Nors nufotografuotas žuvęs krabas, po įrašu ne vienas gyventojas komentavo tokių matęs ir gyvų. Anot komentatorių, krabai pastebėti mariose ir Malkų įlankoje.

Šį krabą pajūryje užfiksavo ir klaipėdietė Kristina. „Aš jį padėjau ant akmens, kad nesumindžiotų. Jis nesenai išmestas į krantą, nes dar nesudžiūvęs, dar kvapas...“ – rašė ji.

Mindaugas Smolskas sakė rugsėjo 6 dieną pastebėjęs net tris skirtingus krabus. Vieną jų, būtent Malkų įlankoje, jam pavyko įamžinti.

Krabas

Grynas kiek anksčiau yra rašęs apie Šventojoje poilsiautojų rastą krabą. Tiesa, tuomet buvo aptiktas dumblinis krabas, o štai Smiltynėje nufotografuotas gauruotažnyplis krabas. Būtent šios dvi rūšys aptinkamos mūsų pajūryje.

„Lietuvos pajūryje dar gyvena gauruotažnyplių krabų. Jie yra kelis kartus didesni už dumblinį krabą, o jų žnyplės yra apaugusios tokiu tarsi kailiuku. Europoje jie pastebėti 1912 metais, o Lietuvoje – 1934 metais. Atrodo, tiek daug metų jie gyvena Lietuvoje, tačiau yra sutinkami dar rečiau nei dumblinis krabas. Gauruotažnypliams krabams ypatingai reikia sūraus vandens, todėl Baltijos jūra jiems nėra labai tinkama“, – tuomet komentavo gamtininkas Deividas Makavičius.

Jo teigimu, krabai į Europą atkeliavo su didžiųjų laivų balastiniais vandenimis. Anot jo, jūrinėms krabų rūšims Baltijos jūra yra per gėla, todėl jie mūsų kraštuose neišplis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)