dar daugiau renkasi juodos spalvos apatinius ir nėra linkusios eksperimentuoti. Pavyzdžiui, antrąją kolekciją pristatėme ne tik juodos ir kūno spalvos, bet ir rožinės. Tačiau nedaug moterų drįsta pasipuošti tokios spalvos apatiniais.

– Kokia jūsų nuomonė yra apie kūną formuojančius apatinius, push-up liemenėles ir panašius produktus?

– Push-up liemenėlės, manau, jau praeitas etapas. Ankščiau tik tokias liemenėles ir nešiodavau, ir dar, kad kuo storesnė būtų tam, kad krūtinė atrodytų kuo didesnė. Dabar pasikeitė ne tik mano skonis ir mados tendencijos – tokių liemenėlių mano apatinių skyriuje nebėra, bet matau, kad ir mano dukra, ir jos draugės nebemato prasmės didintis liemenėlėmis krūtinę, mielai renkasi patogias ir gražias braletes arba nedėvi nieko.

O kūną formuojantys apatiniai yra reikalingi. Aš labai retais atvejais pati renkuosi tokius apatinius, jeigu dėviu labai aptemtą suknelę ir nenoriu, kad matytųsi siūlės ar nereikalingi “kalneliai’. Manau, moterims, kurios nori pabrėžti savo figūrą arba rūpinasi, kad iš po drabužio nelįstų neaiškūs „kalneliai“, tokie apatiniai yra reikalingi. Jie suteikia estetikos ir tvarkingumo, be to, apkūnesnė moteris gali puikiai paslėpti tai, ko nenorėtų, kad kiti pamatytų. Tad šis drabužis tikrai gali rasti vietą garderobe, o kaip dažnai jūs šį drabužį dėvėsite, jau jūsų reikalas.

– Kokias apatinių dėvėjimo klaidas dažniausiai pastebite?

– Dažna klaida, kurią daro mūsų moterys: po baltais drabužiais nori dėvėti baltus apatinius. Tai grubi stiliaus klaida, nebent norite, kad visi praeiviai matytų, kokį trikotažą jūs dėvite. Verčiau rinkitės kūno spalvos kelnaites ar liemenėlę. Dar geriau, kad ta kūno spalva būtų kuo artimesnė jūsų kūno spalvai, kad nebūtų labai šviesi.

Kita klaida, kai moteris apsitempia trikotažinę palaidinukę ar suknelę, o iš po jos atsispaudžia visos liemenėlės siūlės ir nėriniai. Jeigu jau renkatės tokį drabužį, pasirūpinkite, kad liemenėlė ir kelnaitės būtų lygaus audinio. Be to, atkreipkite dėmesį į dydį, nebandykite įsisprausti į per siaurą trikotažą, kuris išryškins tai, ko jūs visai nenorite, ir atsiras papildomų figūros linkių.

Ir dar, dažnai iš moterų ir paauglių išgirstu, kad jos miega su kelnaitėmis. Miegui geriau rinkitės laisvus miego šortukus, naktinukus arba nesirinkite nieko. Naktį kelnaičių jums tikrai nereikia, duokite savo vulvai laisvai pakvėpuoti (šypsosi).

– Kokių turite tolimesnių planų? Kaip gimsta naujos kolekcijos idėja?

– Mano klientės mane nugalėjo – lietuvės kažkodėl labai mėgsta baltą spalvą – tad aš „pasidaviau“ ir pristatau pirmąją ne visai baltą – ecru spalvos „Iš pieno plaukusią“ kolekciją, kurią sudarys keletas tarpusavyje derančių kelnaičių ir liemenėlių modelių.

Pirmieji šios kolekcijos eskizai mano bloknote gimė Šventojoje, žvelgiant į Baltijos jūros bangas, vėliau sekė ilga medžiagų atranka ir siuvimo derinimas. Kolekcija turėjo mus pasiekti dar vasarą, tačiau dėl Covido sukeltų nesklandumų gerokai pavėlavo. O naujos kolekcijos idėjas dažniausiai įkvepia dukra Eivė, klienčių žinutės, JAV miestų atmosfera ir įvairovė bei, žinoma, mano pačios poreikiai. Ne veltui trikotažą žymime „EiVi“ prekės ženklu – tai sujungti dukros ir mano vardų pirmieji skiemenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)