Populiacijos krizę patiriančioje Kinijoje poroms jau leidžiama turėti iki trijų vaikų. Sprendimas priimtas atsižvelgiant į tai, kad 2016-aisiais paskelbtas įstatymas, leidęs šeimose auginti iki dviejų vaikų, kitaip nei vyriausybės lyderiai tikėjosi, realių rezultatų iki šiol neduoda: dar nematyti nei apie ekonomikos klestėjimą, nei apie populiacijos augimą bylojančių ženklų, todėl ir toliau tenka konstatuoti, kad judama link pagyvenusių, o ne jaunų ir klestinčių žmonių visuomenės, rašoma portale „BabyGaga“.

Įstatymai, apibrėžiantys piliečių kuriamų šeimų dydį, Kinijoje buvo pradėti leisti dar 7-ame praėjusio amžiaus dešimtmetyje. Tada, besidarbuodama prie Populiacijos ir šeimos planavimo įstatymo, šalies vyriausybė nusprendė, kad šeimoje gali augti tik vienas vaikas, mat kitaip, esą, nepavyktų sustabdyti spartaus populiacijos augimo ir išteklių eikvojimo.

Deja, įstatymas sukėlė nelauktų padarinių. Žmonės pradėjo masiškai atsisakinėti moteriškos lyties pirmagimių – palikinėti juos vaikų namuose ar šiaip gatvėje, moterys darėsi abortus, pasitaikydavo ir vaikžudystės atvejų. Taip elgtis skatino viltis, kad kitąkart pastojus pasiseks susilaukti berniuko.

Tokio proceso pasekmė – vyrų perteklius kinų visuomenėje. Vyrams dabar tiesiog nėra iš ko išsirinkti partnerės, ir tai yra viena iš priežasčių, kodėl šalyje smunka gimstamumas.

Be lyčių disbalanso, populiacijos augimą smukdo dirbančių moterų nenoras palikti užimamų pareigų, užsitarnautų sunkiu ir atkakliu darbu. Taigi, šablonu dabar tenka laikyti vieną, na, daugiausia – du vaikus auginančias poras, daugiau atžalų neplanuojančias dar ir dėl amžiaus, kurio būdami susilaukė pirmo vaiko.

Jei kinai iš tiesų norėtų turėti daugiau vaikų ir būtų su džiaugsmu paklusę pakoreguotam (dvi atžalas leidusiam turėti) šeimos planavimo įstatymui, tektų kalbėti apie akivaizdų populiacijos gausėjimą. Deja, stebimas priešingas procesas, ir tai yra jauniems kinams tenkančių pragyvenimo kaštų ir priedermės rūpintis senstančiais tėvais rezultatas.

Siekdama suvilioti jaunus piliečius trijų vaikų auginimo idėja, Kinijos vyriausybė pažadėjo palengvinti gausioms šeimoms tenkančią naštą: suteikti tam tikrų lengvatų, vaikų priežiūros paslaugų, galimybių pigiau įsigyti būstą, dirbti lankstesniu darbo grafiku ir t. t.

Deja, problema iš dalies kyla dar ir dėl to, kad nėščios moterys, nepaisant nieko, yra diskriminuojamos. Iš baimės negauti pajamų per motinystės atostogas ar net netekti darbo moterys tiesiog vengia pastoti, ypač jeigu uždirba padorias algas ir užima pareigas, kurių atkakliai siekė.

Taigi, kol nesumažės kliūčių ir nepadaugės paskatų, didinančių norą gimdyti vaikus, tikėtis demografinio sprogimo, matyt, neverta – bent artimiausioje ateityje. Deja, jeigu negims pakankamai kūdikių, neišaugs ir jaunoji karta, galinti pakeisti dabartinius darbingo amžiaus piliečius. Su laiku senstantys kinai užtvindys šalies sveiktos sistemą ir ekonomika, kurią valdžia taip įnirtingai siekia stiprinti, ims pamažu silpnėti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)